Össze-vissza beszél Márki-Zay a Bessenyei-botrányról

Sorozatunkban összegyűjtjük és a történelmi emlékezet számára csokorba kötjük a 2018. február 25-én megválasztott vásárhelyi polgármester leghangosabb botrányait, legemlékezetesebb csúsztatásait és leglátványosabb országos politikai bejelentkezéseit. Huszonnégy hónapnyi „márkizaying” két tucat epizódban!

Lassan két éve, hogy Márki-Zay Pétert polgármesterré választották Hódmezővásárhelyen. Ebből az alkalomból a Promenad.hu lajstromba veszi a materialista keresztény városvezető leghangzatosabb botrányait, balhéit. Legemlékezetesebb csúsztatásait, azon ígéreteit, melyek nem váltak valóra, azon kijelentéseit, melyek kapcsán később az ellenkezője bizonyosodott be. Valamint áttekintjük, hogyan igyekszik felkapaszkodni az országos politika színpadára. Hónapról hónapra haladva mutatjuk be, mi fán terem a szeretet hatalma. Az első részben 2018 februárjára tekintünk vissza!

„A botrány, csak az kiált az égre” – best of balhékrónika

Nem aprózta el a riogatást bemutatkozó lakossági fórumain Márki-Zay Péter összellenzéki polgármesterjelölt. Az újonc politikus hamar belecsapott a lecsóba: vásárhelyi programjának felvázolása, ismertetése helyett az Orbán-kormányt elsöprő forradalom lehetőségéről vizionált, majd a lámpavasakkal kapcsolatban rukkolt elő rendhagyó képzettársítással, amit értelemszerűen az országos sajtó is felkapott.

„Nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni a plakátok ragasztásán vagy helyezgetésén kívül…” – fogalmazott egy 2018. februári szeánszán. Hogy pontosan mire gondolhatott a lámpavassal összefüggésben, azt szokásához híven balladai homályban hagyta, de félreérthetetlen utalást tett rá, hogy az kevésbé birkatürelmű írek, franciák, skótok vagy baszkok – szerinte – mit tettek volna a jelenlegi magyar kormánnyal…

„Az igazat, csakis az igazat!”

Választási kampányban a Márki-Zay váltig állította: egyáltalán nem jobbikos jelölt, és nem az ellenzéki pártok kérték fel az indulásra, hanem – így fogalmazott – „jószándékú magánemberek”. Ahogy megnyerte az időközi választást, azonnal kibújt a szög a zsákból, és kiderült, ki volt a „jószándékú magánember”.

Már február 25-án este beismerte, a Jobbik, egészen pontosan a helyi Jobbik-elnök, Dombi-Kiss László felkérését fogadta el, aki amúgy hosszú évek óta noszogatja a politikai szerepvállalásra. Kampányát pedig személyesen segítette Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója, valamint oroszlánrészt vállalt benne a Jobbik-közeli Simicska-média (Hír TV, Magyar Nemzet) és Iránytű Intézet, és biztos, ami biztos: sok száz jobbikos aktivista érkezett 2018. február 25-én Vásárhelyre. Vagyis nem volt más, mint a Vona-párt trójai falova: „Jobbik-logó nélküli jobbikos jelölt”…

„Péter, menj, és váltsd le az Orbán-rendszert!”

Márki-Zay már megválasztása másnapján belevetette magát a vásárhelyi munkába a nagypolitikába. A győzelem utáni estén Budapesten, az ellenzék médiaarca, Kálmán Olga vendégeként boncolgatta az Orbán és Fidesz elzavarásának esélyeit. Kedden pedig az MSZP öt hónappal korábban megbukott miniszterelnök-jelöltjével, Botka Lászlóval tartott szimbolikus jelentőségű sajtótájékoztatót Szegeden.

Többek között arról beszélt: „egy meg egy az nem kettő, hanem legalább három, de inkább hat”, vagyis az ellenzéki pártok együttes fellépése, közös indulása megvalósíthatja a „rendszerváltást” 2018 áprilisában Magyarországon. Botka és Márki-Zay együtt üzengettek az ellenzéki pártvezetőknek: minden körzetben állapodjanak meg az egy esélyes közös jelöltről.