Pályaorientációs napot szerveztek a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában

Az idei tanévben harmadszor kaptak lehetőséget az általános iskolák a tanév rendjéről szóló rendelet alapján, hogy egy tanítási napot kizárólag pályaorientációs célra használjanak fel. Élve ezzel a lehetőséggel a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola 2019. november 29-én pályaorientációs napot tartott, ahol a diákok különböző formában, helyszíneken, életkoruknak megfelelően ismerkedhettek az egyes szakmákkal – számolt be Rácz-Balog Renáta, megbízott intézményvezető.

A tanulóknak jellemzően csupán elképzelésük van arról, hogy mivel is foglalkoznak a mindennapokban a különböző szakterületen dolgozók. Ahhoz pedig, hogy a valóságról teljes képet kapjanak, valódi szakemberekre van szükség. A hódmezővásárhelyi középiskolák interaktív szakmabemutatót tartottak az intézményben, ahol az oktatók mellett diákok is megmutathatták tudásukat, illetve a magukkal hozott eszközöket.

Pályaorientációs napot szerveztek a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában 1

Az iskola fontosnak tartja, hogy személyes és hiteles példát mutasson a gyerekeknek, ezért olyan szülőket is fogadtak, akik meséltek munkájukról, hivatásukról az érdeklődő csoportoknak. Az Európai Mézes Reggeli programnak köszönhetően, méhészek segítségével kóstolhatták meg a finomságokat, illetve a méhészet rejtelmeit kicsik és nagyok egyaránt.

Pályaorientációs napot szerveztek a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában 2

A nap megszervezését a szülők is segítették, hiszen a számos önkéntes ajánlotta fel: természetes környezetben mutatja be foglalkozását illetve munkahelyét. A teljesség igénye nélkül jártak kozmetikában, autószerelő műhelyben, virágüzletben, cukrászdában, mérlegeket gyártó cégnél, varrodában és a postán is a tanulók.

Pályaorientációs napot szerveztek a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában 3

A pályaorientációs tevékenység az intézményben folyamatos, a kitekintő programok a decemberi Platán héten folytatódnak.