Mestereket avatott a kamara

Ismét mestereket avatott a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: összesen 40 mesterlevelet adott át a gazdasági önkormányzat 2019. december 2-án Szegeden. Ezúttal autószerelő, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő, hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő, cukrász és pincér szakemberek vehettek át oklevelet. Emellett a gyakorlati képzőhely ellenőrök, valamint a gazdasági önkormányzat gyakorlati oktatói képzését sikeresen elvégzők tanúsítványait is átadták.

Az ünnepségen Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a duális képzés fontosságát hangsúlyozva elmondta: kiemelten fontosak a kamara mesterképzései, mivel  a gyakorlati és a duális képzésben csak azok vehetnek részt, akik diplomával vagy ezzel a végzettséggel rendelkeznek, sőt vannak olyan szakmák – például a gáz- vagy a klímaszerelő – amit csak mesterlevéllel rendelkező szakemberek gyakorolhatnak. Hozzátette, hogy a most végzetteknek olyan fiatal, a minőségi munkavégzésre képes, munkaerőpiacon versenyképes szakembereket kell kinevelniük, akik az őket foglalkoztató vállalkozások versenyképességét is fokozzák.

Mestereket avatott a kamara 1

A gyakorlati képzés színvonalának biztosításáért a mestervizsgával érintett szakmák mellett minden szakképesítésre vonatkozóan kifejlesztésre került egy új képzési program, a kamarai gyakorlati oktatói képzés. Ezt idén már több alkalommal megszervezte a megyei kamara. Az oktatás két szakaszból tevődött össze: 25 óra elméleti oktatásból, valamint 25 óra gyakorlati tréningből. A képzést összesen 48-an végezték el, ők is a mesterlevél átadón vehették át az erről szóló tanúsítványokat. Épp úgy, mint az a 9 szakemberek, akik a kamara 35 órás, gyakorlati képzőhelyek ellenőrzéséhez kapcsolódó képzését végezték el. A képzőhely-ellenőri vizsgán szerzett tanúsítvány megléte és 3 évenkénti megújítása a feltétele annak, hogy a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésén az adott szakképesítésben szakmai végzettséggel, gyakorlattal rendelkező szakember közreműködhessen, és segítse a duális képzés színvonalának emelését.

Az esemény végén dr. Kőkuti Attila, a kamara ipari alelnöke kiemelte, hogy  a most kinevezett mestereknek gyakorlati oktatóknak olyan világban kell helytállniuk, melyben az ipar 4.0, a digitalizáció és a robotika hívószavak uralkodnak. Nekik olyan fiatal szakembereket kell kinevelniük, akik képesek alkalmazkodni a gyorsan változó világhoz, nyitottak a folyamatos tanulásra és a változások kezelésére, ez pedig óriási kihívás elé állítja a szakképzés minden szereplőjét.

Mestereket avatott a kamara 2

A 2019. DECEMBER 2-ÁN AVATOTT MESTEREK NÉVSORA

Autószerelő mesterek

Babinyecz Krisztián

Győri Zsolt Lajos

Kocsis László Attila

Stadler Péter

Temesvári József

Ződi Gábor

 

Gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő mesterek

Békési Norbert

Gyapjas-Sári Zsolt István

Kádár-Németh László

Kis Tamás Péter

Lajkó Róbert

Molnár József László

Piti Gábor Elek

Pozsár Rókus Attila

Tóth Attila

Tóth Gábor

 

Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő mesterek

Bagó Tamás

Búza Dávid

Csanjavec Tamás Gábor

Fejes Attila

Gombos Attila

Megyeri Zoltán

Mezei Béla

Ormándi Ádám

Seres Géza

Sipos Gábor

Szellák Tibor

Tompa Dániel

Uhrin Andor

 

Cukrász mesterek

Boros Zoltán Tamás

Erdős Zsuzsanna

Fischerné Farkas Irén

Kertész Gábor

Onozóné Törköly Tímea

 

Pincér mesterek

Faragó Tibor

Kormányos Sándor

Kővágó Gábor Attila

Németh Csaba

Németh Péter József

Vastag Balázs Zoltán

Forrás: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara/Martonosi János, kommunikációs vezető