A régi szép idők emlékére: fantasztikus játékkal legyőzte a Kosársuli a Pécset!

Nehéz írni egy annyira érzelem-és eseménydús meccsről, mint amilyen szombat este zajlott a Hódtói Sportcsarnokban. Rég nem látott nézőszám mellett, Kobe Bryantre emlékezve győzte le felnőttcsapatunk a listavezetőt, és előtte az U20-asok is helytálltak. Talán olyan percek voltak ezek, amit soha nem felejtünk.

16 órától fiataljaink léptek pályára, akik a tabellán 2. helyen állva fogadták az eddig hibátlan mérleggel rendelkező Rátgéber Akadémiát. A pécsiek olyannyira kiemelkednek a bajnokságból, hogy átlagosan 113 pontot dobnak és mindössze 55-öt kapnak meccsenként, ennek tükrében különösen említésre méltó, hogy egyenrangú ellenfele volt a Kosársuli a pécsieknek. A győzelemre nem akadt reális esélye Tóth Tamás legénységének, hiába vezetett a 12. percben először és utoljára a sárga mezes alakulat (20-19), az utánpótlás-válogatott Meleg Gergő vezette, jobban triplázó vendégek fokozatosan növelték a különbséget, amely a végére 18 pontban realizálódott (67-85). Csalódottak nem lehetnek a mieink, vezetőedzőnk is kiemelte, hogy nagyon büszke az együttesre, hisz rengeteget fejlődtek a szezon során – fél szemmel már a jövő pénteki, Sopron elleni idegenbeli rangadóra kell tekinteni, amely a pillanatnyi második pozíció sorsa miatt lesz különösen fontos.

NB I/B U20 Zöld csoport, 21. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-Pécsi NKA 67-85 (17-19, 16-23, 16-20, 18-23)

Hódtói Sportcsarnok, 50 néző. Vezette: Utasi B., Czékmán

Kosársuli: Bodócsi 2, Kelemen N. 8/3, Varga Á. 8/3, Hargitai 15/9, Acimovic 11

Csere: Bálint 17, Nánási 4, Kozma -, Pánczél -, Megyesi -, Drávai 2, Filak –

Vezetőedző: Tóth Tamás

A felnőttek találkozójának elején rég látott, szépszámú közönség emlékezett meg a január 26-án tragikus helikopter-balesetben 41 évesen elhunyt ikonról, Kobe Bryantről, akinek tiszteletére sokan sárga felsőben érkeztek a Hódtói Sportcsarnokba. Nem véletlen: a Los Angeles Lakers legendája miatt nem egy Kosársuli-vagy épp Pécs-játékos kezdett el kosárlabdázni, Hargitai Krisztián például olyan cipőben lépett pályára, amelyre Bryant becenevét írta rá, míg vezetőedzőnk pólója magát a Black Mambát ábrázolta.

A gyászszünet és a 24-24 másodperces első támadóidő lepörgetése után a vásárhelyi csapat megmutatta, mennyire is tud valójában szívvel-lélekkel küzdeni. A hétről hétre jobb formát produkáló, már-már teljesen összeérő és a felsőházba egyértelműen megérkező egység olyannyira felvette a versenyt a csütörtökön az Újpestet verő, kissé enervált listavezetővel, hogy összeszedettségével, pontosságával és motiváltságával lényegében egy percig sem hagyott esélyt a pécsieknek – egy-egy jó tripla után pedig a közönségtől is érkezett az ováció. Az utóbbi hetekben az előző szezonhoz hasonló katlanná változó vásárhelyi csarnokban az extrán teljesítő, végül dupla-dupláig jutó Kelemen Balázs hárompontosa és Varga Ákos látványos zsákolása adta meg az alaphangot az első negyedben, majd Molnár Bence, a csapatkapitányként harcosan irányító Vuk Pavlovic és Hargitai Krisztián kosarai tartották kontroll alatt az eseményeket.

Az előny (19-16) a második negyedben ráadásul tovább nőtt, szintén a kiváló rotációnak és a remek összhangnak köszönhetően, asszisztok sorát osztotta ki a Kosársuli (összesen hattal többet, mint a Pécs), emellett hiába nem állhatott rendelkezésre ezen a mérkőzésen Perák Denis, a lepattanózás is jól ment. Nem beszélve a triplákról, amelyek a félidőre egyrészt vezetést biztosítottak, másrészt tetőfokára rakták a hangulatot – Kelemen Balázs két hármast is elhintett, és Hargitai is sallangmentesen varázsolta a gyűrűbe a labdát.

A szünetre 44-38-as hazai fórral vonulhattak a felek, és ekkor még azt gondolhattuk, az ezer fokon égő pécsi kispad a korábbi A-csoportos játékos és edző, a szerb Ivica Mavrenski vezetésével kiötletel valamit a félidőben, ám nemhogy zárkózni nem tudott az éllovas, a mieink húztak el jócskán. A tabellán jelenleg elfoglalt pozícióval ellentétesen nőtt a differencia a javunkra, az összes pályára lépő Kosársuli-játékos hozzátett valamit a közöshöz. A harmadik negyedben Rostás Imre és Varga Zalán percei következtek, utóbbi kettese már 16 pontos előnyt jelentett a 29. percben, s noha közelebb tudott lépni a Pécs (67-56), a záró tíz perc első fele eldöntötte a nem is olyan nyílt kérdéseket.

Egy 13-0-s rohammal máris 22-re nőtt a Kosársuli fórja, innen pedig nem volt visszaút a pécsieknek, hiába küzdöttek. A 84-73-as végeredmény azt is jelenti, hogy megtörte a baranyaiak jó szériáját Tóth Tamás legénysége, letaszította őket a Cegléd mögé a 2. helyre, egyben a mind a négy 2020-as hazai meccsét győzelemmel abszolváló Kosársuli már a 7., egy apró lépéssel a Győr mögött. Mondanunk sem kell, ha idegenben is sikerül hozni ezt a jó formát, akár nagyon szép tavasz elé is nézhetnek a vásárhelyi kosárlabdadrukkerek…

Egy érdekesség: a Kosársuli 24 kétpontost és 8 triplát dobott – Kobe Bryant mezszáma a 24-es és a 8-as volt karrierje során. Talán ő is velünk volt szombaton…

NB I/B Zöld csoport, 21. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-Pécsi NKA 84-73 (19-16, 25-22, 23-18, 17-17)

Hódtói Sportcsarnok, 400 néző. Vezette: Bagi, Józsa, Gaál

Kosársuli: Molnár 12/3, KELEMEN B. 19/9, Varga Á. 7, Varga Z. 5/3, HARGITAI 15/6

Csere: Rostás 7/3, PAVLOVIC 15, Acimovic -, Bálint 4

Vezetőedző: Tóth Tamás

Pécs: Vukas 14/6, Rosic -, BENKE 10, MELEG 22/9, Dobrijevic 11

Csere: Fülöp 11/3, Váits 2, Rátvay 2, Mezei 1

Vezetőedző: Ivica Mavrenski

Tóth Tamás: “Óriási bravúr, égi erő segített minket… Több dolgot mondanék: először is sok sikert kívánok a Pécsnek, a bajnokság legkomplettebb csapata! Másodszor büszke vagyok az U20-as csapatomra, rengeteget fejlődtek! Harmadszor köszönöm a szurkolóinknak, hogy sárgába öltözve tisztelegtek Kobe Bryant előtt! Felfoghatatlan veszteség ez a világon mindenhol, elképesztő fájdalom van sokunkban. A Kosársuli nevében részvétemet kívánom a kilenc áldozat családjának! Kobe, igazad volt, mert a hősök jönnek-mennek, de Te legenda maradsz nekünk örökre!”

Pihenésre nincs sok idő, február 7-én, pénteken Sopronban lépnek pályára csapataink. Az U20-asok mérkőzése 16 óra 45 perckor, a felnőtteké 19 órakor kezdődik.

Hajrá, Kosársuli!

Forrás: vasarhelyikosarsuli.hu