Az Eb favoritja ellen kezdjük a középdöntőt

Ma este 18:15-től az Európa-bajnokság egyik nagy esélyese, Norvégia ellen kezdi meg a torna középdöntőjét az eddig álomszerűen szereplő magyar válogatott.

A II. középdöntő csoport két listavezetője, az egyaránt 2-2 ponttal és +6-os gólkülönbséggel rendelkező két válogatott, a norvég és a magyar egymás ellen lép pályára pénteken Malmöben a torna második szakaszának kezdetén. A mondat minden magyar kézilabda-szurkoló számára szívmelengetően hangzik, hiszen aláhúzza azt a fantasztikus teljesítményt, amelyet a magyar együttes eddig nyújt Malmöben az Európa-bajnokságon: a mieink az oroszok elleni egy gólos sikert és a dánok elleni, győzelemmel felérő döntetlent követően a második félidőt Izland ellen 15-6-ra(!) megnyerve 24-18-as diadallal masíroztak be a középdöntőbe, a maximális két ponttal.

A folytatás talán az eddigieknél is nehezebb lesz, hiszen a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes norvég válogatott a dánok és a franciák kiesésével a kontinenstorna talán legnagyobb esélyesévé lépett elő, és eddig roppant magabiztos formát mutat, főként a csapat legnagyobb sztárjának, az ellenállhatatlanul játszó Sander Sagosennek köszönhetően.

A norvégok ellen a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt pályára léptünk, és emlékeink nem túl kellemesek: a 2017-es torna negyeddöntőjében Albertville-ben végül csak három góllal múltak felül minket (28-31), ám a mérkőzés nagy részében jóval nagyobb volt a különbség a két csapat között, a tavalyi dániai torna középdöntőjének utolsó fordulójában pedig a mieinknek legfeljebb öt góllal kellett volna kikapniuk, hogy elérjék az olimpiai selejtezőt érő 7-8. helyezést, ám végül 35-26-os skandináv siker született. Tétmérkőzésen a magyar válogatott legutóbb a 2014-es Európa-bajnokság csoportkörében szerzett pontot a norvégok ellen (26-26, akkor ezzel az eredménnyel az északiak ki is estek), nagy tornán pedig legutóbb éppen Svédországban, a 2011-es világbajnokságon sikerült legyőzni a riválist, 26-23-ra.

A magyar válogatott megszokott módon, a regeneráció, kondicionális edzés mellett videóelemzéssel és taktikai gyakorlással készült a pénteki találkozóra.

– Úgy gondolom, a norvégok az erőviszonyok alapján kilógnak felfelé a mezőnyből. Olyan gyors, sok futásos, agresszív kézilabdát játszanak, amit nem sokan tudnak, ők viszont képesek erre – mondta el a találkozó előtt Bánhidi Bence. – Ha támadásban okosan és türelmesen játszunk, akkor lehet esélyük a világbajnoki ezüstérmes ellen is. Ha nem adjuk el a labdákat, és nem tudnak gyors gólokat lőni, akkor lehet keresnivalónk. Ami az Európa-bajnokság egészét illeti: eddig is teher nélkül játszottunk, és a következő mérkőzéseinken is így lépünk pályára. Azt gondolom, jó úton vagyunk. Az öltözőben minden alkalommal elhangzik, hogy nem kötelező nyerni, de ez egy lehetőség, és ha tudunk, akkor éljünk vele, mert nem biztos, hogy legközelebb lesz ilyen.

Hajrá magyarok!

Forrás: mksz.hu