Regöltek Vásárhely főterén

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ a Közösségfejlesztés Vásárhelyen program keretében tűzgyújtást és regölést szervezett Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren – tudósít a Vásárhely24

A regölés a kereszténység előtti időkbe nyúló magyar népszokás, ami egy termékenységvarázsló rítus. Eredetileg a téli napfordulóhoz kapcsolódhatott, de a kereszténység hatására Karácsony másodnapjához, Szent István vértanú ünnepéhez, aztán magának Szent István királynak a napjához is kötődő néphagyománnyá alakult. Vasárnap délután a Doromboldal zenekar ezt a hagyományt elevenítette fel a vásárhelyi Kossuth téren.

Juhász István, a Doromboldal zenekar egyik tagja elmondta, a mostani programra a Hód-Baranta meghívására jöttek el. Hozzátette, a vásárhelyi barantások egész évben hagyományőrző programokat szerveznek, és nem ez az első alkalom, hogy őket is meghívták.

Regöltek Vásárhely főterén 1

Egyesek úgy vélik, hogy a regölést még keletről hozták a magyarok, a híres dorombkészítő Szilágyi Zoltán szerint ez belső-ázsiai szokás volt. Később a pogányság eme hagyománya összefonódott a kereszténységgel – ismertette a regölés eredetét Jenei Kornél, aki szintén a zenekar tagja. Kiemelte, a múlt század közepéig ennek élő hagyománya volt, amit most ők is próbálnak újra visszahozni a köztudatba.

A regölésnél olyan ősi szövegeket adnak elő (például jó búzát kívánnak a gazdának), amelyeknek termékenységvarázsló szerepe van. A regölésnél fontos volt, hogy többen legyenek, és általában házról házra járták a falut. Juhász István megjegyezte, ezt nagyobb városokban – mint amilyen Vásárhely is – nehéz lenne megoldani, de például Gyálaréten Jenei Kornél a barátaival még őrzi a hagyományokat.

Regöltek Vásárhely főterén 2

A regösök általában adományokat kaptak a ház népétől, amit aztán a rászorulóknak adtak. Szokás volt az is, hogy megvendégeljék a regösöket, és ha valaki ennek nem tett eleget, azt frappáns versekkel gúnyolták ki.

A klasszikus regölést láncos bottal adták elő. Az egymásba fonódó láncszemek az idő múlását, és azt jelképezték, hogy az ember is az időhöz van láncolva.

A Doromboldal zenekar a regölés után hagyományos hangszerekkel szórakoztatta a közönséget. Több érdeklődő is köréjük gyűlt, senkinek nem szegte kedvét a hideg idő.

Regöltek Vásárhely főterén 3

Forrás: vasarhely24.com