Kikapott a HVSC, még nincs még az alsóházi első hely

Hiába fizet havi szinten milliós összeget a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club a strandnak, az ott található konditerem használatáért további 60 ezer forintot kérnének el az egyesülettől, ami több száz vásárhelyi gyermek sportolását, versenyeztetését biztosítja. A vízilabdások továbbra sem szeretnének tagdíjat emelni, de egyre több teherrel kell szembe nézniük, ha tovább szeretnék folytatni a tevékenységüket.

Egy újabb vásárhelyi utánpótlás-nevelő műhely, egy újabb helyi sportegyesület került a város által egyre látványosabban felpörgetett „sarcharc” csapdájába. Ezúttal a HVSC a soros, melyre olyan többletterheket róna az önkormányzat, amik az értelemszerűen nem profitorientált, társadalmilag viszont rendkívül hasznos, közérdekű tevékenységet ellátó szervezet tevékenységét ellehetetleníthetik. Hiszen sajnos fennáll a veszély, hogy ha a város megsarcolja a klubot, akkor végeredményben az ott sportoló gyermekeken, fiatalokon csattan a megszorítás ostora. De mi is történik most a HVSC-vel?

Az említett konditermet megépítése, azaz 2016 óta térítésmentesen használhatták a helyi sportolók. A Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club az év elején viszont kapott egy levelet a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodától, hogy amennyiben szeretnék használni az ott található konditermet a sportolók felkészítéséhez, akkor vagy óránként 5 ezer vagy havonta 60 ezer forintot kell fizetniük a milliós medencebérleti szerződésük felett. Ez évente több mint 700 ezer forintplusz kiadást jelentene a sok száz vásárhelyi gyermeket, fiatalt megmozgató, egészséges életmódra nevelő klubnak.

Az egyesület évente így is több mint tízmillió forintért bérel irodahelyiségeket és medencetereket a fürdőtől, ezért nem fogadták túl lelkesen az ajánlatot. Az egész azért érdekes, mert a vízilabda-egyesület eddig is máshol oldotta meg az utánpótlás-játékosok fizikai felkészítését, csupán a felnőttgárda tagjai használták eseti jelleggel az uszoda termét. Továbbá egy hasonló méretű városban az önkormányzat anyagilag támogatja a sportegyesületeket. és arra törekszik, hogy stabilan működjenek, nem pedig úgy tekintenek rájuk, hogy azok legyenek a város pénztárának nettó befizetői. Hódmezővásárhely – sajnos – e tekintetben is a másság élharcosának tűnik…

A HSVC évek óta nem emelt tagdíjat, azonban a legutóbbi elnökségi ülésen már felmerült a kérdés, hogy anélkül egyáltalán tudják-e folytatni a munkájukat, de továbbra is kitartanak amellett, hogy nem szeretnék a pluszköltségeket a sportolókra hárítani, ami rendkívül dicséretes szándék. Ugyanakkor véleményük szerint ez a hozzáállás könnyen arra ösztökélheti a többi vizes sportegyesületet is, hogy az erősítő jellegű edzéseket inkább máshol, olyan helyen oldják meg, ahol kedvezőbb anyagi feltételekkel fogadják a versenyzőket.

Mint arról korábban beszámoltunk, a strandon egyébként január elseje óta tapasztalhatunk több területen is áremelést: többféle jegy és bérlet ára ugyanis 3,9 és 66,6 százalék között növekedett… Azt is megírtuk, hogy Márki-Zay Péter és a városvezetés üzleti logikával kívánja üzemeltetni a városi sportlétesítményeket, vagyis nem hajlandó finanszírozni a veszteséget még akkor sem, ha az adott egységek a helyiek egészségmegőrzését szolgálják. Több létesítmény esetében így a bérleti, használati díjak jelentős mértékű emelése, teljes vagy részleges (hétvégi) bezárás, valamint a működtetés magánkézbe adásának lehetősége merült föl.

Fotó: Archív