Bezár a Hódtói Sportcsarnok konditerme a hónap végén? 3

A hódmezővásárhelyi sportlétesítmények működtetése kapcsán egyre élesebben kerülnek szembe az úgynevezett „kötelező” önkormányzati feladatok ellátása és a gazdaságosság, valamint a társadalmi hasznosság és az egészségmegőrzés szempontjai. A lakosok számára nem feltétlenül kedvező változások indultak el a városban. Mi történt, mi várható?

„Baráti társaságunkkal korábban rendszeresen hétvégén jártunk focizni a Városi Stadionba. Rendszeres program volt a hétvégi foci, igazából máskor nem is nagyon tudnánk ezt leszervezni, ennyien összejönni a haverokkal, hétközi rohanás, suli vagy munka, család stb. Sokan közülünk futni is szoktak a stadionban szombatonként és vasárnaponként. Az utóbbi hetekben sajnálattal tapasztaltuk, hogy a stadion hétvégén zárva van, szinte végig, vagy csak akkor nyitják ki (ezt hallottuk ott), amikor a fociklub rendezvényeit, meccseit tartják. Ezt nagyon szomorúnak tartjuk, mert mire van a stadion, ha nem az itt lakók érdekében? jó lenne, ha visszaállna a régi rend, mert szükségünk van a mozgásra, a sportolási lehetőségre, amit máskor és máshol nagyon nehéz közösen összehoznunk” – érkezett a napokban elektronikus postaládánkba a levél két vásárhelyi fiatalembertől, Pétertől és Attilától. Akik – erről sokat cikkeztünk már – nincsenek egyedül a panaszukkal.

Nem a Városi Stadion ügye az egyetlen, ami az utóbbi hónapokban, hetekben egyre inkább megosztja a helyi közvéleményt. A városi sportlétesítmények használati lehetőségei szűkülni látszanak, illetve díjemelésekről is hallani, ami nyilvánvalóan kedvezőtlenül érinti a lakosságot, valamint a sportegyesületeket is. A polgármester és az önkormányzat az üzleti logika primátusát hangsúlyozza, ami természetesen érthető, ám vitatható szempont. Egy biztos: a 2020-as év költségvetésének összeállításakor, valamint a jövőbeni irányt illetően heves viták várhatóak a helyi sportlétesítmények kapcsán. Kívánatos lenne, ha minden érintett fél számára kompromisszumos megoldást lehetne találni, mely mind az itt élők egészségét, mind a város érdekeit szolgálja.

Tanulásban akadályozott gyermekek versenyeztek a stadionban 8

A kialakult helyzetben szóba került a Városi Stadion, valamint a Hódtói Sport- és Szabadidőközpont hétvégi teljes vagy részleges bezárása, ilyen irányú intézkedésekkel és lépésekkel kellett már szembesülniük a helyieknek. Ez többek között a kispályás labdarúgás, valamint a futás lehetőségétől foszthatja meg a vásárhelyieket szabad- és pihenőnapjaikon. Nagy port kavart a Hódtói Sportcsarnokban található konditerem ügye is: a polgármester világossá tette, a városnak évi 4 millió forint veszteséget jelentő helyiségre lakatot tesznek, ha nincs, aki üzemeltesse. Az önkormányzat jelenleg pályázaton keres bérlőt. Legutóbbi cikkünk kapcsán viszont a vásárhelyiek joggal hívták fel rá a figyelmet, hogy a városvezetés álláspontja egyoldalú, több sebből vérzik. Még olyan olvasó is akadt, aki javaslatot tett rá, hogyan lehetne kigazdálkodni a fenntartás fedezetét…

Díjemelés, bezárás, kiszervezés? Heves vita várható a helyi sportlétesítményekről

Díjemelés, bezárás, kiszervezés? Heves vita várható a helyi sportlétesítményekről 1

Díjemelés, bezárás, kiszervezés? Heves vita várható a helyi sportlétesítményekről 2

Díjemelés, bezárás, kiszervezés? Heves vita várható a helyi sportlétesítményekről 3

Márki-Zay Péter többször, így például részletesen, hosszabban január 12-i élő bejelentkezésében vázolta föl: szigorúan az üzleti logika mentén, gazdaságosan és fenntarthatóan működtetné a városi sportlétesítményeket, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat a továbbiakban a maga részéről nem kíván veszteséget termelni, finanszírozni. A politikus leszögezte, „tisztes” bérleti díj fizetését várja el a felhasználó egyesületektől, baráti társaságoktól: ami adott esetben díjemeléseket von vagy vont maga után, illetve olyanoknak is fizetniük kell, akiknek eddig nem kellett. Márki-Zay elismerte, hogy ez gondot okozhat a kluboknak: megkereste például egy hátrányos helyzetű gyerekeket is nevelő kis egyesület, mely számára kigazdálkodhatatlan és vállalhatatlan a rájuk újonnan kirótt 2700 forint/óra bérleti díj. A városvezető úgy fogalmazott, új szemléletű helyi sporttámogatási rendszerrel igyekeznek majd orvosolni ezeket a problémákat. Emellett azt is megpendítette, a város kész kiszervezni a létesítményfenntartást, vagyis magánkézbe, akár egyesületi üzemeltetésbe is kerülhetnek a városi sportlétesítmények (lásd hódtói konditerem vagy Városi Stadion). Hogy ez mivel jár majd együtt, az a jövő zenéje.

A sportlétesítmények üzleti alapú, gazdaságos, fenntartható működtetése és fejlesztése fontos városi feladat – mondta Márki-Zay Péter, külön rámutatva: mindez természetesen csakis fizetős alapon képzelhető el a jövőben, vagyis a bérlőnek állniuk kell a rezsit és részben az üzemeltetést. De talán még hatékonyabb, ha magánkézbe kerül a létesítmények működtetése – vélekedett. Határozottan kijelentette: álláspontja szerint a város nem tud és nem akar veszteséget képezni a sportcentrumok fenntartásával.

Így került az asztalra a mindenkire kötelezően érvényes díjfizetések, a bérletidíj-emelések, illetve az esetleges bezárások vagy kiszervezések ügye.

Ők képviselik a Fideszt és a Szeretem Vásárhelyt a közgyűlésben! 4

Vannak azonban, akik nem értenek egyet azzal, hogy az üzleti logikának és az önkormányzat úgynevezett gazdaságosságának mindent felül kell írnia. Ők úgy érvelnek, hogy legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb a lakossági egészségmegőrzés, a mozgás, a sportolás hosszú távú társadalmi hasznossága. Kérdés, hogyan lehet ezt a két szempontot a következőkben szinkronba hozni Hódmezővásárhelyen. Horváth Zoltán, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője arra hívja fel a figyelmet, hogy a városnak bizony komoly felelőssége van az itt élő gyermekek, fiatalok, felnőttek egészséges életmódja kapcsán.

„Mostanában egyre többet halljuk a polgármestertől, hogy ez vagy az nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat. De mi is a kötelezően ellátandó feladat? A jelenlegi városvezetés értelmezésében csak és kizárólag a jogszabályban rögzített feladatok. Ez engem végtelenül nagy szomorúsággal tölt el, mert vannak dolgok, melyeket nem szabad pusztán feketén vagy fehéren nézni. Egész életemet a sportban éltem, számomra a legfontosabb, hogy átadjuk a mozgás szeretetét a gyermekeinknek, megteremtsük a sportolás lehetőségét mindenkinek. Hiszem, ez nem lehet vitatéma, ez mindenki érdeke” – nyilatkozta portálunknak a képviselő.

Úgy folytatta, rossz iránynak tartja a Hódtói Sport- és Szabadidőközpont és Városi Stadion hétvégi bezárását, valamint a Hódtói Sportcsarnokban lévő konditerem tervezett lelakatolását.

„Igen, elképzelhető, hogy ezek a létesítmények éves szinten termelnek 20-25 millió forintos veszteséget. Megítélésem szerint ugyanakkor egy közel 20 milliárdos városi költségvetésből jutni kell forrásnak a sportlétesítmények üzemeltetésére, hiszen ezek társadalmi hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Hadd mutassak rá, némi következetlenség is fellelhető a stratégiában, hiszen az uszoda és a strand éves szinten sokszor nagyobb veszteséget termel, ám szintén kutya kötelessége egy megyei jogú városnak finanszíroznia. Ha pedig a sporton akarunk megszorítani, akkor ennyi erővel felvetődhet, hogy zárjuk be az összes múzeumot, könyvtárat, kulturális intézményt, hiszen ezek sem nyereségesek. Hová jutnánk? Mi lenne ebből a városból?” – tette föl a kérdést Horváth Zoltán.

A politikus úgy összegzett, nagyon bízik benne, hogy „nemcsak a dollárjel csillog városvezetőink szemében, hanem átgondolják a kötelezően ellátandó feladatok jelenlegi értelmezését, és olyan döntést hoznak, mely az itt lakók érdekeit szolgálja, javítja az életminőséget. Hiszen ez a valódi definíciója a kötelező feladatoknak.”

A témára a következő időszakban természetesen folyamatosan visszatérünk minden érintett megkeresésével.