Átadták a Boldogasszony Kápolnát Mártélyon 1

Vasárnap szentelték fel Mártély új kápolnáját, ami Makovecz Imre tervei alapján Szűz Mária tiszteletére épült. A házacska a településen élők és az oda látogatók lelki megtisztulását szolgálja.

Az ünnepélyes átadás a helyi óvodások és iskolások műsorával kezdődött, majd Putz Anita, Mártély polgármestere mondott beszédet. Kiemelte: rengeteg Mária tiszteletére emelt templom, kegyhely, kápolna és szobor épült már a világon, és most a mártélyiaknak is megadatott, hogy helyben felkereshetnek egy kis kápolnát csendes elmélkedésre, céljaik megfogalmazására, lelkük megkönnyebbítésére.

Átadták a Boldogasszony Kápolnát Mártélyon 4

A település vezetője háláját fejezte ki Makovecz Imrének, B. Kovács Emőke szobrászművésznek, Lázár János országgyűlési képviselőnek, a kivitelezőknek és mindenkinek, aki valamilyen módon közreműködött a megépítésben.

Átadták a Boldogasszony Kápolnát Mártélyon 3

Borsos József, a község előző polgármestere a Boldogasszony Házacska történetét osztotta meg a megjelentekkel. Felidézte: Makovecz Imre rajzai alapján 2010-ben születtek meg az engedélyes tervek, azonban pénzügyi fedezet hiányában ezek a fiókba kerültek. A változást a Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló kormányhatározat hozta meg, ami által kormányzati támogatással elkészülhetett a kápolna.

Átadták a Boldogasszony Kápolnát Mártélyon 6

A házacska szakrális jellegű és a Mária-kultusz jellegzetes szimbólumaival díszített. Belül egy Máriát jelképező szobor, míg kívül kettő angyal várja a látogatókat.

Átadták a Boldogasszony Kápolnát Mártélyon 2

A kápolnát Németh László esperes-plébános szentelte fel.

Átadták a Boldogasszony Kápolnát Mártélyon

Fotók: Gémes Sándor