Oltásellenesség: világméretű népbetegség lehet a kanyaró

Influenzajárvány van, mégsem jelentkeznek védőoltásért a magyarok – jelent meg a hír hétfőn. Az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának csak az 53,3 százalékát, vagyis mintegy 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok. Havasi Katalin, a vásárhelyi kórház orvosigazgatója, gyermekorvos elmondta: sajnos térségünkben sem rajonganak az emberek a védőoltások iránt.

– Vásárhelyen is tapasztalható az országos tendencia? Itt hogyan viszonyulnak az emberek a védőoltás iránt?

– Az influenzajárványnak minden évben vannak súlyos beteg és halálos áldozatai is. Minden évben van az áldozatok közt gyermek is, de a fő kockázati csoportot a 65 évesnél idősebb krónikus betegek jelentik. Az ingyenesen hozzáférhető védőoltások egy része mégis az orvosoknál marad, pedig a halálozások többnyire védőoltással megelőzhetők lennének.

– Mi lehet az oka annak, hogy nem veszik igénybe a védőoltást a magyarok?

–  2019-ben a védőoltás ellenes mozgalmakat nevezte a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet az egyik legsúlyosabb közegészségügyi veszélyforrásnak. A legsúlyosabb betegségek elleni oltások esetében is már több országban, az USA tizennyolc államában, Ausztráliában, Ukrajnában, Romániában és egy csomó más helyen már elérték, hogy ne legyen kötelező a védőoltás.

Az emberiséget megtizedelő járványoktól védő oltások elleni önpusztító mozgalom hatása az influenza elleni oltásra is rávetül. Sok fiatal, fiatal felnőtt, aki még nem volt igazán súlyos influenzás, csak legyint rá. Amikor itt a baj, akkor már késő. Szerencsére az erős szervezetű embereknek “csak” 1 hét nagyon rossz közérzetet okoz, és nem is gondolnak arra, hogy közben milyen sokakat megfertőzhetnek.

– Hol lehet igényelni a vakcinákat?

– A háziorovosoknál térítésmentesen veheti fel mindenki, aki krónikus betegsége, vagy immunrendszeri gyengesége miatt a kockázati csoportba tartozik, illetve a munkahelyén valamennyi egészségügyi dolgozó megteheti ezt. Mindenki más receptre vásárolhatja meg a gyógyszertárakban. Hódmezővásárhelyen viszonylag ritkán van komoly járvány, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesen veszik fel a védőoltást. Kevesen tudják, hogy az influenza rettegett szövődménye a vérzéses tüdőgyulladás, de egy “egyszerű”, influenza szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás is nagyon súlyos, akár életveszélyes betegség is lehet. Ezért egyértelműen érdemes felvenni a védőoltást.

Az pedig, hogy ritkán van nálunk nagy járvány, azt is jelenti, hogy a lakosság többségének szinte semmilyen védettsége nincs, ezért ha egyszer elkapjuk a vírust, az sokkal súlyosabb lefolyású lehet.

Végrehajtást indít Havasi Katalin Márki-Zay Péter ellen! 3

– A múltkor arról beszéltünk, hogy Vásárhelyen nincs influenzajárvány. Még most is ez a helyzet?

– Valóban, még most sem érte el a megbetegedések száma a járványszintet, de azoknak, akik hetekig kiesnek a tanulásból vagy a munkából, nem vigasz, hogy nincs sok beteg. A gyerekek és fiatal felnőttek között már megemelkedett az influenzások és a szövődményes tüdőgyulladások száma. Az időjárás sem kedvez a járvány megállításának, így nehéz megjósolni, hogy mi várható.

– Hogyan lehetne népszerűsíteni a vakcinák népszerűségét?

– Az egészségügy mellett ismert emberek felelőssége és lehetőségei túlbecsülhetetlen. Véleményük és példamutatásuk meghatározó lehet sokak döntésében. Az az igazság, hogy sokan hajlunk arra, hogy ne szurkáltassuk össze magunkat, ha “nem muszáj”. Sokan csak egy nagyon rossz élmény, egy súlyos fertőzés után szánják rá magukat a védőoltásra. Pedig aki az influenza ellen védett, az sok szövődményt, a tüdőgyulladáson kívül légcsőhurutot, középfül vagy arcüreggyulladást is elkerülhet.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy milyen kockázatnak teszik ki a környezetüket! Az otthonukat elhagyni nem tudó krónikus betegek vagy idősek, csak akkor betegednek meg, ha látogatóiktól, családtagjaiktól elkapják a fertőzést. Így a be nem oltott, a fertőzést könnyen átvészelő fiataloktól kapott fertőzés, akár végzetessé is válhat.

Hasonló, vagy még súlyosabb a helyzet a kórházban fekvő betegek esetében, biztosan nem hiányzik senkinek ilyenkor egy influenza.

Különösen látogatási tilalom idején okozhat konfliktust egy súlyos beteg, vagy egy újszülött látogatásának tilalma. Ez alól az lehet kivétel, aki legalább két héttel korábban felvette az influenza elleni védőoltást. Ezért biztatom a szüleiért, nagyszüleiért aggódó fiatalokat, és a leendő apukákat, nagyszülőket egyaránt, hogy vegyék fel az oltást, és ezzel is védjék szeretteiket – és nem utolsósorban saját magukat is!