Szerdán nyílik a Múzeumőr című kiállítás

Múzeumőr címmel nyílik kiállítás szerdán 17 órakor a Tornyai János Múzeumban, Hódmezővásárhelyen. A még rendezés alatt lévő tárlatot Dr. Miklós Péter múzeumigazgató, Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus és Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus, a tárlat kurátorai mutatták be.

Dr. Miklós elmondta, hogy a tárlat Kiss Lajos néprajzkutató, múzeumigazgató emlékére jött létre még tavaly nyáron, Nyíregyházán. Ennek a kiállításnak a Vásárhelyi adaptációja nyílik meg szerdán. Kiss Lajos 1906 és 1912 között volt a vásárhelyi múzeum igazgatója, illetve számos pillanatát örökítette meg a vásárhelyi népi életnek.

Terendi Viktória kiemelte, hogy Kiss Lajosnak köszönthető az, hogy a 20. századi népélet és annak változásai fennmaradtak. „Nagyon sok témával foglalkozott, nagyon kiterjedt a munkássága, és itt egy olyan keresztmetszetet kellett bemutatnunk, amely a közönség számára értelmezhető és befogadható. Kiss Lajost nem csak mint néprajzkutatót ismerhetjük meg ebben a tárlatban, hanem az egész életútja megismerhető. A színészi pályája és családja is mind előkerül a tárlaton” – mondta el a néprajzkutató-muzeológus.

Szerdán nyílik a Múzeumőr című kiállítás 1

Bernátsky Ferenc arról beszélt, hogy a tárlat belső szobájában a történelmi háttérről találnak információkat az érdeklődők. A nyíregyházi múzeumot is erősen érintette a világháború, így menekíteni kellett a műtárgyakat. Ezekről is kapnak információt a tárlatra érkezők.