Meghalt Karel Gott

Csehország már októberben elbúcsúzott állami tiszteletadással a 80 évesen meghalt Karel Gott énekestől, azonban a földi maradványait csak karácsony előtt néhány nappal helyezték örök nyugalomra Prágában.

Karel Gott özvegye, a 43 éves Ivana szombaton közölte a temetés hírét. A leghíresebb cseh popénekest a Prága Smichov városrészében található Malvazinky temetőben temették el.

Az egykori csehszlovák könnyűzene legnagyobb – nemzetközileg is ismert és elismert – személyisége október 1-jén, 80 éves korában halt meg akut leukémiában.

A művész rajongóinak egyik közösségi oldalán látható fényképek szerint Karel Gott sírja a temető egyik csücskében található, a fekete gránitból készült síremléket az énekes képe és aláírása díszíti.

A sírhelytől nincs messze az énekes egykori lakóháza, ahol az 1980-as évek óta élt.

Karel Gottot Csehországban állami tiszteletadással búcsúztatták el még október közepén. Akkor még nem hozták nyilvánosságra, hol lesz a végső nyughelye.

Karel Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, 60 éves pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el.

A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres német rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyerekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert dala.

Forrás: origo.hu