Rák elleni küzdelem világnapja - Rizikószűrések, tanácsadás a kormányhivatalban 2

A rák elleni küzdelem világnapja alkalmából február 4-én, kedden, 9 és 12 óra között a betegség megelőzését és korai felismerését szolgáló tájékoztatással várják Szegeden az ügyfeleket és az ott dolgozókat a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületének aulájában.

A Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály munkatársai által szervezett, figyelemfelhívó eseménynek fontos tétje van, ugyanis a szakértők szerint mi magunk is sokat tehetünk a halálos betegség ellen: a dohányzás elhagyásával, az alkoholfogyasztás csökkentésével, rendszeres mozgással, helyes táplálkozással és legfőképpen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel.

20 éve annak, hogy a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) Párizsban  tartott első rákellenes világkongresszusának résztvevői aláírták a rák elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. Az okiratban foglalt legfontosabb cél a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos tévhitek eloszlatása, az általános ismeretek növelése és a megelőzési lehetőségek ismertetése volt.

A rák világviszonylatban a keringési betegségeket követő második vezető halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018. évi adatai szerint globálisan minden 6. haláleset rákbetegség miatt következik be.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (EUROSTAT) adatai szerint 2015-ben az EU-ban 1.3 millió ember vesztette életét rákbetegség következtében. Ez az összes halálozás 25,4 százaléka volt. Az EU tagországok közül 2015-ben Magyarországon haltak meg legtöbben tüdő- és vastagbél rákban.

Éppen ezért szervez ismét figyelemfelhívó, az ügyfeleket és a munkatársakat egyaránt megszólító rendezvényt a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Az egészségfejlesztési szakembereink a világnaphoz kapcsolódóan 2020. február 4-én, kedden 9 és 12 óra között a Rákóczi tér 1. szám alatti épület aulájában várják az érdeklődőket, akik megismerhetik az Európai Rákellenes Kódex előírásait, a rákos megbetegedéseket kiváltó okokat, a megelőzés lehetőségeit.

A legújabb kutatások szerint a túlsúly és az elhízás a daganatos betegségek megelőzhető okai közül az egyik legfontosabb, ezért munkatársaink rizikószűréseket végeznek, testtömeg indexet (BMI) számolnak, testzsír százalékot mérnek, és a kapott értékek alapján tanácsokat adnak. Ismertetik a jelenlévőkkel a legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az „Okos tányér” alapelveit is.

Szeretnénk eloszlatni a köztudatban keringő rákkal kapcsolatos számos tévhitet is.

A korai felismerés kiemelt fontosságú, a szűrés életet menthet! A megjelentek tájékoztatást kaphatnak a népegészségügyi szűrővizsgálatokról és lesz lehetőség az emlő önvizsgálati lépéseinek ismertetésére és élethű oktatási modellen történő gyakorlására is.

Rendezvényünkön az egészségtudatos életmód jelentőségén túl az egyéni felelősség, a magunkra és egymásra figyelés fontosságát szeretnénk hangsúlyozni.

Fotó: illusztráció