Karácsony előtt a bejglit, karácsony után a kerékpárt kell

Karácsony előtt főleg a bejgliket tekerik az emberek, amiket az ünnepek alatt jóízűen el is fogyasztanak. Ez így is van jól,, azonban januártól sokan szeretnék visszanyerni régi, „nagy evések előtti” formájukat. Hogy ez hogyan lehetséges, és hogyan tud ebben segíteni a spinning, arról Bese Katát, spinning instruktort kérdeztük.

Segít-e a spinning leadni a karácsonykor felszedett kilókat?

A spinning egy magas intenzitású edzés. A leghatékonyabb edzések közé tartozik, és mivel kardió mozgásformáról van szó, leginkább a zsírégetés, szálkásítás a fő célja. Ebből kiindulva igen, segít leadni a felszedett kilókat. Fontos, hogy az is el tudja kezdeni, aki még nem rendelkezik kiemelkedő állóképességgel, így tényleg mindenki tudja formálni a testét ezzel a mozgásformával.

Mely izmokat mozgat meg ez a sport?

Leginkább csípőtől lefele mozgatjuk meg a testet, de a felső részek sem pihennek. Ahogy növeljük a biciklik ellenállását, annál jobban kapcsolódnak be a mozgásba a felsőtest izmai is. Sokat szoktunk kiállni a nyeregből – állva tekerni -, így a kormányon támaszkodva a karok is meg vannak dolgoztatva. Szoktuk színesíteni is az edzést: sokszor használunk súlyzókat is.

Az órák változatos profillal vannak felépítve, különböző intenzitásúak. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a test ne egy szinten dolgozzon, és hogy különböző fejlődési utakat járjunk be. Fontos megjegyezni továbbá, hogy a spinning edzést kiegészítettük egy saját testsúlyos edzéssel is, így a hatékonyság is kiemelkedő.

Mik a tapasztalatok, hány edzés után van látható eredménye a kemény munkának?

Ha valaki fogyni szeretne, akkor fontos, hogy az étkezés is tudatos legyen. Ha nem is 100%-osan tiszta az étkezés akkor is körülbelül 5-6 alkalom után már látható a karcsúsodás. Minél jobban figyelünk oda arra, hogy mit eszünk edzés mellett, annál nagyobb és gyorsabb sikert érhetünk el.

Egy edzéssel hány kalóriát lehet elégetni?

Egy átlagos edzettséggel rendelkező hölgy például 5-600 kalóriát éget el egy alkalommal. A férfiak természetesen ennél sokkal többet, már a 800-at is érintik.

Mennyire „divat” spinningelni, hol lehet hozzátok jelentkezni?

Most kezd bekerülni a köztudatba, hogy ez egy látványos, és igenis hasznos sport. Már már egy „divatsporttá” kezdi kinőni magát. Nálunk is az órák már 80%-ban telítettek, úgyhogy érdemes előre bejelentkezni, ha valaki szeretne mozogni egyet egy jó társaságban. Az is mutatja, hogy egyre népszerűbb ez az edzésforma, hogy nálunk is három edző tartja az órákat. Édesanyám, aki behozta Vásárhelyre a spinninget, Molnár Renáta, illetve jómagam. Az edzések időpontjáról Facebook oldalunkon lehet informálódni, és a jelentkezés részleteit is meg lehet ott találni.

Mennyien jelentkeznek hozzátok kifejezetten a „karácsonyi kilók” leadására?

Nagyon sokan jelentkeznek edzésre ilyenkor, mondhatni megrohamoznak minket. Sokan a karácsonykor felszedett kilókat szeretnék leadni, sokan az újévi fogadalmukat kezdik el megvalósítani, illetve érkezik a báli szezon, amire jó formába szeretnének lendülni.