Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 2. rész

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban – terítéken 2018 márciusa!

A Márki-Zay Péter kétéves tevékenységére visszatekintő sorozatunkat a 2018. márciusi események, történések felidézésével folytatjuk. Öveket becsatolni!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Futballnyelven szólva Márki-Zay Péter adós maradt a tapogatózó kezdéssel, beiktatását követően, 2018 márciusában máris halmozta a városházi botrányokat. Bár Hódmezővásárhely működéséhez vajmi kevés köze volt az egésznek, felállított például egy saját(os) migránsszámlálót, amiről a választási bizottság gyorsan megállapította: törvénysértő, ezért el kell távolítani az épületből. Nekitámadt a helyi kórháznak is: a jobbikos Kiss Attilával tartott székkutasi fórumon elhangzott mára hírhedtté vált kijelentése: „Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják”. Az ebből az ügyből fakadó kórházpert mára jogerősen is elveszítette valótlan, a jó hírnevet sértő, a közbizalom aláásására alkalmas kijelentései miatt – igaz, a büntetést továbbra sem fizette ki a kórháznak…

A legnagyobb balhét viszont az jelentette, hogy a polgármesterről kiderült: nem más, mint egy diktafondiktátor. Számos panasz alapján kiderült, Márki-Zay diktafonnal a zsebében mászkál, és rögzíti a hivatalban a munkatársaival, illetve más, külső személyekkel folytatott beszélgetéseket. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos figyelmeztette: jogellenes hangrögzítési tevékenységet, jogellenes adatkezelést folytat, a diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek ugyanis semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy akár titokban, akár nyíltan személyes beszélgetéseket vegyen fel! A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálati eljárást indított a politikus ügyében.

„Az igazat, csakis az igazat!”

Márki-Zay alighogy letette esküjét, néhány nappal később több mint négy évtizednyi, a városért végzett közszolgálatát követően – betegszabadsága alatt(!) – eltávolította Korsós Ágnes címzetes főjegyzőt. A polgármester azt állította: a hivatal működőképességének biztosításáért „egyeztetett” a betegszabadságon lévő jegyzővel, „vele egyetértésben” döntöttek felmentése mellett, de visszavárják tanácsadóként vagy más minőségben. Korsós Ágnes azonban már akkor, majd később is több alkalommal cáfolta ezt, és tisztázta kirúgásának valódi körülményeit, hátterét.

Három nap után kirúgott, majd néhány hét múlva megkeresett, eljött a lakásomra, hogy nem mennék-e vissza. Negyvenegy évig szolgáltam ezt a várost, és megszakad a szívem, hogy már nem dolgozhatok Vásárhelyért, de kerek-perec megmondtam neki: aki egyszer elküldött, ráadásul ilyen méltatlan körülmények között, ahhoz nem megyek vissza” – nyilatkozott erről portálunknak a város köztiszteletben álló korábbi címzetes főjegyzője.

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Gőzerővel vetette magát a 2018. áprilisi országgyűlési választási kampányba a néha ideiglenesen Vásárhelyen is állomásozó Márki-Zay Péter, aki márciusban országos kampánykörútra indult, hogy az általa annak tartott, úgynevezett „esélyes ellenzéki jelöltek” támogatására buzdítson. A Hódmezővásárhely-Makó választókerületben egyre élesebb és élesebb nyomás alá helyezte a baloldali indulót, Rója Istvánt, hogy lépjen vissza a jobbikos Kiss Attila javára. Közben arról értekezett, hogy ha ismét a Fidesz kerül hatalomra, az „nemzeti tragédiával, második Trianonnal” érne fel az ország számára – ezekért a kijelentéseiért számos kritikát kapott határainkon innenről és túlról is.

Márki-Zay azonban nem lassított: egyre jobban osztotta az észt az ellenzéki pártvezetőknek a teljes összefogásról, kölcsönös visszalépésekről. Sőt, rendszervaltas2018.hu címen saját honlapot is indított, melyen (ki tudja, milyen szempontok, felmérések alapján…) megnevezte a 106 egyéni választókörzet – szerinte – legesélyesebb ellenzéki jelöltjét, arra buzdítva az embereket, hogy pártszimpátiától függetlenül, „az orrukat befogva” rá tegyék az ikszet. Csakhogy ezzel a magánakciójával baráti tűzbe került. A Fidesz-közeliséggel nem vádolható HVG például azt írta róla: „a politikai racionalitást sutba vágó óhajokat” fogalmaz meg, mert odáig jutott, hogy „már semmi sem fontos, pusztán az, hogy soha többé Fidesz”. Ugyanakkor észre kellene vennie, hogy ő „távolról sem szuperhős”. Lakner Zoltán és Ceglédi Zoltán balliberális elemzők pedig figyelmeztették: tudatosan félrevezetik a választókat az ilyen „kókleroldalak”. Azt mondták: a kampányolni lusta ellenzéki pártok és az önjelölt tanácsadó mozgalmár civilek játékszerei az efféle „kókleroldalak”, ezért mindenkit óvtak attól, hogy bedőljön a többek között Márki-Zay által képviselt „hohmecolásnak”.

Illusztráció: pixabay.com

Korábban írtuk:

Márki-Zay Péter két éve Vásárhelyen – 1. rész