Folytatódik a kastélyok és várak felújítása

A fejlesztésekre több mint hatvanmilliárd forint uniós és hazai forrás jut – számolt be a Magyar Nemzet.

Idén is folytatódik a nemzeti kulturális örökség részét képező magyar várak és kastélyok felújítása, a 2016-ban kezdődött a programban 15 régi vár és 19 kastély újul meg – közölte a Miniszterelnökség. A program egyszerre szolgálja a műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészeti örökség védelmét, valamint kulturális és turisztikai célokat is. A megújuló műemlékek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. A program célja 2019-ben is az volt, hogy a műemlékek helyreállítása és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat – olvasható a közleményben.

A várak, majd a kastélyok évszázadokon keresztül a magyar és az európai kultúra fellegvárai voltak, most a XXI. századi igényeknek megfelelően újraértelmezett formában kapják vissza ezt a szerepüket, jól illeszkedve az épületek műemléki adottságaihoz – fogalmaz a Miniszterelnökség közleménye. A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram fejlesztési keretében összesen 34 műemlék újul meg, a fejlesztésekre több mint hatvanmilliárd forintos európai uniós és hazai forrás áll rendelkezésre. Ezek a beruházások segíthetnek a falvak népességmegtartásában is, hiszen ha a turizmus virágzik, az a vendéglátóiparra és a kiskereskedelemre is jó hatást gyakorol, így munkahelyeket teremthet.

Tavaly valamennyi helyszínen befejeződött a kutatási és a régészeti tevékenység, elkészültek a kiviteli tervek és a komplex kiállítási forgatókönyvek. Kilenc épületnél a felújítás már 2020-ban befejeződik, 14 esetében pedig már megkezdődött a kivitelezés.

Az idén átadásra váró kastélyok és várak listája tartalmazza a bajnai Sándor–Metternich-kastélyt, a dégi Festetics-kastélyt, a füzérradványi Károlyi-kastélyt, a mosonmagyaróvári várat, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyt, az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastélyt és kamalduli remeteséget, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, a tatai Esterházy-kastély, valamint a sümegi püspöki kastélyt.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: Mirkó István/ Magyar Nemzet