A szakértői vélemény kiegészítését kérte a bíróság a Szeviép-ügyben

A Szegedi Törvényszék pénteki ítéletével mi, Szeviép-károsultak fontos csatát veszítettünk ugyan, de az igazunkért folytatott évtizedes harcunkat folytatjuk, és hitünk szerint győzelemre visszük. Célunk, hogy minden károsult megkapja elvégzett munkája teljes ellenértékét, a bűnösök nyerjék el méltó büntetésüket, a magyar társadalom igazságszolgáltatásba vetett hite és igazságérzete pedig – amely ma súlyos csapást szenvedett – álljon helyre a jövőbeni jogerős ítéletnek és egyéb állami intézkedéseknek köszönhetően.

Ezt írják közleményükben a Szeviép-károsultak, arra reagálva, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokon bizonyítottság hiányában felmentette a cég három korábbi vezetőjét. O. Józsefet, B. Sándort és P. Lászlót“a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” elkövetésével vádolták és mondták ki első fokon bűnösnek. Ahogy arról beszámoltunk, a másodfokon eljáró bírói tanács úgy értékelt, hogy a kétséget kizáróan nem lehet a bűnösséget megállapítani, mivel nem a cég teljes könyvelési anyagát analizálták nyomozás során. Mivel az ügyész fellebbezést jelentett be, az ügy harmadfokon folytatódik.

A Szegedi Törvényszék pénteki másodfokú, nem jogerős döntésével megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság korábbi ítéletét, és bizonyítottság hiányában felmentette a Szeviép-ügy első fokon összesen 16 év 4 hónap letöltendő börtönre ítélt vádlottjait – idézi a károsulti közlemény a történteket.

Kiemelik, hogy az ítélet nem jogerős.

Az eljáró ügyész – álláspontunk szerint – nagyon helyesen és a károsultak érdekeit is képviselve fellebbezést jelentett be. Az ügyben harmadfokon a Szegedi Ítélőtábla fog reményeink szerint jogerős ítéletet hozni – fogalmaznak.

A károsultakat képviselő, Szabó Bálint megjegyzi, hogy a Szegedi Törvényszék ítélete nem azt állapította meg, hogy nem történt bűncselekmény.

A vádlottak bűnösségének megállapításához ugyanazon bizonyítékokat teljesen másképp értékelve nem találta elegendőnek azokat. Az indoklásában például azt állítják, hogy a szakértő többszöri indítványának ellenére a nyomozás során sem a Szegedi Rendőrkapitányság, sem a NAV Dél-Alföldi Regionális Igazgatósága nem foglalt le kulcsfontosságú bizonyítékokat, többek között a Szeviép-leányvállalatok (köztük a 428 millió forintot kapó Biztonsági Üzem Kft.) könyvelését.

Ez olyan, mintha egy gyilkossági ügyben az ujjlenyomatokkal teli gyilkos kés ott heverne az asztalon, de a nyomozók nem kezdenének vele semmit. Amennyiben így történt, az felveti a Magyar Állam illetékes bűnüldöző szerveinek súlyos mulasztását, szakmai alkalmatlanságát, egyúttal kártérítési felelősségét – fogalmaz a közlemény.

Kitér a károsulti reagálás arra is, hogy a törvényszéki bíró osztotta a sértetti védekezést abban, hogy mivel a Magyar Állam 3 millió forint vállalkozói díjat, továbbá 600 millió forint Áfát nem, vagy késve fizetett ki a Szeviépnek, ez is lehetett oka a cég csődjének.

A Szegedi Törvényszék a jogszabályi előírásoknak megfelelően fenntartotta a vádlottak vagyonának bűnügyi zárlatát, így továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy ebből kerüljenek kifizetésre a károsultak, akiket még nem kártalanított az állam – jegyzi meg a közlemény.

Forrás: pestisracok.hu
Fotó: Archív