Még inkább vásárhelyi lesz a HLKC!

Nem telt eseménytelenül a téli időszak NB II-es felnőtt csapatunk háza táján. A lányok már az első teljes január hétvégén megkezdték az edzésmunkát, keretünk azonban jelentősen átalakult, négyen távoztak az együttestől.

Nagy Emese, Ádász Diána, Pap Zsófi és Mike Cintia sem Hódmezővásárhelyen kezdi meg az NB II-es női kézilabda-bajnokság tavaszi folytatást, ők bajnoki sereghajtó Mezőtúrnál folytatják.

„Mind a négyen orosháziak, ami alapvetően is megnehezítette az itt létüket. A távozásuk azért szakmailag jelentős érvágás, viszont amit elhatároztunk, hogy minél nagyobb számban legyenek hódmezővásárhelyi játékosok a klub felnőtt csapatánál is, még inkább jellemző lesz, hiszen ezt most mindenképpen meg kell lépnünk. A távozók hiányát négy ifista korú játékossal pótoljuk, ők mindannyian vásárhelyiek, így ez a vonal valóban erősödik” – fogalmazott Dankó Ervin vezetőedző.

Bugnó Gréta és Petróczi Sára neve ismerős lehet, hiszen ők az őszi időszakban két-két mérkőzésen már lehetőséget kaptak és bizonyítottak, így idén már az edzéseket is az NB II-es társakkal végzik. Valamint Kis Patrícia és Kis Viktória is csatlakozott a „nagyokhoz”, Ők szintén HLKC nevelésü játékosok, egy hosszabb szegediés egy rövid NEKA kitérő után csatlakoztak újra Egyesületünkhöz. Fontos hozzátenni, hogy a változó keret változó célokat is jelent a bajnokság tavaszi folytatását illetően.

„Ha eddig felfelé néztünk, hogy van-e esélyünk utolérni vagy a második vagy az első helyezett csapatot, az most annyiban megfordult, hogy most már inkább lefelé kell figyelnünk, hogy meg tudjuk-e tartani ezt a helyezést, amit a félév során elértünk. Ilyen szempontból nehezebb lesz a tavasz. Másrészt, ha nem üldözzük idén a feljutást, akkor könnyebb helyzetben vagyok, hiszen a fiatalok beépítése, illetve megmérettetése, rutinszerzése a felnőtt bajnokságban az egy jó dolog lesz a mostani félévben. A lányok szerepelhetnek, rutint szerezhetnek és így fejlődhetnek a legtöbbet, ez viszi őket előre leginkább. Ilyen szempontból egyértelmű, hogy pozitívan is nézhetjük ezt a kérdést. Ez a félév arról fog szólni, hogy a fiatalok minél többet játszanak, de azért az eredményt sem felejtjük el és próbálunk minél több pontot szerezni. Továbbra is igaz, hogy mi mindig nyerni akarunk, minden mérkőzésen. Remélem, hogy tudunk ezzel a „csikó” csapattal is meglepetéseket szerezni és akár a helyezésünket is megtartjuk. Nem lesz könnyű, de reméljük, hogy a lányok komolyan veszik ezt és élnek azzal a lehetőséggel, amit most az élet kínált nekik” – tette hozzá a tréner.

Ádász Diána távozása okán a felnőtt keretben Áncsán Fanni maradt az egyetlen kapusunk, az utánpótlás csapatokban ugyan van két tehetségünk is, ám mivel 2005-ös születésűek, így ők még nem mutatkozhatnak be a felnőttek között. Ezen a poszton Fehér Ivonn lehet segítségünkre, akit a PC Trade Szeged KKSE-től kettős játékengedéllyel szerepelhet nálunk. A tervek szerint a védelemben is erősítenénk a téli időszakban, hiszen ezen a téren szükségünk lehet egy kellően agresszív játékosra.

„Az összes többi pozícióban olyan játékosok kapnak szerepet, akik most előreléphetnek és bizonyíthatnak. Őszintén szólva a változásoktól függetlenül reménykedő vagyok a csapatot illetően. Ezzel a kényszerű változással a csapategységünk inkább erősödött, mint gyengült. Külsőjátékosok távoztak és az a mag, amire épül ez a csapat, együtt maradt. Így még inkább össze kell tartania a társaságnak. Azt gondolom, mind a munka, mind a mérkőzések, mind pedig a nézők felé mutatott akarat növekedhet a folytatásban” – zárta gondolatait Dankó mester.

A hangulat valóban kiváló a csapat háza táján, új csapatkapitányunk is lett, a szintén hódmezővásárhelyi Szabó Patrícia személyében. A lányok elszántak és gőzerővel készülnek a februári rajtra, az edzésmunkát ezen a héten már gyakorló meccsek is színesítik, szerdán a Gyomaendrőd, pénteken pedig az Orosháza lesz a vendég a Balogh Imsi Sportarénában.

„A nyári erősítési terveink sajnos nem váltak be, az új játékosok érkezése olyan morális kérdéseket hoztak felszínre, amire nem lehettünk felkészülve. Talán nem mindenki akarta teljes szívvel a kitűzött célokat, sokkal inkább az egyéni érdekek kerültek előtérbe. Többen nem értették meg, hogy az Egyesület és a szakmai vezetés az NBII-ben is komoly munkát, maximális koncentrációt és fegyelmet követel meg a játékosoktól. Ez vezetett a keret jelentős átalakulásához. Volt, akitől megváltunk és volt, aki a csapatot nehéz helyzetbe hozva maga döntött a távozás mellett. A keret összetétele a tavaszi szezonra így jelentősen átalakul, de bízunk benne, hogy ezek a változások pozitív irányban indítják el a csapatot. Az eredeti célkitűzés természetesen újratervezésre került az idei bajnokságra, némi túlzással a tavaszt a jövőre való felkészülésre használhatjuk fel, de azért az eredményesség sem elhanyagolható tényező. Igyekszünk lényegesen nagyobb szerepet adni saját nevelésű fiataljainknak, aminek akár már a 2020/2021-es bajnokságban meg lehet az eredménye” – nyilatkozta a változásokat illetően Áncsán István, a HLKC ügyvezetője.

A bajnokság február 8-án folytatódik, csapatunk idegenben, a Kézilabda Szeged SE vendégeként léphet majd pályára.

Forrás, fotó: hlkc.hu