Óriási győzelem a Fidesznek, óriási vereség a bevándorláspárti erőknek

Az Európai Néppárt mostanra sokkal inkább egy érdekérvényesítő platform, egy hatalomtechnikai gócpont, mint értékközösség – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Az igazgató szerint az Európai Néppárt fősodra – mint az olasz, a spanyol és a francia tagpártja – a Fidesszel együtt próbálja tartani a valódi konzervatív, kereszténydemokrata irányvonalat, ugyanakkor a “hivatalos” néppárt besodródott a liberális oldalra

Kifejtette, már a néppárt megalakításakor voltak ennek előjelei, méghozzá történelmi okok miatt. A második világháború eseményei miatt a néppárt folyamatosan nyomás alatt érezte magát, s attól félt, hogy ha valódi jobboldali pártként viselkedik, azonnal rásütik a náci bélyeget.

Mára annyira felhígult a néppárt politikai irányvonala, hogy ugyan kijelentik, hogy a kereszténység alapérték, de hozzáteszik, az iszlám is az európai sokszínűség része. Míg korábban hevesen kritizálták a marxizmust és a neoliberalizmust, mára viszont alapértéknek tekintik a liberális demokráciát – fejtette ki az igazgató.

Úgy folytatta, míg a családot ma is alapértéknek tekintik, hozzáteszik azt is, elismerik a más típusú együttélési formákat a hagyományos családmodell mellett. “Tehát szépen, lassan kilúgozódott – az általános liberális életmódtrendeknek megfelelően – a néppártnak a hivatalos gondolkodásmódja, és nagy kérdés, hogy vissza tudnak-e még térni arra a valódi kereszténydemokrata útra, amelyiket mondjuk Konrad Adenauer vagy Helmut Kohl egykori német kancellárok (…) képviseltek” – emelte ki.

A tömörülés – az egyik legrosszabb választási szereplése után – még mindig egy fontos formális és informális érdekegyeztető és -érvényesítő fórum. Nagyon sok kiemelt európai döntéshozó a néppártban politizál, ami azt jelenti, hogy politikai súlyát tekintve csökkenő, de releváns klubnak számít – mondta Szánthó Miklós.

Fotó: illusztráció