Újpesten kezdi az évet a Kosársuli

U20-asaink fölényes sikert arattak, és a felnőtt csapat is győzni tudott: hibátlanul kezdődött a hétvége a Hódtóiban!

A fiatalok egyértelmű esélyesként léptek pályára az NB I/B Zöld csoportjának 16. fordulójából elhalasztott mérkőzésen. A békési U20-asok a tabella 11. helyén állnak, és ennek megfelelően a pályán is kijött a különbség – Tóth Tamás alakulata a hibátlan Pécs első számú üldözőjeként végig uralta a pénteki összecsapást. Az extra első negyedet (37-14) még simább második követte, a 69-32-es félidei állást követően pedig belefért, hogy mindenki megkapja az esélyt és a játékperceket, ezzel a harmadik negyedben picit közelebb lopózzon az ellenfél. A vége ismét a Kosársulié volt, a 114-70-es végeredményből öten is 15 pont fölött zártak, Nemanja Acimovic 31 ponttal és 20 lepattanóval jutott dupla-dupláig. A csapat legközelebb január 25-én, szombaton játszik, szintén hazai környezetben, a Pápa ellen.

Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása – elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ráadásul a szeptemberi találkozón elszenvedett vereség miatt is fűtötte a visszavágás a sárga mezes vásárhelyieket. A fantasztikus napot kifogó Hargitai Krisztián pontjaival kezdődött a meccs, majd a palánkok alatti, pontos párbajokat a Kosársuli törte meg Varga Ákos triplájával és a szintén zseniálisan játszó Vuk Pavlovic ketteseivel. Az intenzív kezdésből mi jöttünk ki egy fokkal jobban, de már az első percekben érződött, szoros rangadó lesz a javából (21-17).

A második negyed egyértelműsítette, ellépni egyik csapat sem tud komolyabban – jelen esetben a vendéglátóról volt szó. Kelemen Balázs triplái után előbb nyolc, majd a 17. perchez érve már tíz pont volt a különbség, ám Hargitai nagyszerű zsákolását követően valami megtört a lendületben, Koma és Krstic vezényletével felzárkózott a vendégcsapat, a szünetre így minimális hazai előnnyel vonulhattak a felek (41-38).

A szünetet követően sem változott sokat érdemben a játék képe, már ami a differenciát illette. Mindkét gárda feljebb kapcsolt eggyel ugyanis, az adok-kapok pedig helyenként kemény védekezésbe torkollott, a meccs végére Perák Denis és Kelemen Balázs is kipontozódott. Varga Ákos hármasára békési hármas volt a válasz, majd bátyja, Zalán pontjai után “Ecset” kapott faultot és sportszerűtlent. Krstic négy büntetőjéből kettő kimaradt, ám nem sokra rá beszórt egy, majd még egy triplát, így átvette a vezetést a Békés (54-57). Nem adta fel azonban a Kosársuli, Tóth Tamás remekül rotálta a sort, és az elvesztett labdát nem ismerő Pavlovic-Hargitai kettős vezetésével a negyed végén már 65-61 állt az eredményjelzőn. Pár ezredmásodperc hiányzott, hogy nem 68-61, Varga Zalán ugyanis hihetetlen, a parkettről indított mozdulattal kosarat dobott, ám sajnos időn túl – tegyük hozzá, a játékvezetői hármas is megjegyezte, ilyen jelenetsort nem mindennap látni.

Innen is volt visszaút a Békésnek, masszív játékkal kihasználták a néhány pillanatos vásárhelyi üresjáratot, az utolsó öt perc így vendégfórból indult. A hajrában a szív és az ész dominált, okos és taktikus védekezéssel, pontosan befejezett akciókkal azonban nem volt kérdés, kié lesz a siker. Rostás Imre büntetőjénél a 39. percben öt pontra duzzadt az előny, és hiába igyekezett látványos triplákkal menteni a helyzetet a Békés, s bár lényegi különbség nem volt a felek között a mérkőzésen, a jobb egyéni teljesítmények, az összeszedett csapatként funkcionálás és a higgadtabb mentalitás döntőnek bizonyult. A 90-84-es vásárhelyi sikert a csapatkapitány Pavlovic büntetője állította be: megérdemelt és a felsőházi rájátszás szempontjából nagyon fontos győzelmet arattunk!

Nincs sok idő pihenésre, január 19-én vasárnap 18 óra 30 perckor a DEAC U23 ellen lép pályára a csapat a Hódtóiban. Ott is minden szurkolóra szükségünk lesz!

Forrás: vasarhelyikosarsuli.hu
Fotó: illusztráció