Grezsa István: minden közösséget megerősít egy óvoda fejlesztése

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program eredményeiről tartottak eszmecserét Bősön a Csallóköz polgármesterei és óvodaigazgatói részvételével. A Felvidéken megvalósult fejlesztéseket Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjáért felelős miniszteri biztos ismertette a jelen lévőkkel.

A miniszteri biztos elmondta, az összességében 44,6 milliárd forint keretösszeggel megvalósított programból 12 milliárdnyi jutott a Felvidékre, ami több, mint 37,5 millió euró. Ez a részarány a Kárpát-medence területén a határokon túli magyarság összlétszámát tekintve pozitív diszkriminációt jelent. A Felvidéken 303 gyermekkel többet írattak be idén magyar óvodába, ez már számokkal is visszaigazolt sikernek számít.

Az ismertetőn elhangzott, a Felvidéken összesen 175 óvoda felújítására ítélt meg a magyar kormány támogatást, valamint 5 új intézmény is megépül még a közeljövőben. Ezek közül 140 felújított óvodát már birtokba is vehettek a gyermekek. A miniszteri biztos elmondta, az óvoda a legjobb befektetés a jövőbe, hiszen egyrészt a magyar óvoda megnöveli az esélyét annak, hogy az adott településen még száz év múlva is természetes legyen a magyar szó, másrészt a minőségi oktatást és ellátást biztosító intézmény egy jó befektetés a jövőbe is, hiszen a fennálló gazdasági versenyhelyzetben nem mellékes az sem, mennyire lesz a magyarság piacmeghatározó tényező a Kárpát-medencében. Ennek egyik záloga az anyanyelvén korszerű oktatásban részesülő gyermekek későbbi meghatározó jelenléte a gazdaságban.

Forrás: ma7.sk