Elképesztő: itt a lényeg a vívócentrumról! (videó)

Márki-Zay Péter nem hazudtolta meg önmagát: azzal vádolja a Csomorkány SE-t, hogy „politikai vívóklub”. Nyíltan arra buzdított, hogy ezzel a „politikai vívóklubbal” szemben szervezzenek egy másikat, egy „nem politikait”. Itt van a kutya elásva? Ugye, nem?

Igencsak felkorbácsolta Hódmezővásárhelyen az indulatokat a városvezetés az önkormányzat cége, a HMSZ NZrt. döntése, miszerint február 29-ével felbontja a Csomorkány SE a helyi vívócentrum használatára kötött szerződését. A sportolók szerint ezzel a több mint százéves múlttal rendelkező vívósport jövője, valamint az öt éve állami, szakszövetségi és városi összefogással, mintegy 900 millió forintból átadott, speciálisan a vívásra tervezett létesítmény további működése került veszélybe. Az egyesület közel hatvan igazolt versenyzője – köztük immár válogatott vívó –, valamint az iskolai vívás keretében több száz gyermek naponta használja (használta?) a termet. Márki-Zay és az önkormányzat úgy reagált, hazugság, hogy bezárna a vívócentrum, ők csupán az ingyenes használatot szüntették meg: ha a Csomorkány SE a város kasszájához járul, és fizet, mint a katonatiszt, akkor maradhat. Ha nem, akkor persze fel is út, le is út, de az biztos, hogy kívül tágasabb. A sport, a rendszeres mozgás társadalmi hasznossága, prevenciós szerepe, netán tradicionális, olimpiai sikersportágunk presztízse a jelek szerint egyáltalán nem nyom a latban.

Záporoznak az érvek és ellenérvek, a vádak pró és kontra. A polgármester egészen bizarr hangulatú szombati Facebook-posztjában sértődötten támadta meg a vívókat, hogy „a napokban titokban (?) összehívták a vívócentrum közönségét és hazugságokkal bőszítették őket arról, hogy a város SPORTLÉTESÍTMÉNYEKET AKAR BEZÁRNI, de azt kérték, hogy ezt ne hozzák nyilvánosságra még a facebook-on sem – vajon miért?”. A Csomorkány SE vezetősége viszont úgy véli, az a legkevesebb, hogy szülőkkel, a vívókkal ismertessék a szerződésfelmondás kapcsán „kialakult helyzetet, valamint a várható további lépéseket. Az pedig, hogy egy egyesület milyen módon és mikor ad tájékoztatást akár a tagok, akár azok szülei részére, nem tartozik sem a széles közvéleményre, sem pedig a város vezetésére.”

Nagyon úgy tűnik, hogy sajnos ez az ügy sem mentes a politikai motivációtól. Erre utal, hogy vasárnapi Facebook-videójában a sporthoz saját bevallása szerint egy cseppet sem konyító, az iránt nem is érdeklődő Márki-Zay nemes egyszerűséggel „fideszes vezetésű vívóklubnak” titulálta, illetve „politikai vívóklubnak” címkézte a Csomorkány SE-t. E helyütt kérjük, tegye fel a kezét, aki érti, mit hogyan lehet egy vívóegyesület „politikai” (vagy „nem politikai”), egészen pontosan mit érthet ezen a sport ellen beoltott városvezető! Márki-Zay emellett arra buzdított, akinek nem tetszik a kialakult helyzet, vagy úgy általában a Csomorkány SE mint „politikai vívóklub”, az nyugodtan alakítson egy másikat, ami „nem politikai vívóklub” lesz.

„De egyébként van természetesen lehetőség arra is, hogy egy új vívóklubot, új vívóegyesületet kell alakítani. Tehát mindenki, aki esetleg úgy gondolja, hogy a fideszes vezetésű vívóklub az elmegy ebből az épületből, akkor alakítsanak egy új, nem politikai vívóklubot, és működjenek ott bátran továbbra is” – hallottuk tőle.

Talán erre is, de mindenképpen az elmúlt napok elszomorító közéleti visszhangjaira reagáltak a vívóklub közleményének alábbi sorai: „Elszomorítónak tartjuk, hogy egyesületünket is a politika küzdőterére rángatják. Alapszabályunk értelmében a Csomorkány SE semmilyen politikai tevékenységet nem folytat, a nálunk vívó gyerekek nem ilyen vagy olyan színűek, hanem egyszerűen GYEREKEK, akik keményen dolgoznak az edzéseken és küzdenek a versenyeken a minél jobb eredmények eléréséért.”

A fenti videórészlettel illusztrált méltatlan vívódáshoz három megjegyzést fűznénk hozzá végül.

1, Nagyon reméljük, hogy nem igazak azok a városi pletykák, hogy valaki(k) mondvacsinált politikai okokból akarja(ák) ellehetetleníteni a sikeres és eredményes vásárhelyi vívóklubot, a Csomorkány SE-t. Fel sem merül bennünk, tehát még csak nem is feltételezzük, hogy egy közösség valamely vezetője – pláne önös érdekektől vezérelve – ilyen „szempontok” szerint mérlegel, netán elér a keze az önkormányzati cégekig, melyek pedig a maguk részéről bizonyára nem is akarják szabotálni egy-egy remekül működő kis műhely működését. Ilyenre még csak gondolni sem merünk. Különösen a vásárhelyi szeretetközösségben.

2, Azok a sportos vagy „sportos” politikusok, akik arra buzdítanak, hogy egy nem kiemelkedően nagy számú gyermektársadalom mellett, egy inkább rétegsportnak számító sportágban egymással rivalizáló, pláne valamiféle „kreált” politikai tekintetben szemben álló egyesületek jöjjenek létre, bizonyára felmérik, milyen veszélyekkel jár a mesterkedésük. Bizonyára tisztában vannak azzal, hogy ez nem feltétlenül a hatékonyságot javítja. Bizonyára ismerik az egyszeri város egyszeri úszóegyleteinek esetét, melyek kis híján megfojtják egymást egy kanál uszodai vízben. És bizonyára tisztában vannak azzal is, hogy építeni nehezebb, mint rombolni, de ennek ellenére SEM romboláspártiak.

3, Mindenki vésse az eszébe: a vívás NEM politika! Pláne NEM háború. Kéretik e szerint kezelni.

Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely