Különleges kiállítással ünnepli a magyar kultúra napját a múzeum

A Makón először látható Aba-Novák Vilmos műveiből nyílik kiállítás a makói József Attila Múzeumban január 22-én, ÁLARC NÉLKÜL címmel. A világszinten elismert, Pablo Picasso által „őrült zseninek” nevezett művész 37 festménye és 8 grafikája lesz látható.

Mint Szikszai Zsuzsanna elmondta, különleges kiállítással készülnek a magyar kultúra napjára, amelyet 1989 óta ünneplünk január 22-én, amikor is 1823-ban Kölcsey Ferenc Csekén tisztázta a Himnuszt.

A múzeumigazgató kiemelte: a magyar kultúra napja fontos esemény az évkezdésben, hiszen mindig ezzel kezdődik a múzeum évada, ilyenkor pedig különleges kiállítással köszöntik a makóiakat. Mint felidézte, tavaly Koszta József műveit láthatták az érdeklődők, idén pedig Aba-Novák Vilmosét láthatják majd, Szabó Antal kurátor javaslatára.

– A kultúra napja nemcsak a Himnuszról szól, hanem az örökségünkről, az értékeinkről, és azt gondolom, hogy értéket hozni a múzeumba mindig fontos – hangsúlyozta Szikszai Zsuzsanna, aki továbbá rámutatott: Aba-Novák Vilmos Magyarországnak és Európának egy nagyon meghatározó festője volt, akinek makói kiállítását unokája, Kovács Kristóf fogja megnyitni.

Különleges kiállítással ünnepli a magyar kultúra napját a múzeum 1

Szabó Antal elmondta: bár Aba-Novák Vilmos nem járt Makón, Igaltól New Yorkig bejárta a világot, így nemcsak Európa, hanem világszintű festőnek tudhatjuk. Nagyon sok helyen megfordult, például az olasz tengerpartot is végigjárta, szerette az egyszerű embereket ábrázolni – tudatta a kurátor, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a művész életében több korszak is megfigyelhető, egyikben olajjal, másikban temperával festett.

– Aba-Novák egy rendkívüli tehetség volt a maga korában. New Yorkban amikor kiállítása volt, Pablo Picasso meglátogatta a kiállítást, és azt kérdezte a kurátortól, hogy „ki ez az őrült zseni, aki megfordult New Yorkban?” Így ragadt rá Aba-Novákra, hogy egy őrült zseni – árulta el Szabó Antal, aki a művész ábrázolását egyedinek és összetéveszthetetlennek nevezte, témái között pedig kiemelte az étkezéshez köthető műveit, amely a veszte is lett, hiszen 47 éves korában gyomorrákban halt meg.

Szabó Antal rámutatott a szegedi Hősök kapuján végzett munkájára, amelyet a szocialista rendszer nem respektált, lemeszelték, de később sikeresen restaurálni tudták. Kiemelte továbbá a Dömötör-toronyban készített freskóját is, – mint fogalmazott – a művész freskókészítőnek indult, amely érződik is a festményein, hiszen nagy méretűek, továbbá magát is  belecsempészte a műveibe.

A kiállításon összesen 37 festmény és 8 darab grafika lesz látható. Mint Szabó Antal kiemelte: igyekszik csak magánygyűjteményből hozni műveket, hiszen ezek kevésbé ismert művei Aba-Novák Vilmosnak.

Különleges kiállítással ünnepli a magyar kultúra napját a múzeum 2

Forrás: makohirado.hu