Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 3. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2018 áprilisa!

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2018. áprilisi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Az április 8-i parlamenti választás kampányhajrájában Márki-Zay Péter egyre hisztérikusabbá válva követelte az ellenzék teljes összefogását, kölcsönös visszaléptetéseit, vagy épp könyörgött azért. Egy vásárhelyi MSZP-sajtórendezvényen nekiesett Tóbiás József szocialista pártigazgatónak, hogy a vásárhely-makói körzetben azonnal léptessék vissza Rója Istvánt a jobbikos Kiss Attila javára. Mikor mindenkiről lepattant, a Fidesz szimpatizánsaira rontott brutális eszközökkel. Egy nappal a választás előtt egy LMP-s gödöllői kampányfórumon gyűlöletbeszéde tárgyává tett több millió anyaországi és határon túli magyar állampolgárt, még a gyermekeket és az unokákat sem kímélte. „Emellé a rendszer mögé roppant kellemetlen ma odaállni. Akik mégis úgy döntenek, hogy ennek a korrupt rendszernek a kiszolgálói, igenis ma azzal kell számolniuk, hogy az ő gyermekeik és unokáik lehajtott fejjel fognak menni az utcán, ezek az emberek Biszku Bélaként fognak közöttünk élni”bélyegezte és fenyegette meg a kormánypártok támogatóit április 7-én.

2018 áprilisa emellett arról marad emlékezetes, hogy Márki-Zaynak sikerült három nap alatt négy, sőt, egy adott (26-i, csütörtöki) napon reggeltől estig három(!!!) közgyűlési ülést kiírnia Vásárhelyen, akkora lendülettel igyekezett megtorpedózni a kormánypártok által előterjesztett, 50 utca felújítását tartalmazó Járható Vásárhely Programot. A követhetetlen káosz közepette az éjszakába nyúló, utolsó ülésen az 1,16 milliárdos forintos költségvetés-módosító csomagra a tíz Fidesz-KNDP-s képviselő és a független Szabó Pál mondott igent, nemmel voksolt Márki-Zay, Kis Andrea (MSZP) alpolgármester, Nagy Ernő (MSZP) és Molnár Lászlóné (Jobbik) is. Ám korai volt a vásárhelyiek öröme: Márki-Zay már másnap reggel bejelentette, felfüggeszti a döntést, mert álláspontja szerint súlyosan veszélyezteti a hódmezővásárhelyi költségvetés egyensúlyát. Így esett kútba Hódmezővásárhely nagyszabású, többéves útfelújítási programja, melynek révén sok-sok tucatnyi elhanyagolt utca, útszakasz korszerűsítése történhetett volna meg. (Érdekes módon egy évvel később, mikor bizonyos utcákat rendbe tett az önkormányzat, Márki-Zay magának kezdte tulajdonítani a 2018-ban általa elsüllyesztett Járható Vásárhely Program érdemeit…)

„Az igazat, csakis az igazat!”

Az ellenzék 2018. április 8-i súlyos választási veresége után két demonstrációt is szerveztek a fővárosban „Mi vagyunk a többség” mottóval. Az április 14-i tüntetésen Márki-Zay Péter nem mondott beszédet, csak egy általa írt levelet olvastak fel. A sajtónak úgy indokolt: háttérbe vonulásával „a hódmezővásárhelyieknek azt szerette volna megüzenni: első a város”. Közösségi oldalán pedig azt írta kommentárként: „Hódmezővásárhely polgármestereként nemcsak fideszes, de ellenzéki barátaim is úgy érezték, hogy túl sokat foglalkoztam az országos politikával. […] elsősorban a városért végzett munkámmal, a rövid idő ellenére is látványos eredményeinkkel szeretnék a híradásokba bekerülni.”

Vagy mégsem. Kérészéletűnek és valljuk be: hazugnak bizonyult ez a „visszavonulás”.

Merthogy egy hét telt el, és április 21-én már a budapesti színpadon tündökölt a celeb politikus, akit az Index egyenesen a rendezvény „sztárfelszólalójának” minősített. Márki-Zay Churchillt idézgetett, és kinyilatkoztatta, április 8-án a nép leváltotta az ellenzéket, a tüntetés résztvevői „az új ellenzék”, és nem is biztos, hogy az „elnyomó rendszer” bukására négy évet kell várniuk. A korábbi Facebook-posztját, ami arról szólt, hogy nem az országos politizálással, hanem városért végzett munkájával akar bekerülni a híradásokba: törölte (!!!), hogy nyoma se maradjon. Kiretusálta a faláról, mint a bolsevikok a régi képekről a kínossá vált elvtársakat. Szerencsére az internet nem felejt…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Az április 21-i budapesti szónoklata utáni hétfőn, 23-án Márki-Zay Péter ismét hazatért, mármint a Hír TV-be, Kálmán Olgához, hogy megint az országos politikai folyamatok élére próbáljon állni. Ez az adás arról marad nevezetes, hogy itt hangzottak el először nyilvánosan a politikus miniszterelnöki ambíciói. Egyrészt úgy fogalmazott, felkészülten kell állnia az ellenzéknek, mert váratlan fejlemények akár néhány nap alatt is elsöpörhetik az Orbán-kormányt. Másrészt itt jelentette ki első alkalommal, hogy mivel az ellenzék megbukott, Magyarországnak egy új jobbközép, konzervatív pártra van szüksége a Fidesz és Orbán Viktor leváltására. Kálmán Olga látványosan arra utalt, hogy „szemmel láthatóan, füllel hallhatóan Márki-Zay Péter áll az új ellenzék megszervezésének élére”, a politikus ezt nem cáfolta… A műsorban az alábbi, feledhetetlen párbeszéd hangzott el a Márki-Zay Péterrel/ről szűk egy év múlva könyvet író riporter és vendége között:

– Lesz ön valaha, valamikor miniszterelnök?
– Hát ez egy nagyon jó kérdés, mert sokan kérdezték… […] Én soha nem mondanám azt, hogy soha. Óriási megtiszteltetés lenne. […] Én nyilvánvalóan nem zárnám ki azt, hogy egy ilyen helyzet előállhatna…

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész
Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész