A Halott Pénz sikerstoryja

Kijelenthetjük, hogy a Halott Pénz sikerstoryja 15 évvel ezelőtt Marsalkó Dávid zene iránti rajongásából született. A szólóprojektként induló, ma már hétfőből álló élőzenekar az elmúlt évek gyümölcseinek köszönhetően immár az ország egyik legnépszerűbb zenekarai között tudhatja magát. A frontember minderről november 28-án, a szegedi Jate kluban, a Sikerstoryik címszó alatt futó beszélgetés sorozat keretében mesélt.

Mint azt elmesélte, éveken át próbálkozott a befutással, sikertelenül. Kitartása és egy nagyon erős érzés azonban mindig átlendítette a kudarcokon, így idővel a dalokból egy album született, amelyet 2013-ban mutattak be először az A38-as hajón. Ezt azonban megelőzte a héttagú élőzenekar megalakulása, valamint az apróbb fellépések és a kisebb szereplések, amelyeket általában a véletleneknek köszönhettek. A zeneipar érdeklődését a MR2 Akusztikban, az Elevenben és az első Nagyszínpad versenyben való szereplés jelezte. A másfél szobás pécsi albérlet falai közt született lemez végül elnyerte a legjobb rap vagy hip-hop kiadványnak járó Fonogram-díjat, többek közt olyan felvételeknek hála, mint az Ugyanúgy hallasz, a Farkasok dala, vagy a Minden szobába kell álom.

Marsalkó Dávid elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt is és ma is a környezet, a pillanat, a vele vagy a közvetlen társaságában élőkkel történő dolgok és élethelyzetek azok, amelyek a szövegírásnál megihletik. Kiemelte, hogy mindez azonban rendkívül összetett több tényezős feladat. Éppen ezért megesik, hogy egy-egy dal szövege és hangszerelése, amelyet a közönség pillanatok alatt slágernek könyvel el, évekig készül. Avagy, a slágergyártás nem tudatos, viszont a tartalomgyártás és a szakmai hozzáállás igen, azon belül is, hogy mindaz, ami kikerül a kezük alól egy a profiljuknak megfelelő, érthető, emészthető, képekben is jól megmutatható dolog legyen.

A Halott Pénz sikerstoryja 1

A több, mint egy évtizede élő Halott Pénz az elmúlt években rengeteg változáson ment át. Tagadhatatlan, hogy ez jól tükrözi azt is, hogy a zenekar tagjai lassan, de biztosan miként értek meg a feladatra. Mind a heten rendkívül jó kapcsolatot ápolnak egymással, viszonyuk baráti, sőt, már-már családi. Évente közel száz koncertet adnak, és igyekszenek időről-időre megújuló, valamint egyre erősebb látványvilággal rendelkező színpadi produkcióval meghálálni a közönségének az országszerte teltházzal futó turnékat. Az említett hazai, és külföldi (London, Pozsony, Erdély, Szerbia) koncertek közben készült, és jelent meg, végül 2016 áprilisában a legutóbbi Halott Pénz-album, Ülni.Örülni.Megőrülni. címmel. Ezen szerepel a zenekar eddigi egyetlen feldolgozása a Darabokra törted a szívem, amely vezette a hazai rádiós játszási listát, több mint 30 millió megtekintést jegyez a Youtube-on, az első Petőfi Zenei Díj átadásán pedig az év dalának választották. Fellépése után a Halott Pénz a Volt Fesztivál nyitónapjáról még további három díjjal távozhatott, az év együttesének, az év videoklipjének és az év albumborítójáért járó szobrocskákkal. Utóbbi kategóriában a Wellhelloval közösen jegyzett Emlékszem Sopronban diadalmaskodott, ami a Volt Fesztivál történetének első himnusza, és a dal sikere nyomán mindkét zenekar polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Sopron városának népszerűsítéséért. A turnék végtelen élményeit és a zenekari mindennapokat a Fűrész Zsolt által rendezett Majd című videó foglalta össze, az Élnünk kellett volna című dalhoz forgatott kisfilm koncepciója pedig a szabadság, és az életigenlés köré szerveződik.

A Halott Pénz sikerstoryja 2

Marsalkó Dávid a Napfényvárosában rendezett beszélgetésen – amelyet Tikvicki Dóra moderált – örömmel válaszolt a közönség által feltett kérdésekre, amelyek érintették a magánéletét, a zenekar életét és a jövőbeni célokat is.

Kiderült, hogy a 2020-as év tervei között szerepel sok-sok új dal és egy album megjelentetése. Rengeteg fellépés, országszerte. És az is, hogy hajlandóak lennének olyan nagynevű előadókkal is örömmel dolgozni végre, mint Lukács Laszló (Tankcsapda) vagy Rúzsa Magdi.

Az energia és a siker elmondása szerint a közönség által nyújtott szeretetből és rajongásból fakad. Ez élteti őket. Ám kiemelte, hogy rendkívül fontos, hogy az ember olyan hivatást válasszon magának, amit igazán szeret.

Marsalkó Dávid egy végtelenül szerény, alázatos, burkoltan fogalmazó, tudatos és reális ember. Akinek sok arca van, és véleménye szerint ez így van jól. Hisz abban, hogy minden ember több személyiséggel rendelkezik. És abban is, hogy valahol ez akár a siker titka is lehet.

A Halott Pénz sikerstoryja 3

Érdekesség: Marsalkó Dávidnak mindig nagyon örül a szíve, ha a rádióban a Halott Pénz szól, ilyenkor gyakran feltekeri a hangerőt.

A Halott Pénz 2017 nyarán többek közt olyan hazai fesztiválok headlinereiként léptek színpadra, mint a Fishing On Orfű, a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, a Campus- vagy a Strand Fesztivál. A nyár egyik kiemelkedő pontja pedig biztosan a Sziget nagyszínpada volt augusztusban, ahová második alkalommal térhetett vissza a Halott Pénz, két héttel a szeptember elsejei Budapest Park nyárzáró előtt.

A 2018-as évet a zenekar egy három állomásos, teltházas aréna turnéval kezdte: Győrben, Debrecenben és Budapesten. Egy tíz napos erdélyi turné után a nyarat többek között olyan fesztiválok nagyszínpadain töltötték, mint a VOLT, Balaton Sound, Campus, EFOTT, Sziget, SZIN és a Strand. Az adott évben a Budapest Parkot már hetedik alkalommal töltötték meg teljesen, évközben pedig olyan dalok jelentek meg, mint a Valami Amerika háromban is elhangzó Mindenre ráveszel és a közönségkedvenc Hajtól a szívig. A szeptembert egy különleges buszos turnéval zárták, Egerben, Veszprémben és Budapesten is, ahol egy busz tetején adtak koncertet. Az évzáró pécsi sportcsarnok fellépés előtt pedig még a Londonban és Bécsben élő rajongóikat is meglepték egy klubkoncerttel. De a 2019-es évük is hasonlóan tartalmas és élményteli volt – ezt közösségi oldalukról tudtuk meg.

A Halott Pénz sikerstoryja 4

A Halott Pénz sikerstoryja 5

Fotó: Gémes Sándor