Horváth Zoltán

Sok megpróbáltatás érte 2019-ben a Hódmezővásárhelyi Futball Clubbot. A sportegyesület finanszírozása kérdésessé vált év közben, de a problémákat leküzdvén már a 2020-as évre beruházásaira koncentrál a klub vezetése. Az elmúlt esztendőt Horváth Zoltán, az egyesület elnöke értékelte.

Röviden hogyan tudná értékelni a HFC idei naptári évét?

Semmiképpen sem volt egyszerű, viszont annál inkább komplikáltabb. Tele voltunk kihívásokkal, amiknek próbáltunk megfelelni. Nehéz, viszontagságos év volt, azonban így a végére kiegyenesedett a történet.

Milyen problémákba ütközött az egyesület?

A felnőtt csapatunk a nyáron kiesett az NBIII-ból, aminek köszönhetően teljesen új alapokra helyeztünk a csapatot. Ma már döntő többségében helyi fiatalokból áll a keret, és az azonnali feljutást tűztük ki célul a csapat elé. A szakmai stáb maradt a régi: Szűcs Róbert a vezetőedző. Jelen állás szerint a 2. helyen állunk, 3 pontra az első helyezettől, tehát minden esélyünk megvan arra, hogy teljesítsük a célt.

Az utánpótlás helyzet volt nehezebb ebben az évben. A városban ment a TAO pénzek körüli vita, ami nem csak minket, hanem a többi egyesületet is negatívan érintett. Végül Lázár János országgyűlési képviselő segítségével a tavaszi problémáink megoldódtak, és úgy tudtuk zárni a nyarat, hogy – ugyan komoly csúszásokkal – helyre állt az anyagi helyzetünk. Szeptemberben sikerült olyan további megállapodásokat kötnünk, amivel a TAO források 70-80 %-ban feltöltésre kerültek.

Október 31-ig, még az előző közgyűlés döntése okán a bérleti díj eltörlésre került, ami november 1-től már megváltozott. Jelenleg is zajlanak a tárgyalások a bérleti díj mértékéről. Nagyon bízom benne, hogy sikerül a HMSZ Zrt.-vel egy olyan megállapodást kötni, ami az egyesületünk részéről elfogadható.

Jelenleg hány fő sportol a klubbnál, mekkora létszámmal kezdik meg a 2020-as évet?

A HFC-nél a legkisebb, óvodás korosztálytól kezdve egészen a felnőtt csapatokig minden korosztályban vannak játékosaink. Két férfi felnőtt csapat van, és van egy női szakágunk is. Ehhez jönnek hozzá az utánpótlásban sportoló fiatalok. Napi rendszerességgel 350 fővel foglalkozunk, és ehhez a számhoz hozzá jön a Bozsik Programban résztvevők száma. Körülbelül 700 főről van szó, ennyi gyerekhez jutunk el az óvodákon és iskolákon keresztül.

Említettük a problémákat, amiken sikeresen túllendültek. A jövőre nézve milyen célkitűzések vannak? Milyen fejlesztések várhatóak?

Tervezzük a fedett lelátó megépítését. Ha sikerül az NBIII-as jogot kivívni, akkor ezt meg kell építeni, hiszen csak így indulhatunk ebben a bajnokságban. Ez ügyben támogató határozatunk van, a TAO forrás egy része már rendelkezésre áll a Magyar Labdarúgó Szövetség külön erre a célra elkülönített számláján. Ezen pályázatnak a megvalósításához szükségünk van a város támogatására, hiszen amikor ez a támogató döntés megszületett, a város vállalta azt, hogy a beruházáshoz szükséges 30% önerőt a rendelkezésünkre bocsájtja. Remélem, hogy jövő nyár környékére ez a beruházás megvalósul.