Lakástűz szimulációt tartanak a Dóm téren

A katasztrófavédelem Szegeden, a Dóm téren mutatja be az érdeklődőknek, hogy milyen gyorsan ég ki egy szobának berendezett konténer, vagyis miért nem szabad felügyelet nélkül hagyni az adventi koszorún az égő gyertyákat.

Évente 6-7 ezer, vagyis naponta átlagosan 15-20 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ez a szám télen akár a duplájára is emelkedhet. A hideg időben többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk, folyamatosan fűtünk, és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. E tevékenységek mind-mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát. Télen naponta átlagosan két-három lakás válik lakhatatlanná lakástűz miatt, holott az ilyen esetek könnyen megelőzhetőek lennének.

Egy jó minőségű, szavatosságát tíz évig megőrző füstérzékelő nyolcvan decibelnél is hangosabban sípoló hangjával időben felhívja a figyelmünket a tűz keletkezésére. Erre az erős hangra még egy alvó ember is felébred, akár csukott ajtó mellett is. A közhiedelemmel ellentétben nem a lángok okozta hő miatt halnak meg az emberek egy tűzben, a tragédiák többségét a belélegzett mérgező füst okozza.

A rendezvény helyszíne: Szeged, Dóm tér

A rendezvény ideje: 2019. december 6. (péntek) 17.00 óra

 

Forrás: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság