Megváltozik az Erdei Ferenc tér és a Károlyi Mihály utca neve

A mai testületi ülésen döntött arról a képviselő testület, hogy a kommunistákkal teljes mértékben együttműködő belügyminiszter és a Vörös grófként is emlegetett Károlyi helyett Aradi tér és Nagygyörgy utca nevet kapjanak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal november 30-ig adott határidőt a makói önkormányzatnak, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján változtassa meg az Erdei Ferenc tér és a Károlyi Mihály utcák elnevezését.

Az MTA szerint ugyanis ezek a személyek egyértelműen köthetők 20. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez. Az önkormányzatokról szóló 2011-es törvény azonban kimondja, hogy Magyarországon közterület, közintézmény nem viselheti olyan személyek nevét, akik részt vettek önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében fenntartásában.

Erdei Ferenc 1945 után elvben a Nemzeti Parasztpárt képviselője volt, ám gyakorlatban teljes mértékben együttműködött a kommunistákkal, szerepet vállalt az ötvenes évek rákosista törvénytelenségeiben. A padlássöprés időszakában földművelésügyi miniszter, de volt belügyminiszter és igazságügyi miniszter is.

A testületi ülésen Mágori András kiemelte, bár tudja, hogy nagy kultusza van Erdei Ferencnek Makón, ám vele kapcsolatban nagyon komoly probléma a kommunista diktatúrában való részvétele, ezért teljes mellszélességgel támogatja a tér átnevezésének javaslatát.

Mucsi Tamás szerint azonban addig nem indokolt átnevezni az Erdei Ferenc teret, ameddig Lázár János Horthy sírhelyénnél koszorúzik, a DK politikusa így gyakorlatilag egyenlőségjelet tett a volt belügyminiszter és Horthy Miklós megítélése közé.

Mágori András erre reflektálva azt mondta, szerinte egyáltalán nem ugyanaz a kategória, hogy a térség országgyűlési képviselője a sírhelynél emlékezik meg, Makón pedig közterületen vannak szobrok a kommunistákkal együttműködő belügyminszterről.

Hozzátette: Makón lehet, hogy megosztó az Erdei Ferenccel kapcsolatos döntés, de tudomásul kell venni, hogy sok ember az életét vesztette el miatta, az ő családjában is volt olyan, aki agyonvertek abban az időszakban.

A két közterület átnevezésére két indítvány is érkezett a testülethez, az egyikben makói lakosok kérték, hogy az Erdei Ferenc tér Kocsis Imre, makói születésű, Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikusról kapja új nevét. A tér végül az előterjesztésben eredetileg is szereplő Aradi tér nevet kapta meg, ám a korábban szintén Erdei Ferencről elnevezett Korona emeleti terme ezentúl Kocsis Imre terem lesz majd.

A Károlyi Mihály utca elnevezésével kapcsolatosan Kovács Sándor is beadott egy indítványt. Az önkormányzati képviselő azt javasolta, hogy Nagygyörgy utcának hívják, ugyanis a rá merőleges Rákóczi utcának 1786-ban még ez volt a neve az ott lakó módos családra utalva. Ezt a képviselő testület elfogadta.

Forrás: makohirado.hu