Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 12

Megtartotta első nyilvános rendezvényét a hódmezővásárhelyi Tormay Cécile Polgári Kör a Ginkgo Hotelben. Az eseményen Grezsa István miniszteri biztos Kárpátaljáról tartott előadást, amelyen olyan sokan megjelentek, hogy pótszékeket kellett bekészíteni, sőt, végül kicsinek bizonyult az Ilosfalvy terem és össze kellett nyitni két helyiséget. Az est kezdetén a kör elnöke, Nagy Gyöngyi reagált a napokban az egyesületet ért vádakra.

– 2019 novemberében tíz vásárhelyi hölgy úgy döntött, hogy szeretne valamit adni a városnak, ezért megalapítottuk a Tormay Cécile Polgári Kört. Célunk, hogy minél jobban megismerkedjünk a névadónk műveivel és közéleti munkásságával, ami példaként áll előttünk, illetve olyan magyar írókkal és költőkkel, akiket méltatlanul elfeledtek, és csak nagyon ritkán kerülnek a látókörünkbe – mondta el köszöntőjében Nagy Gyöngyi. Hozzátette, mindemellett a trianoni békeszerződés centenáriumára és a keresztény értékekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen

A kör elnöke ismertette: kapnak támadásokat és antiszemitizmussal is vádolják őket amiatt, hogy Tormay Cécile nevét ismerik. – Tormay Cécile a 20. század egyik kimagasló alakja volt és kétszer Nobel-díjra is jelölték. Azt, hogy ez meghiúsult, csak a halála akadályozta meg. A magyar irodalom történében Kertész Imréig senki nem volt olyan közel ehhez a díjhoz, mint ő – fejtette ki a történészként dolgozó Nagy Gyöngyi. Felhívta a figyelmet: az írónőt az 1930-as években már több mint egymillió nő követte, köztük zsidó származásúak is, de őt ezt soha nem érdekelte, mert azt vallotta, hogy azt kell keresni, ami összetart és nem azt, ami széthúz bennünket.

Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 2

– Amíg mások megdöbbennek, minősítenek és elhatárolódnak, mi értéket szeretnénk teremteni. Én hívtam életre ezt a kört, aki két éve a vásárhelyi izraelita hitközség első világháborús szerepvállalásáról szóló könyvet írt, és 250 vásárhelyi zsidó katona életrajzát gyűjtött össze – reagált az antiszemitizmus vádjára Nagy Gyöngyi. Hangsúlyozta, az országban több civil szervezet és irodalmi társaság viseli Tormay Cécile nevét, és a tudomása szerint a jövőben tovább szaporodnak azok.

Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 8

Az esten „Száz év, öt ország – Kárpátalja” címmel Grezsa István tartott előadást, aki miniszteri biztosként öt éve tevékenykedik a jelenleg Ukrajnához tartozó 12800 négyzetkilométeres területért.

– A Magyar Kormány célja az ottani magyarság helyzetének javítása és az ukrán többség szimpátiájának nagyobb kivívása. A Kárpátalján élő 1 millió 250 ezer ember közül ugyanis az adataink szerint 130-132 ezer magyar él – ismertette Grezsa, aki szerint ez a térség történelmileg, természetileg és geopolitikailag is rendkívülinek minősül.

Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 13

A politikus szerint a 2013-14-ben kirobbant ukrán válság és háborús helyzet miatt stabilitást és biztonságot kell teremteni az ottani magyaroknak, akik közül sajnos tizenketten elestek már a harcok során. A helyzetet és az életszínvonalat az is jól mutatja, hogy míg Ukrajna kilencszer nagyobb, mint Magyarország, az ukrán GDP nem éri el a magyar négyötödét.

– Nyilvánosan csak az ukrán nyelvet fogadják el, azaz nyilvános helyen két magyar is csak ukránul beszélhet. Emellett egy magyar sajtótermék csak akkor jelenhet meg, ha ugyanakkora terjedelemben kiadják ukrán nyelven is – ismertette a miniszteri biztos, hozzátéve, a kettős állampolgár sem megengedett az országban.

Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 9

Grezsa István arról is beszélt, hogy a Magyar Kormány milyen intézkedésekkel segítette a kárpátaljai magyarokat az elmúlt években. – Többek között kiegészítjük a pedagógusok bérét és több milliárd forint értékben támogattuk az egészségügyet védőoltásokkal, orvosi felszerelésekkel. Óvodafejlesztési programot indítottunk, így 25 új óvoda épülhetett Kárpátalján, valamint a kultúra megőrzése érdekében elindítottuk a Kárpátaljai Kultúrkaravánt – sorolta.

Az előadás nagy sikert aratott a megjelent több mint száz érdeklődő körében.

Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 1 Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 3 Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 4 Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 5 Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 6 Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 10 Teltházas előadást tartott Grezsa István Vásárhelyen 14