Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 9. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2018 októbere!

◊ „Akasztás” a tüntetésen és lehülyézett fideszesek
◊ Elhazudott szoci korrupció
◊ Molotov-koktélos forradalom no meg az Új Magyar Gárda

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2018. októberi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni! De tényleg, mert e hónapban hatalmasat ment a polgármester, a szokottnál hosszabbak leszünk!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Botrányba fulladt Márki-Zay Péter október 9-ére összehívott focis „szülői értekezlete”. Már az is igencsak pikáns volt, hogy az érintett egyesület, a HFC vezetését megkerülve miért a városvezetés hívja össze a szülőket, ráadásul a nyilvánvalóan politikai nagygyűlésbe torkolló eseményen az indulatokat sem sikerült kordában tartani. A téma egyébként az volt, ha még emlékeznek, hogy (a VTV mellett) be kell-e zárni a stadiont is, és ha igen, ki ezért a felelős.

A „fórumon” a polgármester amellett érvelt, hogy nem a TAO-ból kell fenntartani a sportot, a saját áldozatvállalásra is építeni kell, valamint szembe kell nézni azzal, hogy véget értek az „aranyévek”, és új sporttámogatási, valamint létesítményműködtetési modell kidolgozásáról is elmélkedett. Vinnai István, a HFC elnökségi tagja, korábbi elnöke ezzel szemben kifejezetten azt kérte, az önkormányzat mint gondos gazda oldja meg a problémát annak érdekében, hogy a gyerekek ne az utcán kallódjanak, hanem továbbra is focizhassanak a stadionban.

„Vissza! A kötélre! Fölhúzni a fára!”– üvöltötték beszédének végén a Márki-Zay-táborból. A labdarúgás ügye mellett felszólaló Fekete Ferenc volt sporttanácsnokot pedig az alábbi beszólással illették a polgármester támogatói: „Nincs itt foci, mit akarsz, mi a f*szról beszélsz, te?” […] semmire sem jó, egy nagy köpedék!” A megjelent „tüntetők” a végén így „okoskodtak”: „Be köll zárni, azt kész, nyugodtan be lehet zárni, nyugodtan”.

Sajnálatos módon záporoztak a válogatott káromkodások: finoman fogalmazva „közösülésre” biztattak, bizonyos emberek édesanyjának foglalkozását „a legősibb mesterségnek” minősítették, és faragatlan „mezőgazdásznak” is elhordták a focis felszólalók egy részét a jelen lévő korántsem sportszerű „sportbarátok”. A városvezető által közzétett videóból kiderült, a Vinnait fára fölkötéssel fenyegető és a vásárhelyi labdarúgást köpedéknek nevező „tüntetőket” senki sem intette le, utasította rendre. Márki-Zay a Zoom.hu-nak aztán így nyilatkozott a tüzes „értekezlet” kapcsán: „Hódmezővásárhelyen amúgy nagyon békés emberek mondanak nekem olyanokat, hogy most már hetekig bírnák pofozni a fideszeseket, és ez még a legkevesebb”…

Ami az indulatok gerjesztését illeti, a városvezető bizony élen járt ebben. Mint emlékezhetünk, néhány nap múlva, az október 12-i közgyűlés reggelén egy Facebook-posztjában a fideszes képviselőket „hülyének”, a Fidesz-szavazók egy részét pedig „ostobának” minősítette. A felháborodás hatására a bejegyzést később úgy módosította, hogy a képviselőket nevezte ostobának, a korábban leostobázott szavazókat pedig „még el nem veszített híveknek” írta át. Hiába, a stílus maga az ember.

„Az igazat, csakis az igazat!”

Október elején elsőfokú ítéletet hozott a Gyulai Járásbíróság az úgynevezett szegedi VIP-parkolóberben. Az ingyenesen, jogellenesen osztogatott parkolóbérletekhez kapcsolódó hűtlen kezelési ügyben a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Botka László szocialista polgármester közvetlen munkatársait: a címzetes főjegyzőt, az alpolgármestert és a kabinetfőnököt. Márki-Zay Péter szűnni nem akaró csúsztatásokkal, hazugságokkal próbálta mentegetni egyik legfontosabb politikai szövetségesét, valamint mosdatni a szegedi korrupciót, melynek kapcsán az érintetteket azóta már jogerősen is elítélték (milliós pénzbüntetésekre). Politikai támadást, motivációt sejtetett a háttérben.

Előbb az ATV vendégeként, majd október 22-i Facebook-előadásában és az október 23-i Bem téri ellenzéki tüntetésen is védelmébe vette a szegedi MSZP-s elitet. „A szegedi szocialista városvezetést azért büntetik, mert többek közt a fideszeseknek is adnak ingyenes parkolást a hagyományoknak megfelelően egyébként, a szabályozásnak megfelelően” – mondta videójában. „Szeged vezetőit azért ítélte el felfüggesztett börtönbüntetésre a gyulai bíróság, mert egyébként szabályozott módon, és jelentős részben éppen fideszes tisztségviselőknek adtak parkolóbérleteket” – hergelte a fővárosi demonstrálókat.

Csakhogy a napnál is világosabb: nem mondott igazat. Szegeden 2012 végéig a szocialista városvezetés egyáltalán NEM A SZABÁLYOZÁSNAK MEGFELELŐEN, hanem konkrétan JOGSZABÁLYI FELHATALMAZÁS NÉLKÜL osztogatott ingyenes parkolóbérleteket, amiből amúgy jutott a rokonoknak, barátoknak, pártkádereknek is. Mikor kibukott a jogsértés, a 2012. december 21-i szegedi közgyűlésen „fű alatt” terjesztették elő a helyi parkolási rendelet módosítását, ekkor alkottak csak szabályozást, mely 2013. január 1-jén lépett életbe…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

A vásárhelyi városvezetőt októberben nemcsak elkapta, de maga alá is gyűrte a forradalmi hév. Az ember egy keze is kevés összeszámolni, hányszor fenyegette meg Molotov-koktélos forradalommal a regnáló hatalmat. Orbán Viktort kommunista diktátorokhoz hasonlítgatta, aki szerinte „Rákosi-rendszert” épít.

A Népszavának adott október 20-i interjújában engedte szabadjára a „forradalmi” gondolatsort. Ebben többek között úgy fogalmaz: A legutolsó magyar forradalomra emlékezünk, amely 62 éve volt. A következőre azonban nem biztos, hogy 62 évet kell várni. Majd: „A demokratikus rendszereket demokratikusan váltják le, míg a nem demokratikusat nem. […] Ha az uniós pénzek nem jönnek, összeomolhat a gazdaság. Amikor majd Románia elrobog mellettünk, amikor egy esetleg bekövetkező válság miatt ismét nem lehet majd itthon munkát találni, akkor az emberek rádöbbennek, hogy mi is valójában az Orbán-rendszer öröksége: egy megfélemlített és meglopott ország… […]. Ahol ilyen hatalmas a kontraszt, ott nagyon hirtelen előkerülhetnek a Molotov-koktélok és az erőszak is. Isten óvja ettől Magyarországot, de ahol ennyi embert tesznek tönkre politikai okból, ott nem zárhatjuk ki megnyugtatóan ezt a lehetőséget.”

Október 23-án Budapesten, a Bem téren szónokolt ellenzéki tüntetésen (ahol a várakozásokkal ellentétben még nem jelentette be saját mozgalma megalakulását). „Az, hogy 62 éve nem volt forradalom Magyarországon, az nem azt jelenti, hogy 62 évig nem is lesz. A világtörténelem azt tanítja nekünk, hogy egyetlen zsarnok sem adta át önként a hatalmát. (…) A hatalom csak az erőből ért. Vagy alkut kötnek, vagy forradalmárok rángatják ki őket a limuzinjukból, és forradalmárok találják meg a kastélyaikban az arany vécékeféket – hangzott fenyegető szónoklata. De még ezt is tudta fokozni!

Az ezekben a napokban közzétett több Facebook-videójában Rákosival, Miloseviccsel és Ceausescuval állította párhuzamba a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Rákosi-rendszert épít. Többek között ilyeneket mondott: „előbb-utóbb nincs is más megoldás arra, hogy ilyen korrupt és zsarnoki hatalmat le lehessen váltani, mint az erőszak”. Arról értekezett, „előbb-utóbb ha lesznek zavargások, erőszak”, akkor a fideszes vezetők, Orbán Viktor és kormányának tagjai magánrepülőikkel és helikoptereikkel el fognak menekülni, és az emberek azokon tölthetik ki haragjukat, akik bírónőként vagy újságíróként, kollaboránsként fenntartották a rendszert. Majd később ez következett: Előbb-utóbb lesz olyan, aki annyira el lesz keseredve, mint például Tuniszban, mikor kitört a forradalom, vagy az arab tavaszt, de az ukrán forradalmat vagy a szerb forradalmat tudnám mondani, tehát a narancs forradalom Ukrajnában vagy Milosevics bukása Szerbiában, tehát el fog jönni én azt gondolom az az idő Magyarországon is, ha demokratikusan ez a rendszer nem engedi érvényesülni a népakaratot, akkor előbb-utóbb az erőszak fog kitörni.” Úgy fogalmazott, ő maga tart ettől, hisz senkinek sem lesz jó, de „leginkább a hatalmon lévők vannak fenyegetve, hiszen őket fogják ebben az esetben kicincálni a limuzinjukból, az ő kastélyukba fognak behatolni, és fogják megtalálni, mint Ukrajnában, az arany vécékeféket…”

Legalább ennyire feledhetetlen, hogy még ugyanebben a hónapban Márki-Zay több alkalommal (Facebookján, a Zoom.hu-n és az ATV-n is) egy a „Fidesz-bűnözők” ellen zsidókkal, cigányokkal és baloldaliakkal vonuló új Magyar Gárda felállításáról vizionált, amivel szintén sikerült – finoman szólva disszonáns – közéleti visszhangokat kiváltania. De nemcsak a Jobbiknak osztogatott „jótanácsokat”, hanem a DK-nak is: többször rendkívül élesen támadta Gyurcsány Ferenc személyét is, minek kapcsán a volt miniszterelnök pártja visszaüzent neki: Botka is megpróbálta, és ugyanebbe bukott bele…

Borítókép: Márki-Zay a 2018. október 23-i Bem téri ellenzéki tüntetésen, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 8. rész