Kétórás vita után elfogadták a vásárhelyi költségvetést 5

Mintegy 15 milliárd forintból működik idén a város – határozott a képviselőtestület a csütörtöki ülésén. Döntés azonban nem született egyből, ismét viták tarkították a közgyűlést.

Január 31-ig minden képviselő-testületi tag időben leadta a vagyonnyilatkozatát – hangzott el a napirendi pontok előtt.

Benkő Zsolt ennek kapcsán jelezte: az egyik képviselőnek nehezen olvasható a vagyonnyilatkozata, így nehezen vehetők ki belőle az adatok. – Erre figyeljenek oda a jövőben, mert így nincs értelme a leadásnak – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Kétórás vita után elfogadták a vásárhelyi költségvetést 6

Az érintett Mester János helyett Márki-Zay Péter válaszolt. A polgármester úgy reagált, az orvosi szakmából adódóan írt csúnyán a képviselő, akit igény szerint megkérnek a leírtak módosítására. Ugyanúgy felelt – bár az ülésen senki nem kérdezte – Otlokán Mihály helyett is. Portálunk megírta, a képviselő vagyonnyilatkozata szerint bruttó 100 ezer forintos tiszteletdíjából tartja el népes családját. Hiába érdeklődtünk, hogyan működik ez, nincs-e egyéb jövedelme például a testépítéshez kapcsolódó tevékenységből, Otlokán Mihály nem tisztelte meg azzal a vásárhelyieket, hogy válaszolt volna kérdéseinkre. A polgármester a nevében most azt mondta: az ápolási díjat és egyéb, nem adóköteles jövedelmeket nem kell feltüntetni a nyilatkozatban, és Otlokánék, köszönik, jól megvannak…

Az első és a fő napirendi pont az idei költségvetés elfogadása volt. Cseri Tamás (Fidesz) megjegyezte: a számokból az látszik, hogy idén tovább lassul a város fejlődése, a lejtmenet folytatódni fog. – 3 milliárd forintot határoztak meg fejlesztésre, ami a korábbi években volt, amikor a 10-hez közelített – emlékeztetett a képviselő, aki szerint a város semmilyen forrást nem tud lehívni a kormánytól, holott ez lenne az önkormányzat feladata. A költségvetés az elmúlt években volt, amikor a 24 milliárd forintot ütötte, míg most mindössze 15 milliárdot terveztek be.

Kétórás vita után elfogadták a vásárhelyi költségvetést 2

A városatya szerint a fejlesztések terén mindenki a saját szemének higgyen: nézze meg például a 2015-ös és a 2019-es beruházásokat. – A különbség szemmel láthatóan tapasztalható – tette hozzá.

A költségvetés kapcsán közel kétórás vita alakult ki, ami során szó esett a sportlétesítmények helyzetéről is. Horváth Zoltán fideszes képviselő felhívta a figyelmet: eddig soha nem volt akadály a sportcélú épületek fenntartása, üzemeltetése és hétvégi nyitva tartása, míg most felmerülnek ilyen problémák. A vásárhelyiek pedig jogosan nehezményezik, ha korlátozottan használhatják a létesítményeket, netán a vívók kiszorulnak a vívócentrumból vagy bezár a hódtói sportcsarnok konditerme, mert nincs, aki a városnak fizetendő bérleti díj fejében üzemeltesse.

Kétórás vita után elfogadták a vásárhelyi költségvetést 1

Márki-Zay Péter kiemelte, a költségvetés nem pazarló, hanem takarékos, illetve az eddigiekhez képest 570 millió forinttal kevesebb helyi adót fizetnek be a vásárhelyiek a város kasszájába. Lehetne többet is költeni a település működésére, de akkor újabb adókat kellene kivetni az itt élőkre, például visszaállítva a magánszemélyek építményadóját.

A témák közül a strand helyzete sem maradt ki. A polgármester romhalmaznak nevezte a fürdő állapotát, és véleménye szerint a korábbiakban ostoba döntés született a strand ilyen irányú fejlesztését illetően, ugyanis ez több százmilliós veszteséget teremt a városnak.

Benkő Zsolt, Horváth Zoltán és Cseri Tamás is jelezte: ez világviszonylatban is egyedülálló, hogy egy ekkora településnek olyan sportuszodája van, amelyben három úszómedence is használható, elérhető az itt lakók számára. – Ez kiemelt lehetőség Vásárhelynek. 2016-ban például ifjúsági úszó Európa-bajnokságot is szerveztek itt, így értelmetlen összevetni a strandot a környező városok más profilú élményfürdőivel – érveltek a fideszes képviselők.

Kétórás vita után elfogadták a vásárhelyi költségvetést

A 15 milliárd forintos költségvetést végül 10 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták. A Márki-Zay Pétert támogató képviselők igennel, Benkő Zsolt, Cseri Tamás, Galambos Kornélné és Horváth Zoltán nemmel voksolt, Bálint Gabriella tartózkodott.

Fotók: Gémes Sándor