Felgyújtottak a migránsok egy torinói menekültközpontot

Öt marokkói és egy algériai migránst hallgattak ki vandalizmus, szándékos tűzokozás miatt Torinóban múlt szombaton. Az a vád ellenük, hogy 2019. december 4-én súlyosan megrongálták majd felgyújtották a torinói Migráns Befogadó és Hazatelepítési Központot (CPR). Az Il Giornale napilap értesülése szerint a rendőrségi vizsgálat több ezer euró károkozást állapított meg.

A 24 és 42 év közötti marokkói migránsok valamint 57 éves algériai társuk az olasz médiaértesülések szerint „szándékosan gyújtották föl a migránsoknak otthont adó központot” valószínűleg azért, mert kiutasítás várt rájuk.

A tűz az egész épületre kiterjedt, gyakorlatilag minden kiégett.

Az Il Giornale napilap információi alapján először matracokat gyújtottak föl, amire szenet is dobtak, a tűz lángjai hatalmasra csaptak majd, elborították a mintegy 100 migránsnak otthont adó épületkomplexumot. Gyorsan jöttek a tűzoltók, és bár a kár így is nagy, de nem sérült meg senki.

A gyújtogatókat a biztonsági kamerák felvételei alapján sikerült azonosítani. A rendőrségi vizsgálat alapján összefüggés állapítható meg a migránsközpontban 2019. novemberében lezajlott lázadás és a mostani gyújtogatás között, mint ahogy az sem kizárt, hogy a torinói lázadás összefügg a Caltanissettában, Trapaniban és Bariban nemrégiben lezajlott hasonlóan erőszakos eseményekkel.

A La Stampa napilap értesülése szerint a Migráns Befogadó és Hazatelepítési Központokban levő, kiutasításra váró migránsok 90 %-a nagyon súlyos, minősített bűncselekményeket követett el, köztük is kiemelkednek az élet elleni bűncselekmények (magyarul: gyilkosok), a családon belüli erőszak, a nemi erőszak (ezen belül a csoportosan elkövetett nemi erőszak), továbbá a kábítószerrel történő visszaélés is gyakori. Olyan migránsok is vannak, akiket azért utasítottak ki, mert valamelyik radikális muszlim terrorszervezettel álltak kapcsolatban.

Forrás: origo.hu
Fotó: yabiladi.com