Végrehajtást indít Havasi Katalin Márki-Zay Péter ellen! 4

Nincs járvány Hódmezővásárhelyen, azonban folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma a városban – jelentette ki lapunknak adott interjújában Havasi Katalin. A kórház orvosigazgatójával, gyermekorvossal veszélyeztetettségről és megelőzésről is beszélgettünk.

– Mit lehet tudni a számokról, idén eddig mennyien fordultak influenzával orvoshoz Hódmezővásárhelyen?

– Az elmúlt hetekben csak elvétve észleltünk influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegeket, az első betegek típusos magas lázas megbetegedésekkel ezen a héten jelentkeztek. Az influenzafigyelő szolgálat által beküldött mintákban még csak néhány esetben igazolódott influenzavírus jelenléte.

– Sajtóhírek szerint kitört az influenzajárvány Magyarországon. Hódmezővásárhelyen akkor nincs így?

– Járványról akkor beszélünk, ha az influenzaszerű tünetekkel megbetegedettek száma: 10 000 fő/143 beteg felett, most 10 000/ 178 az országos átlag, de Közép-Magyarországon 200 körüli. Csongrád megyében csupán 10 000/44 beteg jelentkezett orvosnál, ami jelentősen alatta van a járványszintnek és az országos átlagnak is. Hasonló a helyzet Hódmezővásárhelyen is. Azonban ez kétszerese a múlt hetinek, és folyamatosan emelkedik.

– Terveznek-e látogatási tilalmat a vásárhelyi kórházban az influenza miatt?

–  Jelenleg a járványügyi helyzet ezt nem indokolja, de az ÁNTSZ folyamatosan monitorozza a változásokat, és amennyiben a betegek száma eléri a járványszintet, a tiszti főorvos elrendelheti a látogatási tilalmat.

– Melyik korosztály a legveszélyeztetettebb?

– Elsősorban az iskolai és óvodai közösségek veszélyeztetettek, nemcsak azért, mert az idei járvány elsősorban a fiatalokat érinti, hanem azért is, mert akár egyetlen betegen közösségbe menő gyerek az egész osztályt vagy az egész csoportot megfertőzheti. Nagyon fontos, hogy senki ne menjen óvodába, iskolába úgy, hogy “az este volt egy kis láza, de most jól van”. Biztos, hogy napközben rosszabbul lesz, és a többieket is megfertőzi.

A legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a krónikus betegek. Számukra feltétlen indokolt a védőoltással történő védekezés, mert esetükben szövődmények is gyakrabban alakulhatnak ki és súlyosabbak lehetnek.

– Mit tehetünk influenza ellen, hogyan lehet megelőzni a betegséget?

– A legbiztosabb, legcélzottabb megelőzés a védőoltás. Aki még nem beteg, annak érdemes mérlegelnie. Cseppfertőzéssel terjed a vírus. Ezért beszéddel, köhögéssel, tüsszentéssel szórjuk szanaszét a kórokozókat, és akire „rácsöppen” a nem látható apró kis csepp, vagy aki megfogja azt a kilincset, pénzt, bútort, ahova leszállt, az már viszi is, és elég a szájához vagy szeméhez nyúlnia, hogy megfertőződjön. Ezért legfontosabbnak tartom, amit nem lehet elégszer elmondani, hogy felejtsük el végre a “tenyeredbe köhögj” tanítást, mert utána, amit megfogunk, azt össze is fertőzzük.

Ha nincs kéznél zsebkendő, akkor a ruhánk ujjába köhögjünk, tüsszentsünk. A jó immunrendszer fontos, gyümölccsel, változatos étkezéssel, sporttal, vitaminokkal, nyomelemekkel erősíthetjük. A nem gyógyszer tartalmú orrspray-k nehezítik a vírus megtapadását, elszaporodását, a torokfertőtlenítők pedig a fertőzés korai szakaszában segíthetnek.

Legnagyobb ellensége vagy barátja a járványnak az időjárás. Mind a kemény fagy, mind a napsütéses meleg idő általában megállítja az influenzajárványt, de a hűvös, ködös, párás időjárás segíti a járvány terjedését.

Jó egészséget kívánok minden vásárhelyinek! Vigyázzunk egymásra és magunkra!