Kirsner Erika: aki szívvel lélekkel csinálja, annak megtérül a befektetett munka

Kirsner Erika Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és Bajnokok Ligája döntős kézilabdázó volt a vendége a Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak szerda délután. A vásárhelyi születésű sportolót Kandó Tamás, a szintén vásárhelyi sportriporter kérdezte.

A vásárhelyi születésű, a válogatottban 138 mérkőzésen szereplő szélső aktív pályafutása befejezését követően is a sportág mellett maradt. Jelenleg a Váci NKSE és a Dunakanyar Kézilabda Akadémia elnöke, valamint a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja.

Kirsner Erika: aki szívvel lélekkel csinálja, annak megtérül a befektetett munka 1

Hol kezdted el a kézilabdázást?

A József Attila általános iskolába jártam, és ott Kanász Lajos bácsi kezei alatt kezdtem el a kézilabdázást. Utána a Porcelántól jöttek ilyen „vadászok”, akik felfigyeltek ránk, és többünket kicsábítottak az egyesületükbe. Végül az iskolából egyedül én maradtam ott tartósan.

Milyen út vezetett a válogatottságig, mely csapatokban játszottál?

Kezdtem ugye Vásárhelyen, innen Szegedre kerültem, aztán Kiskunhalasra mentem, majd elvitt a Debrecen, és amikor 1999-ben a Fradiba igazoltam, akkor elég korán, fél év után bekerültem a keretbe. Az előttem lévő szélső lesérült, és én pedig olyan teljesítményt nyújtottam, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány betett a keretbe, így már 2000-ben játszottam a válogatottban.

Melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzés, melyikre emlékszel vissza a legszívesebben?

Amire a legszívesebben emlékszem vissza, az az Európa-bajnoki döntő 2000-ben, amit ugye megnyertünk. Amire kevésbé jó szívvel emlékszek az pedig a 2003-as világbajnoki döntő, amit viszont elvesztettünk. 5 perccel a vége előtt még 6 góllal vezettünk, de utána a hosszabbítás után kikaptunk. Most azt kívánom a válogatottnak, hogy „csak” ezüstérmesek legyenek ezen a világbajnokságon.

Kirsner Erika: aki szívvel lélekkel csinálja, annak megtérül a befektetett munka 2

Mit üzensz a fiatal generációnak, miért érdemes küzdeni, és a kézilabdázást választani?

Mikor a Porcelánban kézilabdáztam, voltak álmaim. Álmom volt, hogy a Fradi csapatkapitánya legyek, és álmom volt az, hogy válogatott játékos legyek. Ezeket sikerült is teljesítenem. Mindent, de tényleg minden az életemnek ennek köszönhetem. Ennek a jobb kéznek. Aki szívvel lélekkel csinálja, és mindent megtesz a siker érdekében, annak meg fog térülni a befektetett munka.

Milyen gyakran látogatsz haza Vásárhelyre?

Jelenleg Budapesten élek, és Vácon a női kézilabdacsapatnak vagyok az elnöke, és ezen kívül a Dunakanyar Kézilabda Akadémia elnöke is vagyok. Ez a két egyesület rengeteg munkával jár, így – bár nagyon szeretek Vásárhelyen lenni, hiszen a testvéremék és apukám is itt él – sajnos keveset tudok itthon lenni.