Márki-Zay Lakatos Péter bíró ítéletéről: „nincs olyan hülye ebben az országban...”

Képtelen úrrá lenni a sértettségén: újabb elveszített perét kétszer is durván kommentálta a vásárhelyi polgármester, aki pénteken és vasárnap is személyeskedve szállt bele Lakatos Péterbe, a Szegedi Törvényszék bírájába. Az ötödik elmarasztaló ítélet után széles skálán mozgatja a jelzőket: a „hülyétől” a „legostobábbon” keresztül a „nem normálisig” futotta a „tiszteletkört”.

Tovább folytatja a Lakatos Péter bíróval szembeni támadásait Márki-Zay Péter. Beszámoltunk róla: a Szegedi Törvényszék pénteken elsőfokú ítéletében úgy döntött, a vásárhelyi polgármester egy nyári Facebook-posztjával, valótlan tényállításával megsértette Juhász Tünde kormánymegbízott és Holubán Csilla járási hivatali vezető jó hírnevét, ezért 400-400 ezer forint sérelemdíj plusz a perköltség megfizetésére ítélte a politikust. A sérelmezett közleményben többek között azt írta a városvezető az olasz szemétimport kapcsán: „HOLUBÁN CSILLA vagy a hivatalt vezető JUHÁSZ TÜNDE tisztában volt ezekkel a káros következményekkel, szándékosan adott ki engedélyt a vásárhelyi gyermekek (köztük a sajátjainak) megmérgezésére, ezért POLT PÉTER vádat emel és különös kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkosságért kell törvény előtt felelniük.”

Márki-Zay Péter előzőleg nem is oly burkolt fenyegető, nyomásgyakorló üzenetet küldött az ügyében ítélkező bírónak. Egyfajta „vérbírói” listázást helyezett kilátásba, és kijelentette: „Hát én nagyon remélem, hogy Lakatos Péter bíró úr az nem a vérbírók közé akar tartozni, és az eddigi tévedései ellenére most józan belátással majd egy okos ítéletet hoz…” Futó Barnabás, az országosan ismert és elismert ügyvéd úgy értékelt, „Márki-Zay Péter akciói mögött egy sértett embert láthatunk, aki már több ügyet is elveszített a bíróságokon. Egy olyan közszereplőt, aki megsértődött a kedvezőtlen bírói ítéletek miatt, és most fenyegető megnyilvánulásaival akarja befolyásolni a bíróságokat, illetve akár konkrétan egy bizonyos bírót”, ami erkölcsileg és politikailag is teljességgel elfogadhatatlan.

Ezzel együtt Márki-Zay nemhogy nem állt le, de még magasabb fokozatba kapcsolt a Lakatos Péterrel szembeni személyeskedő támadásaival: láthatóan képtelen úrrá lenni a sértettségén. A pénteki pervesztését követően azonnal élő Facebook-videóban kommentált: indulatosan „hülyézett” az ítélet kapcsán.

„A három egymást kizáró állítást Lakatos Péter bíró úr tényként értelmezte, az iróniáról és az egyszerű nyelvi logika szabályairól is teljes mértékben megfeledkezve. […] A legnevetségesebb, senki, nincs olyan hülye ebben az országban, aki a három egymást kizáró állítást, ami ironikusan megfogalmaztam, tényállításként kezelje”

– dühöngött a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője. Márpedig, mint tudjuk, akadt egy ilyen ember, Lakatos Péter bíró, akiről ezek szerint megvan a sommás véleménye, ami finoman szólva sem hízelgő…

 

Vasárnapi Facebook-jelentkezésében is fél órán keresztül Lakatos Pétert és ítéletét boncolgatta a polgármester, és megint nem maradt el a sértett, durva személyeskedés. Ezúttal így kommentálta, hogy a Szegedi Törvényszék bírája ítéletében tényállításként értelmezte Juhász Tündét és Holubán Csillát érintő, tömeggyilkosozós posztját, mely a döntés szerint súlyosan sérti az érintettek személyiségi jogait:

„csak a legostobább ember érthette ezt félre”;
„ezt normális ember nem értheti félre”;
normális ember más következtetésre nem juthat, minthogy én soha nem is állítottam ilyet”.

Miután a hülye jelző választásától indulva a legostobábbon keresztül eljutott a nem normálisig a pénteki ítélet kommentálásában, Márki-Zay arra is kitért: tulajdonképpen az a problémája, hogy Lakatos Péter januártól decemberig öt ítéletben marasztalta el, sokmilliós büntetést kiszabva rá.

„Az én véleményem szerint ez kizárólag politikai okból lehetséges” – fogalmazott, majd legalábbis megkérdőjelezhető módon Lakatos Péter bíró vélelmezett politikai beállítottságáról értekezett. Mint mondta, Lakatos korábban több ügyben „következetesen” Botka László szegedi polgármester javára döntött, „tehát én nem gondolom, hogy politikailag elfogult lenne”, illetve „nem gondolom, hogy ettől [az ellene hozott ítéleteitől – a szerk.] fideszes lenne; könnyen lehet, hogy ellenzéki.”

Arra nem adott magyarázatot, vajon miért ítélne ellene sorozatban egy „ellenzékinek” vélelmezett bíró „politikai okokból”, de a polgármester tulajdonképpen megismételte, amit pénteken mondott: az ellene hozott ítéleteket politikai lejáratókampánynak tartja, melyen keresztül „úgy tűnik, mintha anyagilag, szándékosan akarnának ellehetetleníteni”.

Mint több cikkben megírtuk, Márki-Zay Péter nemrég egy a vélt politikai elfogultságon alapuló „vérbíró.hu” bírólistázó oldal indításának szándékát jelentette be. A független magyar igazságszolgáltatás elleni nyílt színi támadást, a kommunizmus kori koncepciós perek vérbíróival történő párhuzamba állítást, a bírói szégyenlistázást az Országos Bírói Hivatal elnöke, a kormány nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Futó Barnabás ügyvéd, illetve számos civil, liberális jogvédő szervezet, köztük a Magyar Helsinki Bizottság is elítélte. Utóbbi rámutatott: Márki-Zay terve elfogadhatatlan, veszélyes és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalomra nézve rendkívül káros. A polgármester előbb szombaton egy posztban elárulta, a listázása célja valójában egyfajta megszégyenítés, azaz „a gazemberséget megszégyenítő nyilvánosság” lenne.

Márki-Zay Lakatos Péter bíró ítéletéről: „nincs olyan hülye ebben az országban...” 1

Vasárnap pedig arról beszélt, ha elveti a listázás ötletét, megfogadva a Magyar Helsinki Bizottság rendreutasítását,

„a kérdés az, mit lehet tenni Lakatos Péterrel, a valószínűleg az országban lévő nagyon sok Lakatos Péterrel?”

Akár lesz listázás, akár nem, egy biztosnak tűnik: Márki-Zay Péter saját vesztes perei kapcsán kirobbantott, személyes motiváción alapuló, napok óta tartó kommunikációs ámokfutása nem erősíti, sőt: nagymértékben alááshatja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat. Ennek kapcsán pedig – hogy őt idézzük – neki kell majd elszámolnia a saját lelkiismeretével.

Fotók és videó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala