Márki-Zay

Újabb egyértelmű bizonyítékát adta a vásárhelyi polgármester, hogy országos politikai babérokra tör: a Transparency International (TI) Magyarország budapesti konferenciáján osztotta ki a kormányt, az ellenzéket, a sajtót és a bíróságokat. „Vérbíró.hu” oldalt indítana például a neki nem tetsző ítéleteket hozó bírók listázására!

Megmutatta igazi arcát a TI Magyarország budapesti szeánszán Hódmezővásárhely polgármestere, aki rohamtempóban igyekszik kulcspozíciót elfoglalni a nagypolitika színpadán. Alig egy hete videóüzenetében ismételten, sokadszorra is bejelentkezett ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, majd a napokban közösségi oldalán „ajánlotta” fel újra az ellenzéki pártoknak, hogy az általa alapított és vezetett alakulat, azaz a Mindenki Magyarországa Mozgalom mint választási párt(!) zászlaja alá álljon be mindenki 2022-ben.

Az országos politikai babérokra, konkrétan miniszterelnök-jelöltségre törő, magát Orbán Viktor kihívójának vizionáló politikus a hétfői budapesti rendezvényen világosan bemutatta, hogyan néz ki a demokráciafelfogása és -értelmezése. Ezt persze a vásárhelyiek már megtapasztalhatták: aki más véleményen van, annak kitaszítás, üldöztetés, lejáratás jut osztályrészül.

Márki-Zay ezúttal a kormány és az ellenzék mellett a sajtót és a bíróságokat vette lejárató össztűz alá – mint az Index tudósításából kiderül. Egészen megdöbbentő módon szégyenpadra állítani, listázni akarja például a (neki nem tetsző ítéleteket hozó) bírókat. Képzeljük el, amennyiben egy fideszes politikus mondana hasonlókat, mennyi idő alatt ugrana rá a magyar és a külföldi „független-objektív” média… Egyértelműnek tűnik, hogy a vásárhelyi városvezető a számára kedvezőtlenül alakuló perek nyomán vette tűz alá, illetve igyekszik nyomás alá helyezni az igazságszolgáltatást (mint megírtuk, már öt pert is jogerősen elveszített, többször ítélték el hazudozás miatt).

Mindezt saját(os) értelmezésben az Index szerint úgy kommentálta, hogy a „Fidesz halálcsillag-projektjének” keretein belül a média és a független igazságszolgáltatás már elbukni látszik. A bírósági ítéleteket érintő kifogását természetesen az őt elmarasztaló egyik konkrét ítélettel kívánta alátámasztani. Egy becsületsértési ügyében született bírói határozatról van szó, ahol a bizonyítási eljárásban szerinte egyértelműen kiderült, hogy az általa megfogalmazottak igazak voltak, a bíró mégis úgy látta, hogy nem mondhatott volna ilyet – részletezi az Index.

„Ma, ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ, ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét” – jelentette ki Márki-Zay, és érkezett a kinyilatkoztatás a bírók listázásáról: Majd a vérbiró.hu-t elindítjuk, és előbb-utóbb elszégyellik magukat”.

Kíváncsian várjuk, vajon a bírói társadalom mikor kéri ki magának az arcátlan támadást, és a balliberális média mikor állítja szőnyeg szélére Márki-Zayt a súlyosan antidemokratikus, az egyik független hatalmi ág: az igazságszolgáltatás tisztességét, becsületét komolyan csorbító kijelentései miatt…

De ha már balliberális média: a polgármester az is kifejtette, hogy „a sajtót nagyon nagy mértékben leírhatjuk”. A sajtó elleni támadása okaként említette, hogy az ellenzéki lapok tulajdonosi struktúrájában felbukkannak bizonyos szereplők, akik miatt szerinte olyan cikkek is megjelenhetnek, amelyek a tulajdonos politikai akaratát érvényesítik. Mindezt egészen elképesztő módon azzal illusztrálta a konferencián, hogy már az ellenzéki lapok is az ellenzéki politikusokról közölnek tényfeltáró anyagokat!

„Az Indexen vagy a 24.hu-n megjelenhet a Nézőpont Intézet kommentár nélkül közölt közvélemény-kutatása”, vagy „konkrét lejárató hadjárat indulhat ellenzéki politikusokkal szemben” – próbálta bizonygatni igazát. (Amivel csak azt mutatta be, hogy a sajtó végzi a dolgát.) Persze a médiára sem először rontott rá Márki-Zay. Portálunkon megírtuk, korábban az ATV-t, a 24.hu-t és az Indexet is élesen bírálta már, mikor neki nem tetsző módon tájékoztattak vagy neki nem tetsző tartalmakat közöltek…

A hétfői kerekasztal-beszélgetésen arra is utalt, hogy az ellenzéki kézbe került önkormányzatoktól várja az ellenzéki sajtónyilvánosság megteremtését, tehát jó eséllyel valamiféle ellenzéki propagandatermékről vizionál önkormányzati finanszírozásban. (Nagy valószínűséggel tehát erre készülhetünk Hódmezővásárhelyen is…)

„Gyakorlatilag mára nincs más lehetőség, csak hogy az önkormányzati médiumok ‘ellenzéki BBC-ként’ működjenek, a saját kiadványok pedig majd megteremtik az ellenzéknek a megfelelő nyilvánosságot” – vázolta mestertervét az Index szerint.