Márki-Zay Péter

Vásárhely polgármestere leleplezte 2022-es mestertervét: előválasztáson választaná ki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. Ő természetesen örömmel mérettetné meg magát, pontosabban „nem ugrana el” a feladat elől. Álláspontja szerint az ellenzéki „kényszerkoalíciónak” egy ciklusra kell szólnia, amikor szakértői kormány vezetné ki az országot a Fidesz „ázsiai diktatúrájából”.

Ég a gyertya, ég: Márki-Zay Péter advent első vasárnapján meggyújtotta a hit gyertyáját, majd kamera elé ült, és hitet tett amellett, hogy 2022-ben ő lenne az egyesült ellenzék egyik alkalmas miniszterelnök-jelöltje.

A hódmezővásárhelyi polgármester az elmúlt időszakban számtalan alkalommal fogalmazta meg egyértelműen országos politikai ambícióit, önálló mozgalmat is alapított, mely hamarosan párttá is alakulat, és nem is ez az első eset, hogy reménybeli kormányfőjelöltségéről szónokol követőinek. December 1-jei Facebook-élőjében azonban lerántotta a leplet mestertervéről, ami nem más, mint a miniszterelnök-jelölti előválasztás – melyen természetesen ő is részt venne, „nagy örömmel”, vagyis „nem ugrana el a feladat elől”.

A vásárhelyi polgármester heti beszámolóját szokás szerint nem a helyi ügyekkel, hanem nagypolitikai hosszú elemzéssel és eszmefuttatással nyitotta. Kifejtette, folyamatosan tárgyalásban áll „nagyon sok, különböző szervezethez tartozó emberrel 2022-ről”. Szerinte a Fidesz igenis verhető az országgyűlési választásokon, de „hogy ez bekövetkezik-e, az szerinte elsősorban az ellenzéki pártokon múlik”. Úgy fogalmazott, nem kérdés, hogy az ellenzéki pártok meg tudják oldani az ezzel kapcsolatos „szellemi gyakorlatot”, ugyanakkor kérdés továbbra is, „hogy a pártoknak az önérdeke, vagy a pártokba beépített árulók azok engedik-e, hogy ezt a pártok megoldják, hiszen október 13-án nem a pártok nyertek: az ellenzék nagyon erős, de a pártok nagyon gyengék”. Azaz úgy véli, „ha a pártok saját önző érdekeiket nézik, akkor szét tudják verni az összefogást, és a Fidesznek újra kétharmada lesz.”

Márki-Zay Péter persze tudja, mi a megoldás – folytatta gondolatmenetét. Tudja, meri és teszi! „Ha 106 körzetben egy-egy jelölt áll szemben mindenütt a Fidesz jelöltjével, az már garantálja a szükséges számú győzelmet” – boncolgatta, hozzáfűzve: nem mindegy persze, hogyan választják ki a jelölteket. A különféle árulások és pártmutyik a Fidesznek kedveznek – mondta, negatív példaként említve, hogy most ősszel is Budapesten a pártok közössége a civilek bevonása nélkül döntött a jelöltekről.

Éppen ezért a vásárhelyi polgármester szerint mind a 106 körzetben előválasztásra van szükség 2022-re (úgy tudja, az MSZP és a Jobbik is támogatja ezt), ahol nemcsak az adott körzet jelöltjéről, hanem az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének személyéről is dönthetnének a választók. E ponton megismételte, amit már többször is belengetett: magát is alkalmasnak tartja erre a posztra, vagyis adventben újra bejelentkezett ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, Orbán Viktor kihívójának.

„És hasonlóképpen a miniszterelnök-jelöltnél is ezt célszerű lenne ugyanannál az előválasztásnál kiválasztani: tehát legyen egy előválasztás az egész országban, ahol minden körzetben az adott körzet indulójára lehetne szavazni, illetve miniszterelnök-jelöltre lehetne szavazni. Keressük a legalkalmasabb embereket természetesen. Én is nagy örömmel… Én mondtam, hogy nem ugranék el semmilyen feladattól, ami Magyarországnak a demokratikus európai jogállami útra való visszatereléséhez szükséges”

– vallott erről.

Monológját az alábbi videón meg is tekinthetik!

Márki-Zay mesterterve és útmutatása szerint az egységes ellenzéknek egyébként máris létre kellene hozni az ellenzéki kerekasztalt, mely közös programot alkot egy szakértői kormány számára. 2022-től – kizárólag egy ciklusban – ez a szakértői kormány irányítaná, az országot, és miután „visszavezeti Magyarországot az európai jogállami demokratikus piacgazdasági útra”, egy közösen elfogadott választási rendszerben „a mostani „kényszerkoalíciós (sic!) partnerek immár nyugodtan mehetnek egymás ellen is”

Természetesen a nem is oly diszkrét fenyegetés sem maradhatott el: ha nem így tesz az ellenzék, akkor Márk-Zay szerint „a Fidesz ázsiai diktatúrája marad hatalmon, ami Magyarország fejlődésére nézve óriási károkhoz vezet”.

Vasárnap esti előadása alapján erre jelenleg a szocialisták jelentik a legnagyobb veszélyt. Mint mondta: az MSZP-t „nagyon sokan elveszettnek tekintik”, mert „az árulók most pozícióba kerültek, és olyan embereket hoznak vissza, akik a Fidesz győzelmét fogják elősegíteni”. Arra is kitért, hogy a fideszes és a szocialista politikusok „vidáman együtt lopnak, együtt merülnek el a korrupció mocsarában”, vagyis úgy véli: mindkét pártban meghatározó pozícióban vannak olyanok is, „akiknek a lopás fontosabb, mint az értékrend vagy talán ez az egyetlen értékrendjük”. Ennek ellenőre ő nem mond le az MSZP-ről – derült ki bejelentkezéséből.