Eldurvult a helyzet Bosznia-Hercegovinában, Bihácsnál migránsok ezrei várják, hogy az unió felé indulhassanak

Az elmúlt hónapokban több tízezer migráns özönlötte el a Nyugat-Balkánt, hogy az Európai Unióba jusson, ennek eredményeként Bosznia-Hercegovinában humanitárius katasztrófa fenyeget – olvasható a Der Spiegel című német lap cikkében, amelyben a boszniai migránsválságról van szó.

Mint írták, a helyi hatóságok hónapok óta túlterheltek a bevándorlók nagy száma miatt, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a helyi önkormányzatok nem képesek megfelelő körülmények között elszállásolni a migránsokat.

A legdrámaibb a cikk szerint a horvát határhoz közeli Bihács környéki, túlzsúfolt sátortáborokban a helyzet, ahol ezrek keresik a lehetőséget, hogy illegálisan átléphessék a határt. Volt olyan tábor, ahol a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el a lakosok haragja miatt, a helyi sajtó szerint ugyanis a migránsok betöréseket, lopásokat követnek el, emellett gyakran összeverekednek egymással az utcán.

A válságos helyzethez köze van a horvát határőrök erőszakos fellépésének, valamint annak is, hogy az EU gyakorlatilag egyedül hagyta Bosznia-Hercegovinát a helyzet kezelésében – írta a Spiegel, hozzátéve: a horvát hatóságok intézkedés közben több tucatszor használtak lőfegyvert a határon. A lap megkereste a horvát belügyminisztériumot az ügyben, amely visszautasította a vádakat.

Forrás: magyarhirlap.hu