Megválasztották a német Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének

Várhatóan vitákkal teli lesz az osztrák Zöldek szombati, salzburgi kongresszusa, amelyen az Osztrák Néppárttal (ÖVP) kötendő koalíciós megállapodásról döntenek – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a 326 oldalas kormányprogram-tervezet nagyon sok pontban megegyezik az ÖVP előző programjával, viszont a Zöldek csak a klímapolitika tekintetében “képviseltetik magukat” a dokumentumban.

Mennyiségileg a néppárt ezt azzal próbálta kompenzálni, hogy a tervezetéből mintegy 64 oldal a klímaváltozásról szól – jegyezte meg.

Kiszelly Zoltán elmondta: a legfontosabb kérdésekben a néppárt akarata érvényesült, ilyen például az előző koalíciós partnerével elfogadott, Ausztriában nagyon várt adócsökkentés.

Számos más, főképp a migráció terén született döntést is “áthozott” a néppárt az új tervezetbe, ilyen például a menekültügyi ügynökség, amellyel a bevándorláspárti NGO-kat próbálták kiszorítani, továbbá a Zöldek által erősen vitatott védőőrizet intézményeinek bevezetése – fűzte hozzá.

A politológus rámutatott arra, hogy a határvédelem és a kiutasítások kérdésében is az előző koalíció politikáját szorgalmazza az új kormányprogram-tervezet.

Fotó: Illusztráció