„Vérbíró.hu”-botrány: liberális jogvédő szervezetek is elítélik Márki-Zay listázását

Meggyalázták a vásárhelyi születésű színészóriás, Bessenyei Ferenc emlékét. Az özvegy nem hagyta szó nélkül. A felelősök pedig nem dughatják homokba a fejüket!

Példátlan botrány kísérte vasárnap Hódmezővásárhelyen a színészóriásról elnevezett művelődési központban a 12. Bessenyei-díj-átadó gálaünnepséget. Városunknak a permanenssé vált, öncélú politikai cirkuszolás miatt sikerült ismét lejáratnia magát ország-világ színe előtt, és negatív hírekkel bekerülnie a médiába. Márki-Zay Péter polgármester – természetesen – ellenzéki nagypolitikai célozgatásoktól sem mentes beszéde után ugyanis szólásra emelkedett Bessenyei özvegye és örököse.

Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik. B. Élthes Eszter karakán kiállással közölte: eddig, s ne tovább, betelt a pohár! Rámutatott, a város jelenlegi vezetése, önkormányzata méltatlanná vált: meggyalázta férje emlékét, ezért visszavonja a díj alapításakor a Bessenyei név használatára adott engedélyét. Tette mindent szomorú szívvel, az igazság, a valódi emberi értékek, az emberiesség szelleme és a nemzeti egység nevében, Bessenyei örökségének, méltóságának védelmében.

„Nem engedhetem meg, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármely politikai csoportosulás, bármely hatalom saját céljaira, saját reklámozására használja, kihasználja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban előbb Hódmezővásárhely polgárai, majd önkormányzata úgy döntött, hogy a városban már jó ideje dúló, ádáz, politikai természetű csatározásokat tovább folytatják, és e csatározásból az idei Bessenyei-díjat sem hagyják ki” – forrázta le a város vezetését az özvegy, aki szerint „ez az eljárás, ez a meggondolás se Bessenyei Ferenc szellemiségének, se a díj célkitűzéséknek, feltételeinek nem felel meg”. Ezért B. Élthes Eszternek mint a díj bírálóbizottsága elnökének és mint a színészóriás özvegyének, örökösének „az idei díj odaítélését és ennek körülményeit” nem áll módjában elfogadni.

„Mindazok után, amit önök ezzel a díjjal kapcsolatban tesznek és gondolnak, ez a legkevesebb, amivel a Bessenyei névnek tartozom” – tette egyértelművé, hogy elfogadhatatlan, ami Vásárhelyen történt és történik. És ami – hogy a polgármester sokszor emlegetett szentenciáját idézzük – most nem maradt következmények nélkül.

A hírek szerint egyébként az állandósult politikai acsarkodás mellett leginkább az állhat a döntés hátterében, hogy a Márki-Zayhoz kötődő körök politikai okokból ütötték ki az idei kitüntetésre jelölt, országosan elismert ikont, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas magyar színészt, érdemes művészt, mert túlságosan jobboldalinak, fideszesnek tartották. A szokásoktól eltérően így nem egy országos és egy helyi kitüntetettet választott, hanem két helyi személynek ítélt díjat a közgyűlés: tagadhatatlanul nem mentesen a politikai megfontolásoktól…

B. Élthes Eszter bejelentése után sajnálatos módon megindult a fröcsögés a polgármesterhez kötődő táborban. A közéleti farkasvakságban szenvedő hívek éleslátását olyannyira elhomályosítja az önjelölt Messiás hamissága, hogy Bessenyeit és az özvegyet támadva, rugdosva máris Petőfi Sándor nevét követelik vissza a díjnak, sőt: a művelődési háznak. Ahelyett, hogy önvizsgálatot tartanának, és ahelyett, hogy tükörbe néznének. És ahelyett, hogy a választott vezető(k) felelősségét firtatnák.

Mert ami történt: a közösség kára, a város vesztesége. De csak egy ember szégyene. Kiskirály, te tetted ezt.

Körötte csend amerre ment, és néma tartomány…