Bevándorlók zaklatják a német fürdők vendégeit

Az Európa Tanács  Miniszteri Bizottsága ajánlást fogadott el kísérő nélküli migráns gyermekek védelme érdekében szerdán Strasbourgban.

Az ET tagállamok külügyminisztereiből álló bizottság által elfogadott ajánlás arra törekszik, hogy a kísérő nélküli és szüleiktől elválasztott gyermekek jogai és érdekei a nemzetközi és európai normákkal összhangban érvényesüljenek.

Emellett az ajánlás a gyermekek gyámságának hatékony biztosítására hívja fel a figyelmet. A hatékony gyámság a jogszerű megoldásokon alapul, amely védi a migráns gyermekeket a szexuális kizsákmányolástól, bűncselekményekben való részvételtől, kényszermunkától, kínzástól és más a gyermekre nézve káros tevékenységektő l- olvasható az erről szóló sajtóközleményben .

Az előterjesztés szerint a kormányoknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a gyermekek megfelelő iránymutatást és tanácsokat kapjanak, valamint hogy hozzáférhessenek jogorvoslati lehetőségekhez.

Az ajánlás végrehajtását az Európa Tanács Gyermekjogi Bizottsága segíti elő, amely rendszeres fórumként szolgál arra is, hogy a tagállamok kicseréljék egymás között gyámsági rendszereik legjobb gyakorlatait.

Fotó: illusztráció