Itt a bizonyíték: Gyurcsány irányítja a teljes ellenzéket 1

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is elvesztette önállóságát és identitását Deák Dániel szerint – adta hírül a Magyar Hírlap.

A bukott kormányfő most nyeregben érzi magát, ezért fogalmaz meg diktátumokat – fogalmazott a lapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A szakértő szerint Gyurcsány Ferencnek az a célja, hogy vitákat, megosztottságot generáljon az ellenzéken belül, ezekből tud profitálni.

„Amióta Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből, azon dolgozik, hogy létrehozza annak alternatíváját, és végérvényesen ellehetetlenítse korábbi pártját” – mondta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel. A politikai elemző szerint úgy tűnik, a bukott kormányfő terve egyre inkább megvalósul, hiszen míg a DK évről évre erősödik, addig az MSZP újabbnál újabb mélypontokat ér el. Igyekszik 2022-re egy olyan formációt kialakítani, amely az ő vagy a felesége vezetésével meg tudja méretni magát a kormánypártokkal szemben. Hogy mit jelent ez a többi ellenzéki pártra nézve, arról a szakértő úgy nyilatkozott: a bukott kormányfő tervében a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ. „Ez azt is jelenti, hogy sem a szocialistákra, sem az LMP-re, sem pedig a Jobbikra nincsen már szüksége” – tette hozzá. Szerinte a Jobbikot azzal sikerült tönkretennie Gyurcsánynak, hogy behívta őket az ellenzéki együttműködésbe, az MSZP-t szavazóinak átcsábításával küldte a padlóra. Az LMP kapcsán pedig úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag saját magukat végezték ki, hiszen az egykori miniszterelnök-jelöltjükön túl számos vezető politikusukat eltiltották a párttisztségek betöltésétől, aminek következtében sokan távoztak a pártból.”

Az elemző úgy véli, az MSZP, a Jobbik és az LMP is elvesztette önállóságát és identitását, csupán annak köszönhetik létezésüket, hogy rendelkeznek parlamenti frakcióval, ami biztosít számukra megjelenési felületet, illetve anyagi erőforrást. „Ezzel ugyanakkor csak ideig-óráig tudják kihúzni, hiszen karakteres politikusok és mondanivaló híján Gyurcsány könnyedén bedarálhatja őket” – tette hozzá. Megírtuk, többen (Vona Gábor, Ungár Péter és a Momentum vezetése is) kritizálták a DK elnökét múltkori Facebook- bejegyzése miatt.

A szakértő ennek kapcsán elmondta: a DK elnöke mindig is megosztó személyiség volt, sőt ő az egyik legmegosztóbb magyarországi politikus. „Ebből fakadóan törvényszerű, hogy konfliktusokat generáljon az ellenzéki oldalon, ráadásul ha megvalósul az általa vezetett egységes ellenzék terve, akkor várha­tóan újabb alternatív baloldali formációk jelennek meg, amelyek nem hajlandók Gyurcsány Ferenccel együttműködni” – fogalmazott Deák, aki szerint ez a gondolat hívta életre az MSZP-ből kilépő Szanyi mozgalmát is.

Forrás: magyarhirlap.hu
Fotó: Archív