Lezuhant Iránban egy ukrán utasszállító repülőgép, közel 180 utassal a fedélzetén

Irán vezetői péntek este döntötték el, hogy beismerik, országuk légvédelme lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet – közölte a Fársz helyi félhivatalos hírügynökség.

A szombati jelentésből kiderült: Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah úgy döntött, hogy az ügyben sürgősen össze kell hívni az ország legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsát. A tanácskozáson született az a döntés, hogy szombaton jelentsék be, a repülőgépet az iráni légvédelmi rendszer lőtte le tévedésből.

Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte az ukrán repülőgépet, az Egyesült Államok és Kanada viszont hírszerzési értesüléseik alapján ennek ellenkezőjét valószínűsítette.

Haszan Rezajefar, az iráni polgári légügyi hatóság vizsgálati részlegének vezetője az IRNA iráni állami hírügynökség szerint szombaton bejelentette, a szerencsétlenül járt gép feketedobozait Franciaországba küldik, hogy a tartalmukat megfejtsék.

A MAU ukrán nemzetközi légitársaság Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak, és valamennyien életüket veszítették a szerencsétlenségben. A személyzet és az utasok ukrán, iráni, kanadai, svéd, brit, afgán és német állampolgárok voltak.

Forrás: hirado.hu
Fotó: MTI