Cseri Tamás: most nem öt, hanem tíz-tizenötről évről döntünk 2

Márki-Zay első döntésével egy keleti diktatúrákra jellemző politikai tisztogatást hajtott végre, érdemi fejlesztésről, tervekről azonban egy szó sem esett még a közgyűlésben – mondta el lapunknak Cseri Tamás. A fideszes települési képviselőt az önkormányzati munkáról, a város jövőjéről és persze a közelgő ünnepekről kérdeztük.

Októberben új közgyűlés alakult. Milyen a testületi munka?

Eddig két közgyűlést tartott az új testület. Részben érvényesül az a régi tendencia, hogy a közgyűlés döntéseinek 70-80 százaléka egyhangú szavazással születik meg. Ez így volt mindig, az elmúlt másfél évben is. Az a normális, ha egyet tudtunk érteni a várost érintő ügyek többségében, sajnos a köztudatba, vagy a figyelem középpontjába általában azok a kérdések kerülnek, amelyekben vita van. Szomorúnak tartom, hogy érdemi, előremutató, igazán fajsúlyos témák, vagy fejlesztések még csak szóba sem kerültek október óta. A legnagyobb port kavaró ügy az volt, hogy a polgármester – miközben arról szónokolt, hogy politikai véleménye miatt nem érhet senkit sem hátrány – egy tollvonással felmenttette a városi cégvezetőket, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat. Teljesen nyilvánvaló, hogy csak és kizárólag azért kellett menniük, mert még a korábbi városvezetés nevezte ki őket. Márki-Zay az egész várost igyekszik magára szabni, mindenhová saját, hozzá hű és lojális embereket kinevezni, függetlenül attól, hogy értenek-e az adott dologhoz, vagy sem. Egy keleti diktatúrákhoz méltó politikai tisztogatás történt, a városért gyakran évtizedek óta tisztességesen dolgozó embereket rúgtak ki méltatlan és megalázó körülmények között csak azért, mert más véleményen voltak, mint a polgármester.

Hogy látja, a közgyűlésben mennyire tudja majd érvényre juttatni az elképzeléseit ön, illetve a többi Fidesz képviselő?

Jelenleg még el tudjuk mondani a véleményünket a közgyűlésben, bár Molnár Lászlónénak az első javaslata az volt: a viszontválaszra három perc helyett csak egy percük legyen a képviselőknek. Korábban a felszólalások nem voltak időhöz kötve, bizonyára ön is emlékszik, hogy az egyik legtöbbet és leghosszabban felszólaló képviselő az ellenzéki Havránek Ferenc volt. Lázár János, vagy Almási István idejében senkitől nem vonták meg a szót és nem ketyegett az óra, hagyták, hogy minden képviselő mondja el, amit akar. A jövőre nézve csak azt ígérhetem, hogy aktív ellenzéki munkára készülünk. Nem fogjuk tétlenül nézni, ha a vásárhelyiekre nézve hátrányos döntések születnek, ahogyan azt sem, ha a tehetetlenségből, vagy a hozzá nem értésből eredően elesünk a lehetőségeinktől. Márki-Zay megnyerte a választást, többséget kapott, a kifogások, a másra mutogatások ideje lejárt, minden eszköze megvan a város vezetéséhez. Remélem a politikai cirkuszok helyett végre dolgozni fog a városért.

Milyen ötletekkel, indítványokkal szeretne hozzájárulni a város fejlődéséhez?

A következő öt év egyik legfontosabb feladatának az utak javítását látom. Hódmezővásárhelyen nagyon sok utcát fel kellene újítani, nem véletlen fogalmazta meg a Fidesz annak idején a Járható Vásárhely Programot. A tram-train beruházásnak köszönhetően ugyan több utca megújul, de ezeken kívül is nagyon sok rossz állapotú út és járda nehezíti az itt élők mindennapjait. Jövő februárban fogadjuk majd el a 2020-as költségvetést, akkor derül ki, hogy a polgármester és a többség milyen tervekre akar pénzt fordítani, jut-e majd az utak felújítására. Sajnos borúlátó vagyok: az elmúlt másfél év alatt a város kasszája kiürült, és nincs meg az a képesség a jelenlegi városvezetésben, hogy külső, fejlesztési forrásokat vonjon be. Pénz nélkül pedig nem lesz semmi. Látom, hogy megszorításokkal, így például a Villeroy megadóztatásával, a vállalkozók bérfejlesztési támogatásának megvonásával, adóemeléssel igyekeznek pluszforráshoz jutni. Remélem, elég lesz, bár úgy hallom, most éppen egy polgármesteri propagandatévé és sajtó létrehozása fogja majd elvinni a pénzt.

A családja hogyan fogadta, hogy ismét képviselő lett?

Támogatnak, bár, hogy őszinte legyek, a feleségem nem lenne sokáig szomorú a közéleti munkám nélkül… A kampányban elég sok támadást, vádaskodást kaptunk, és ebből ő sem maradt ki. Olyan ember vagyok, aki kiáll a véleményéért, és általában nem fordítok hátat a vitáknak sem. Korábban azonban ez valahogy természetes volt Vásárhelyen. Senkit nem üldöztek, támadtak, nem volt ilyen gyűlölet a közéletben és az utcákon. Ez Márki-Zay ajándéka a vásárhelyieknek.

Ha már ajándék, hamarosan itt a karácsony. Hogy telik önöknél a szeretet ünnepe?

Nagyon szeretem ezt az időszakot. Egy kicsit mindent félre tud tenni az ember, hogy azokra figyeljen, akiket szeret. Ünnepi ebédek, ünnepi vacsorák, és rokonlátogatás, amely során mindig rájövök, hogy milyen sok időt fordítok olyan dolgokra, amelyek valójában egyáltalán nem fontosak, és milyen kevés időt a szeretteimre. Ami pedig az ünnepi menüt illeti, soha nem maradhat el a töltött káposzta, ami az egyik kedvenc ételem, és persze a halászlé sem hiányozhat az asztalról, még akkor sem, ha azt egyedül én szeretem a családban.