Idén is igényelhető a humán papilloma vírus elleni védőoltás

Európa-szerte Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága. Hazánkban a gyerekek 99 százaléka megkapta a kötelező védőoltásokat. Magyarország a WHO jelentése szerint még mindig a védett országok közé tartozik a kanyaró szempontjából.

A téma azért fontos és aktuális, mert a világ több országában kanyarójárvány tombol. Az Új-Zéland és Hawaii között félúton található csendes-óceáni Szamoán a már hetek óta tartó járványnak múlt hétig hatvanöt halálos áldozata volt, főként gyermekek. A kicsi szigetország járványügyi kórképe az oltásellenség állatorvosi lova, tökéletesen megmutatja, hogy hová vezet a tájékozatlanság, a hiszékenység és a védőoltásokkal szembeni propaganda.

A világon 2018-ban száznegyvenezren haltak meg kanyaróban

Nem csak az olyan egzotikus helyeken van baj, mint Szamoa, Lengyelországban az idén tízszer annyian betegedtek meg kanyaróban, mint tavaly. Az ukrajnai és romániai járvány közismert, a tengerentúlon, New Yorkban pedig szükségállapotot rendeltek el a kanyarójárvány miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napokba nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2018-ban a világon száznegyvenezren haltak meg kanyaróban, és az előzetes adatok alapján az idei év számai jóval tragikusabb lesznek.

A napjaikban használt oltóanyagoknak semmilyen mellékhatása nincs

Nékám Kristóf, allergológus és klinikai immunológus, farmakológus a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában kiemelte, a szinte százszázalékos átoltottsági eredményt úgy sikerült elérni, hogy hazánkban is bőven vannak oltásellenesek. Hozzátette, ebből a százalékból is látszik, hogy az emberek, a szülők nagy többsége józanul látja a védőoltás szükségességét.

„A napjaikban használt oltóanyagoknak semmilyen mellékhatása nincs” – mondta Nékám Kristóf, aki hozzátette, a mostani oltóanyagok kicsi fehérjeszakaszok vagy genetikai ismeretrészek, amiket az emberi immunrendszerbe valamilyen módon be kell juttatni, hogy egy esetleges betegség esetén a szervezet hatékonyan védekezzen a baktériumok, vírusok ellen. Kiemelte, a védőoltásnak a célja, hogy megvédje az embert olyan környezetben is, ahol már a betegség felütötte a fejét.

Minden védőoltás esetében 99 százalék fölötti az átoltottság

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, Magyarországon a nemzeti immunizációs programba a kanyaró elleni védőoltás már 1969-ben is szerepelt.

Hozzátette, a kanyaró elleni újraoltás 1989 óta gyakorlat. Kiemelte, hogy évtizedek óta minden védőoltás esetében 99 százalék fölötti az átoltottság Magyarországon. „Ennek az értéknek az elérésében nagy munkája van a közegészségügyi hatóságnak, illetve a háziorvosoknak a tájékoztatásnyújtásban” – mondta Galgóczi Ágnes. Hozzátette, a továbbiakban is azon fognak dolgozni, hogy ez az átoltottsági arány megmaradjon.

A WHO célja, hogy kiküszöbölje a járványokat

„A WHO programjai között szerepel, hogy a világon eliminálja, kiküszöbölje, megszüntesse a járványokat, többek közt a kanyarót is” – mondta. Hozzátette, az országoknak különböző feltételeket kell teljesíteniük, ahhoz, hogy megkaphassák egy betegség, járvány kapcsán az eliminált státuszt. Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország még mindig az eliminált országok közé tartozik.

Hozzátette, a szomszédos országokban csökkent az átoltottság, és a kanyarós esetek száma emelkedett, járványosan is előfordul a betegség. Kiemelte, a legnagyobb kockázatot a kanyaró szempontjából Ukrajna jelenti, ahol 2019-ben már ötvennyolcezer kanyarós esetet jelentettek.

„A járványügyi rendelet, illetve  az egészségügyi törvény kimondja, hogy a védőoltások Magyarországon kötelezőek, és közigazgatási szankciókkal lehet sújtatni azokat a szülőket, akik nem adatják be gyereküknek kötelező védőoltásokat” – mondta Galógczi Ágnes.

Forrás: hirado.hu