Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész 1

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2018 augusztusa!

◊ Csődöt mondott a koppintott bécsi csodavideó
◊ Megzápultak a tojások, besült a tűzshow
◊ Pártot alapítok, vagy mégsem, vagy mégis…

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2018. augusztusi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Márki-Zay Péter még a nyaralása idején sem hagyta, hogy ne róla legyen szó a vásárhelyi közéletben, egyúttal gyógyíthatatlan Lázár-fóbiáról tett tanúbizonyságot. 2018. augusztusi ausztriai családi vakációja ugyanis arról marad emlékezetes, hogy megpróbálta lekoppintani Lázár János a 2018-as parlamenti választás kampányidőszakában készített híres bécsi videóját, persze módosított politikai tartalommal. Nekifutott hát, hogy a Lázár-videó „átütő sikerét” „elirigyelve” (az Index fogalmazott így!) megmondja a tutit Ausztriáról, a migránsokról, a bevándorlásról, Európáról és a Fideszről. Márki-Zay New York feliratú reklámpólóban előadott gagyi bécsi produkciója annyira kínosan gyengére sikerült, hogy a balliberális országos média is leszedte róla a keresztvizet. Az Index például így értékelt (tűpontosan): „hosszú, unalmas, hosszú, unalmas, hosszú”. Ehhez nincs is mit hozzátennünk. De tényleg.

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 7. rész

„Az igazat, csakis az igazat!”

Hosszú, unalmas, hosszú, unalmas, hosszú volt a Fidesz és a kormány cigánypolitikáját támadó pódiumbeszélgetés is a vásárhelyi „Szent István-ünnepen” többek között Márki-Zay és a korábban sikkasztásért jogerősen elítélt cserdi polgármester, Bogdán László részvételével. Mégsem erről marad feledhetetlen az augusztus 18-i rendezvény, hanem a városvezető hangzatos, fenyegető, hisztérikus csúsztatásáról. A program délelőttjén Facebook-oldalán ugyanis azt állította: „Lázár János és a Fidesz pribékjei” tojásdobálással akarják megzavarni a roma integrációról szóló eszmecserét. Fel is szólította híveit, hogy „telefonokkal készítsenek beazonosításra alkalmas felvételeket a tojásdobálókról, bekiabálókról, hangoskodókról.” A rendezvényen természetesen szó sem volt rendzavarásról, tojásdobálásról – ahogy akkor írtuk: alighanem megzápultak Márki-Zay elképzelt tojásai…

Hosszú, unalmas, hosszú, unalmas, hosszú volt a hiperlátványosnak hirdetett augusztus 19-i LED- és a 20-i tűzshow is, amit tűzijátékpótlónak szánt a polgármester. Még nagyobb baj, hogy a sok ezer érdeklődő közül csak az látott ezekből valamit is, aki az első sorokban állt… A polgármester ugyan elismerte a csúfos kudarcot, ám közösségi oldalán (a megszokott módon) másra mutogatott. Azt állította: „az előadók teljes elzárkózása akár a számukra betervezett színpad, akár a kivetítőn való megjelenítés elől teljesen élvezhetetlenné tette a látványt” a távolabb állóknak. Ezt a valótlan állítást, hazugságot aztán kikérték maguknak a megdöbbent fellépők: a FlipUnit Production társaság zsonglőrjei nevében Balogh Dávid ügyvezető nyomatékosította, Márki-Zay kijelentésével ellentétben egyáltalán nem zárkóztak el semmilyen technikai megoldástól, mindössze a város által biztosított technika nem tette lehetővé, hogy egy ekkora műsort színpadra rakjanak. Ehhez ugyanis nagyon komoly tűzvédelmi előírásoknak kellett volna megfelelnie, illetve méretben is legalább háromszor ekkorának kellett volna lennie a színpadnak. Summma summarum: szervezésből és igazmondásból is elégtelen!

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Pártot alapítok, vagy mégsem, vagy mégis – de elnök leszek, meglátjátok! Körülbelül erről szólt augusztus utolsó két hete Márki-Zay számára, miközben a széles közvélemény számára is egyértelművé váltak nagypolitikai ambíciói. Nyilvánvalóan az országos politikai zászlóbontás jegyében szervezte meg a Szent István-napi kormányekéző vásárhelyi pódiumbeszélgetést „az európai integrációról” Hadházy Ákos, Róna Péter, Jeszenszky Géza és Hegedűs István részvételével. Az országos sajtó is – értékrendjétől függetlenül – arról cikkezett, értekezett, hogy Márki-Zay új ellenzéki formációt, mozgalmat vagy pártot készül életre hívni azzal a Hadházy Ákossal, aki ekkor jelentette be, hogy rokonok: harmadunokatestvérek.

Az augusztus 19-i eseményen a polgármester a 444.hu-nak el is ismerte: „kell egy új párt, kell egy új mozgalom”; és nagyon szeretné, „hogyha még az idén lenne valamilyen formáció, amihez én is tudnék csatlakozni”.

Az ugyancsak balliberális Klubrádióban pár nap múlva kijelentette, nagyon is nyitott „országos kérdésekben részt venni”. Ismertette: valamiféle jobboldali pártról álmodik, mely konzervatív, mérsékelt jobboldali vagy keresztény értékrendet vall. „Ha kellő számban megkeresnek, hogy alapítsunk [egy új pártot], akkor részt fogok venni, erre mindig is nyitott voltam” – fogalmazott. Arra is utalt, szívesen látna maga mellett olyan „csalódott fideszeseket”, mint Prőhle Gergely, Pálinkás József, Jeszenszky Géza, valamint Bod Péter Ákos.

Márki-Zay látványos szárnypróbálgatásai nyomán több balliberális politikus és elemző felhívta a figyelmet, az új alakulat tovább oszthatja az ellenzéket. Böcskei Balázs politológus például „túlmozgásosnak” minősítette a politikust az ATV-ben. Kiemelte, szerencsésebb lenne, ha a még Vásárhelyen sem bizonyító polgármester inkább a helyi ügyekre koncentrálna, minthogy „a józsefvárosi választástól a szurikátaügyig mindenről van véleménye”. Azt is kiemelte, nem túl hatásos és meggyőző politikusi beköszönés az a bizonytalankodó mellébeszélés, miszerint „lehet, hogy pártot alapítok”.

A hónap zárásaként Márki-Zay is járt aztán az ATV-ben, ahol elismerte: prominens (azaz vezető) szerepet vállalna a szervezés alatt lévő új ellenzéki formációban. Amiről azonban maga sem tudja, hogy párt vagy mozgalom, mivel ez „nem tiszta” számára. Vujity Tvrtko műsorvezető nekiszegezte a kérdést, ő maga alapítja-e meg ezt az új ellenzéki pártot vagy mozgalmat, mire Márki-Zay úgy felelt, „sajnos nem ér rá”, de amennyiben létrejön ez a közösség, és úgy látja, hamarosan meg is születik, akkor „szívesen csatlakozik, és prominens szerepet is vállal”. Később úgy fogalmazott, „nem zárja ki”, hogy a jövőben tisztséget vállalna akár elnökként is egy pártban.

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala, belső fotó: Index-mentés

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 4. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 5. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 6. rész