Betonba öntheti a város a Hódtó zöldudvarát

A közgyűlés csütörtökön dönthet a tervezett városi könyvtár új helyszínéről. Bár a városi konzultáción a lakosok kétharmada a Zrínyi utcát támogatta, a Tóalj utcai terület lehet a befutó. Ez esetben viszont a – csúszásban lévő – beruházás, azaz a beépítés áldozatául eshet a hódtói panelok közötti hatalmas pihenő- és rekreációs tér, a városrész tulajdonképpeni zöldudvara.

Csütörtöki rendkívüli ülésén döntést hozhat a vásárhelyi képviselő-testület a Modern Városok Program keretében tervezett új városi könyvtár és tudásközpont helyszínéről. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Tóalj utcai, hódtói terület mellett dönt majd a közgyűlés, miután Márki-Zay Péter az utóbbi hetekben többször is elmondta: Sebestyén Tibor főépítész erre tett javaslatot.

A küszöbön álló határozat azonban több szempontból is pikánsnak ígérkezik. Egyrészről az immár kevesek által megkérdőjelezett klímavészhelyzet korában az önkormányzat egészen sajátos módon értelmezheti „Zöld Vásárhely” programját, amennyiben elvesz a lakosságtól, és betonba önt egy hatalmas, egybefüggő zöldterületet. Márpedig a Hódtó esetében erről lehet szó. Itt hívjuk fel a figyelmet, Márki-Zay Péter az elmúlt két évben legerősebben azért támadta az előző, jobboldali városvezetés és testület által elfogadott Kossuth téri könyvtárprojektet, mert az zöldterületen létesült volna. Erre mi történhet most? Full zöldre építhetik a könyvtárat!

Betonba öntheti a város a Hódtó zöldudvarát 1

Érdemes tehát megjegyezni, hogy míg a Kossuth tér sarkán adott esetben egy kisebb, inkább „szégyenfoltszerű” zöldfelület, néhány fa és pár, nem is feltétlenül a legjobban gondozott virágágyás esett volna áldozatul a fejlesztésnek (miközben a közvetlen közelben, a Kossuth téren kiválóan gondozott, nagyobb zöldterület is található), addig amennyiben a város most a hódtói helyszín mellett dönt, akkor a panelok között egy óriási, egybefüggő zöldterületen húzhatja fel az új épületet.

Mindez azzal járhat együtt, hogy a várhatóan modern betonmonstrum megalkotásának rovására, ezzel a beépítéssel elvész a lakótelep hatalmas zöldudvara, az a jelentős füves, fás terület, mely amúgy kiválóan alkalmas (vagy alkalmassá tehető) a szabadidő (aktív) eltöltésére, sportolásra, rekreációra, piknikezésre, kutyasétáltatásra vagy egyéb, hasonló lakossági célokra. Nem véletlen, hogy más nagyvárosok – így Szeged – komoly és határozott lépéseket határoztak el vagy már tesznek is azért, hogy a lakótelepeken bővítsék, gyarapítsák, fejlesszék a panelok közötti zöldterületeket. Vásárhely a tervezett közgyűlési döntéssel más irányt vehet.

Betonba öntheti a város a Hódtó zöldudvarát 3

Ugyancsak tanulságos, hogy – mint nemrég már rámutattunk – a közgyűlés annak ellenére szavazhatja meg a hódtói helyszínt, hogy a nyáron a helyi adófizetők pénzén megszervezett városi konzultáción a lakosok kétharmada a Zrínyi utca 12–14. üres telkére tette le a voksát. Rendkívül sokan – joggal és érthetően – csalódottak is emiatt, hiszen megkérdőjeleződhet a konzultáció értelme és valós szándéka. Hiszen anno még Hódmezővásárhely honlapja is azzal a főcímmel közölte a végeredményt, hogy „A Zrínyi utcára szeretnék a könyvtárat”. Most úgy tűnik, hiába… A polgármester ezt érzékelve az elmúlt napokban úgy igyekezett magyarázni a bizonyítványát, hogy a lakosság véleményének megkérdezése azt célozta: a közel tucatnyi szóba jöhető terület közül kiválasszák a legjobb hármat. Ezek közül pedig majd a főépítész javaslata alapján a közgyűlés hozza meg a végleges döntést.

Itt szögezzük viszont le: a hangsúly a javaslat szón van, hiszen a döntés joga a polgármesteré, a városvezetésé, illetve a hozzá lojális többségű közgyűlésé. Akik figyelembe vehetik (vagy figyelmen kívül is hagyhatják) akár a vásárhelyiek preferenciáját, akár a főépítész szakmai véleményét. Láttunk már olyat nemrégen, hogy a városvezetés és testülete lazán átlépett egy bírálóbizottság állásfoglalásán, előterjesztésén, szakmai ajánlásán (lásd: Bessenyei-díj 2020), vagyis a felelősséget – hiába igyekszik a polgármester akár most, akár később másra mutogatni – ezúttal sem tolhatják el maguktól. A főépítész bármit javasolhat, bármit támogathat, bárhová álmodhat épületeket (ad absurdum a Kása-erdő vagy a városháza helyére is), a választott képviselők álláspontja és határozata a mérvadó. Különösen akkor, amikor a város és közössége életében igen kiemelt jelentőségű fejlesztés sorsa forog kockán.

Betonba öntheti a város a Hódtó zöldudvarát 4

Végezetül ki kell emelni, kedden tartott évértékelő sajtótájékoztatóján is a Modern Városok Program nem haladó, csúszásban lévő városi beruházásai közé sorolta a könyvtárat Márki-Zay Péter. Megírtuk, korábban mintegy 35 millió forintból készült el a Kossuth téri projekt tervpályázata, ami ezzel most végleg mehet a lecsóba. Az úgy helyszín kapcsán nyilván újra kell(ene) nyitni a tárgyalásokat a kormányzattal, ami eddig nem volt az erőssége az ellenzéki vezér szerepére törő polgármesternek. Márpedig egyértelmű, hogy a városvezetésnek, az önkormányzatnak kellene kezdeményeznie ez ügyben is a partnerséget, az együttműködést, hiszen ahogy az említett évértékelőn Márki-Zay elismerte: „támogatási engedély, a kormány jóváhagyása kell majd a következő lépésekhez”.

Merthogy új tervpályázat és terv szükségeltetik, ami bizony megint sok millióba fog kerülni, és nem is kevés időt vehet igénybe. A politikus erről nemrég úgy nyilatkozott: amennyiben a város helyszínmódosítás mellett dönt, akkor a Miniszterelnökség állásfoglalása alapján az önkormányzatnak új tervpályázatot kell készíteni; ezt „szívesen megcsináljuk”, ugyanakkor „nem szeretnénk túl sok pénzt költeni a tervekre”. Mindezt azzal indokolta, nem biztos benne, hogy a kormány részéről megérkeznek, vagy legalábbis a közeljövőben megérkeznek a célzott források. Vagyis bárhogy is dönt csütörtökön a közgyűlés, továbbra is kérdéses, elindulhat-e, s ha igen, mikor ez a nagyszabású és várva várt beruházás, illetve mikor élvezhetik majd az új könyvtár és tudásközpont áldásait a vásárhelyiek.

Az első és negyedik képen a tervezett hódtói helyszín, a második fotón a régi, Kossuth téri terület. Első és második fotó: Gémes Sándor, a harmadik: hodmezovasarhely.hu, a negyedik: Facebook