Pesti Srácok: Márki-Zay nyugodtan fenyegetheti listázással a bírókat és szervezhet erődemonstrációt ellenük, senki sem tiltakozik

Miközben az ellenzéki megmondóemberek a független bíráskodásra gyakorolt nyomásgyakorlással, sőt mi több, terrorral vádolják portálunkat és a szegedi bírósági összefonódásokat feltáró cikksorozatunkat, illetve az ügyben eljáró OBH-t, és az ügyben megszólaló kormánypárti politikusokat, aközben az senkit nem zavar, ha Márki-Zay Péter fenyegeti a bírókat, vérbírózik, listáz, sőt erődemonstrációval próbál hatni a döntnökökre. Hétfőn a Makói Járásbíróság tanácsa tárgyalta Hódmezővásárhely álfüggetlen polgármesterének rágalmazási ügyét, aki nemes egyszerűséggel bűnözőnek titulálta Szabó Bálintot, többek közt a szegedi Szeviép- és a hódmezővásárhelyi K-Art-ügy károsultjainak képviselőjét. Végül minden rendelkezésre álló bizonyíték ellenére nem született ítélet – írja a Pesti Srácok.

MÁRKI-ZAYNAK AKÁRCSAK BOTKÁNAK, SZABÓ LETT A FŐ ELLENSÉGE

Szabó Bálint két rágalmazási büntetőpert is indított Márki-Zay Péter ellen. Személyes nézeteltérésük onnan eredeztethető, hogy Szabó a Szeviép-ügyhöz igencsak hasonlatos K-Art ügyben a polgármester személyes büntetőjogi felelősségét is feszegeti. A károsultakat képviselő jogász Facebook-bejegyzésben számolt be a hétfői tárgyalásról. Közlése szerint, amit tárgyalótermi fotóval is illusztrált, az aljas indokból nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás ügyében, a vádlottak padján helyet foglaló Márki-Zay tucatnyi támogatójával, mintegy erődemonstrálva ült be a tárgyalóterembe. Ott volt nemcsak a felesége és több önkormányzati képviselő, hanem még önkormányzati dolgozók is, munkaidőben…

Szabó Bálint a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, hogy nem egyszerűen annyi történt, hogy beültek az ismerősök figyelemmel kísérni a pert. A városházi sajtós például a mobiljával végig videózta a bírót. Majd állítása szerint a folyosón még vaskos fenyegető kijelentések is elhangzottak.

NEM EGYEDI A MÓDSZER – CZEGLÉDY GYURCSÁNYÉKKAL ERŐDEMONSTRÁLT

Ha visszatekintünk a figyelem központjában álló büntetőügyek történetében, rájövünk, hogy nem egyedi módszerről van szó. A hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyében akkor, amikor Czeglédy előzeteséről döntött a Szegedi Törvényszék, személyesen Gyurcsány Ferenc és felesége Dobrev Klára, a DK-s EP képviselő Molnár Csaba, és vagy tucatnyi szimpatizáns vonult fel a törvényszék előtt, majd ültek be a tárgyalóterem elé erődemonstrálni.

Az már csak nüansznyi részlet, hogy Márki-Zayt is Czeglédy egyik ügyvédje, Litresits András képviseli.

MÁRKI-ZAY VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY LISTÁZNI AKARJA A NEKI NEM TETSZŐ “VÉRBÍRÓKAT”

Tavaly decemberben a Transparency International (TI) Magyarország budapesti konferenciáján már üzent a hódmezővásárhelyi polgármester a bíróknak. Az Index tudósítása szerint arról beszélt, hogy a független igazságszolgáltatás elbukni látszik, mert “ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét”. Állítását az egyik saját becsületsértési ügyével igyekezett alátámasztani, amelyben szerinte a bizonyítékokkal ellentétesen őt elmarasztalták.

Kijelentette, hogy majd elindítják a Vérbírók.hu oldalt “és előbb-utóbb elszégyellik magukat”. Azaz konkrétan azzal fenyegetett, hogy listázni fogják azokat a bírókat, akik nekik nem tetsző ítéleteket hoznak, bár végül – mint a legtöbb ígéretét – ezt sem váltotta be a “messziről jött ember”. Ez az ügy ezért is kiemelten fontos, mert kivételesen még a liberális jogvédő szervezetek, többek közt a Helsinki Bizottság is elítélte a polgármester megnyilvánulását.

MÁRKI-ZAY TÖBBSZÖR IS BŰNÖZŐNEK TITULÁLTA A KÁROSULTAKAT KÉPVISELŐ JOGÁSZT

Márki-Zay Péter saját esetleges érintettségéről a mai napig hallgat a K-Art ügyben, sőt még csak a károsultak mellé sem állt, hanem még a Szeviép-ügyben is a szegedi baloldali polgármester barátját támogatja. A károsultak kártalanításáért küzdő, és a vád szerinti csődbűntettekben érintett cégvezetők felelősségre vonását sürgető Szabót viszont, több ízben is bűnözőnek titulálta. Egy tévéinterjú során többszörösen elítélt bűnözőnek nevezte a jogászt. Szabó aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet elkövetett rágalmazás miatt perelte be a polgármestert. Az ügyben a makói bíróságon Márki-Zay ugyan bocsánatot kért, de utána Szabó sajtótájékoztatóját megzavarva, újságírók jelenlétében ismételte el korábbi, valótlan vádjait, sőt a jogászt Zuschlag János vádlott társának nevezte. Ebből persze újabb rágalmazási per lett.

Ez utóbbinak volt most a tárgyalása. Szabó ugyan minden bizonyítékot benyújtott, a polgármester Facebook-bejegyzését, hangfelvételeket, amelyek a rágalmazást bizonyítják – ugyanis az, hogy semmilyen bűncselekménnyel soha nem vádolták, tény.

Márki-Zay azonban vezércsellel bejelentette, hogy viszontváddal kíván élni, mégpedig azért, mert Szabó őt sajtónyilatkozatok során a K-Art ügyben bűncselekménnyel vádolta. Ugyan ez már több mint három éve volt, és mindez idő alatt nem jutott eszébe perelni a jogászt – de ez egy viszontvádnak nem is feltétele.

A Márki-Zay által előterjesztett viszontvádat a Makói Járásbíróság elutasította, azonban a vádlott polgármester fellebbezése miatt, erről a Szegedi Törvényszék végzésben kell határozzon. Addig nem dönthet a Makói Járásbíróság a városvezető bűnössége kérdésében, amíg az OBH által éppen vizsgálat alatt álló Törvényszék nem hoz döntést. Erre viszont nem sok esély van, mert Szabó Bálint elfogultsági indítványt terjesztett elő azzal szemben a tárgyaláson.

Forrás és teljes cikk: pestisracok.hu
Borítókép: Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-oldala