Orbán Viktor: Két nagy kihívás van a világ előtt: a migráció és a klímaváltozás

Orbán Viktor miniszterelnök a világ első számú oligarchájának nevezte péntek reggeli rádióinterjújában Soros Györgyöt, aki “maffiaszerű hálózaton keresztül irányítja a politikai tevékenységét és gyakorol befolyást az európai politikára”.

Arról, hogy az Európai Parlament (EP) előző napi strasbourgi ülésén – néppárti szavazatokkal is – elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor azt mondta: egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból (EPP) csütörtökön, mert a pártcsalád többsége “elárult bennünket”.

A kormányfő, a Fidesz elnöke azt mondta, csak azért nem léptek ki, mert a franciák, a spanyolok és az olaszok “egyértelműen velünk voltak”, és a néppárti vitában úgy foglaltak állást, hogy ki kell állni Magyarország mellett.

Egy kormányzópárt azért tartozik egy pártcsaládhoz Európában, hogy ha a hazájának szüksége van védelemre, segítségre, akkor legyenek szövetségesei. “De ha a szövetségeseink elárulnak bennünket – mint ahogy többségében egyébként a néppárt is elárult bennünket tegnap -, akkor ott nincs keresnivalónk” – fejtette ki.

Az azonban – folytatta Orbán Viktor -, hogy három komoly ország, a franciák, a spanyolok és az olaszok azt mondják, a magyaroknak van igazuk, ad némi reményt a változásra az EPP-ben. “Fogyatkozó, de még létező reményt. Egyébként ma reggel már nem lettünk volna tagok” – fogalmazott.

Közölte, a témában tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral, találkozni fog a CDU vezetőjével és Angela Merkel német kancellárral, és szeretne beszélni Donald Tusk néppárti elnökkel is, majd “döntést kell hozni”. Hangsúlyozta, az biztos, hogy “ez így nem maradhat”: ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor “nekünk egy új európai, kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani”, és “lesznek hozzá szövetségeseink”.

A strasbourgi szavazásról azt is mondta, abban nincs meglepetés, hogy az EP bevándorláspárti többsége – szocialisták, liberálisok, zöldek -, ahová a magyar ellenzék is tartozik, Magyarország ellen szavaznak, gyűlölik ugyanis a magyar bevándorlásellenes álláspontot.

Kijelentette továbbá: az egész ügy mögött az áll, hogy a Soros-hálózat nagyon aktív az EP-ben és az európai politikában. “Az ilyen akciók mögött egyértelműen a Soros-féle hálózat van” – mondta, a világ első számú oligarchájának nevezve Soros Györgyöt, aki “maffiaszerű hálózaton keresztül irányítja a politikai tevékenységét és gyakorol befolyást az európai politikára”.

Míg ez a hálózat egy kevert, új Európát akar, addig Magyarország nem migránsokkal, hanem magyar gyermekekkel akar válaszolni a demográfiai problémákra – jelezte.

A hazai börtönkörülményekre hivatkozva megítélt kártérítések ügyében Orbán Viktor a rádióinterjúban úgy fogalmazott: “eszes, jól ismert ügyvédcsoportok” rájöttek, a kínzásról szóló európai szabályok olyan lazák és abszurdak, hogy erre hivatkozva “bizniszt lehet csinálni”. Ezeknek az ügyvédeknek a személyével is kell majd foglalkozni, mert “mégiscsak kihúztak az állam zsebéből sok milliárd forintot” – fűzte hozzá.

Megjegyezte, a “csúcstartó” a “börtönbizniszben” egy 33 éves férfi, aki 8,5 év börtön után kapott 8 millió forint kártérítést.

A kifizetett összegek meghaladják a 10 milliárd forintot – közölte a miniszterelnök, aki kijelentette: mindezt joggal való visszaélésnek tartja, ezért fel fogják függeszteni a kifizetéseket, és a kormány azonnal a parlamenthez fordul a szabályok megváltoztatásáért.

Számít rá ugyanakkor, hogy “ezek a derék ügyvédek” európai bírósági fórumokhoz fordulnak majd, és ahogy ismeri az európai bírókat, szerintük is probléma, hogy “nem süt be a zárkába eléggé a nap”. De még mindig jobb rámutatni egy szabályozás abszurditására, mint “balek módjára fizetni” – mondta.

Az új osztrák kormányról azt mondta: fél évvel ezelőtt titkosszolgálati akcióval “bombázták szét” a koalíciós jobboldali osztrák kabinetet. Pedig ő éppen azt tartja a jövőnek, hogy az európai jobbközép keresztény alapon a tőle jobbra álló pártokkal próbáljon együttműködést kialakítani. Ausztriát ilyen szempontból egy első fecskének gondolta – tette hozzá.

A történteket követő osztrák választással azután egy “másik első fecske” érkezett, egy jobbközép és egy zöld párt koalíciója – mondta, jelezve, hogy az osztrák kormány ezzel az összetétellel reflektál a világ előtt lévő két nagy kihívásra, a migrációra és a klímaváltozásra.

Magyar szempontból a miniszterelnök egyfelől azt nevezte a legfontosabbnak, hogy bevándorlásügyben semmilyen változás nem lesz, az osztrákok továbbra is bevándorlásellenesek, keményen a határvédelem mellett vannak. Másfelől kiemelte, hogy az osztrák kancellár a versenyképesség-növelés pártján van, ami egybecseng a V4-ek álláspontjával.

Rossz hírnek tartja viszont, hogy az osztrákok eltökélten atomellenesek, és megtámadnak minden atomenergetikai beruházást, ami nemcsak a magyarokat sújtja Paks miatt, hanem a cseheket is.

A gyöngyöspatai roma gyermekek iskolai szegregációjának ügyében a miniszterelnök arról beszélt, hogy “a magyarok nem rasszisták, nem utasítják el a cigányokat élből”, de azt a magyar ember sohasem fogja elfogadni, ha pénzt adnak a semmiért.

Egy szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a pert indítóknál is “a Soros-szervezeteket találjuk” – értékelt.

Provokációnak érzi az ügyet – mondta -, amely a cigány-magyar együttélés helyzetének javulását, a cigányok nyomorból való kiemelését elősegítő politikát torpedózhatja meg.

“Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” – közölte, megjegyezve azt is, hogy a baloldali-liberális kormányok időszakában indult iskolai gyakorlatról van szó, a Fidesz-KDNP-kormány más típusú felzárkóztatást vezetett be.

 

KORÁBBAN ÍRTUK:

Bevándorlásban nem lesz semmilyen változás Ausztriában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kormányfő szólt arról is, hogy kellemetlen, hogy az Európai Néppártban óriási vitát kellett folytatni a csütörtöki szavazás kapcsán, egy centire voltunk a kilépéstől. Azért nem tettük, mert a franciák, a spanyolok és olaszok velünk voltak – tette hozzá.

Izgalommal vártam a V4-Ausztria találkozót – közölte Orbán Viktor kormányfő. Emlékeztetett arra, hogy az osztrák kormánykoalíciót egy titkosszolgálati akcióval szétszedték. Az európai jobbközép a tőle jobbra álló párttal kormányzott, én ezt tekintem egyébként modellnek – mondta a kormányfő.

Szólt arról is két nagy kihívás van a világ előtt: a migráció és a klímaváltozás. Egyelőre kérdéses, hogy mi sül ki az osztrák néppárti-zöld kormánnyal. Bevándorlásban nem lesz semmilyen változás Ausztriában – tette hozzá.

Másfelől az osztrák gazdaság súlya is meg fog nőni, mivel a német gazdasághoz képest több mint kétszer nagyobb mértékben nőtt az osztrák.

Ami rossz hír, hogy az osztrákok továbbra is atomellenesek – emlékeztetett a kormányfő. Az osztrák politikai életet alapvetően változtatta meg az osztrák kancellár fiatal életkora – mondta Orbán.

Az Európai parlamenti szavazásról azt mondta a kormányfő, hogy továbbra is bevándorláspárti többség van, ezért szavaznak ellenünk, és lenéznek bennünket. A balliberálisok szerint jótétemény a muszlimok beengedése, és minket elmaradottnak tartanak. Nem az ész alapján, hanem indulatosan viszonyulnak a magyar állásponthoz – mondta a kormányfő.

Kellemetlen, hogy az EPP-ben óriási vitát kellett folytatni, egy centire voltunk a kilépéstől. Azért nem tettük, mert a franciák, a spanyolok és olaszok velünk voltak – mondta a kormányfő. Az utóbbi fejlemény még ad reményt, hogy lehet változást elérni.

Soros nagyon aktív az európai politikában

Orbán Viktor szerint a Soros-hálózat továbbra is nagyon aktíva az európai politikában.

A világ első számú oligarchája Soros, és maffiaszerűen gyakorol befolyást az európai politikára – tette hozzá. Szólt arról is, hogy Soros-hálózata is kevert népességet akar. Mindezekről a kérdésekről nem lehet nyíltan beszélni Brüsszelben – mondta Orbán Viktor. Mindennek oka, hogy a szembenálló felet erősnek látják és félnek tőle. Az utóbbi dologtól sok nyugati politikus fél, én egyébként már nem félek ettől a dologtól, mert már többször átéltem – mondta a kormányfő.

Még egy kísérletet teszünk az EPP ügyében – mondta Orbán Viktor. Ha nem áll ki az EPP Magyarország mellett, akkor egy új kereszténydemokrata mozgalmat kell indítani – tette hozzá. Nem fognak a magyar érdekek sérülni, ha esetleg elhagyjuk az EPP-t – ismertette a kormányfő.

Orbán: Minden kifizetést felfüggesztettünk

Orbán Viktor a börtönbizniszről azt mondta, hogy csúcstartó egy olyan 33 éves férfi, aki 8,5 fél év börtön után kapott több mint 8 millió forintot. A börtön nem egy romantikus hely, és ott történhet olyan, ami súlyosan érint egy-egy személyt – tette hozzá.

Eszes, jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzás tekintetében olyan enyhék, hogy erre üzletet lehet építeni – emlékeztetett a kormányfő.

Olyan ítéletek is születtek, hogy azét kapott valaki kártérítést, mert nem süt be a cellába eléggé a nap. Nálunk az elítéltek többsége dolgozik, nem kínozva van. Mivel már több mint 10 milliárd fölé ment a kifizetet összeg, ezért mivel joggal való visszaélésnek minősül az egész, ezért a magyar parlamentnek változtatnia kell Minden kifizetést felfüggesztünk – mondta Orbán Viktor. Minden bizonnyal az egész magyar változtatásba újabb uniós jogvita lesz – tette hozzá.

Orbán Viktor: A magyarok nem rasszisták

Orbán Viktor a gyöngyöspatai ügyről azt mondta, a kiindulópont a magyarok igazságérzete.

A magyar emberek támogatják, hogy segély helyett, munkát adjunk – tette hozzá. A felzárkóztatást is mindenki támogatja, és az ingyen étkezést is. A magyarok nem rasszisták – tette hozzá. Keresik a magyarok az együttműködés minden útját, de azt senki nem fogadja el, hogy pénzt adunk a semmiért – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy az utóbbi évek felzárkózási programja sikeres volt, és a mostani ítélet ezt veri szét. Úgy nem lehet orvosolni a bajt, hogy pénzt adunk a semmiért – tette hozzá.

Ha szolgáltatást adunk nekik, az egy járható út. Szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a Soros-szervezetek provokációja eredményeként indult el az eljárás – vélekedett a kormányfő.

Forrás: origo.hu