Így emlékeztek a Cseresnyés kollégiumra

2019. november 20-án került megrendezésre a Hódmezővásárhelyi SZC Cseresnyés Kollégiumában a CSERESNYÉS EMLÉKEZET című programsorozat 3. része – ismertette lapunkkal Horváthné Ruzsa Anita, a HSZC Cseresnyés Kollégium igazgatóhelyettese.

A jelenlegi kollégium épületét 1967-ben adták át, most olyan egykori kollégistákat hívtak meg vendégeknek, akik 1967-ben elsőként költöztek be az épületbe (Bakos László, Gergely László). Továbbá vendégük volt Göbölyös N. László, aki 1971-75 között volt kollégista.

Emlékeikről meséltek: milyen volt akkor az élet, hogy történt a tanulás, milyen csínytevésekben vettek részt. Felidézték egykori nevelőiket is. Közös volt mindhármuk megemlékezésében az, hogy fiatalságuk meghatározó éveit töltötték az Oldalkosár utcai kollégium falai közt.

Így emlékeztek a Cseresnyés kollégiumra 1

Bakos László és Gergely László itt ismerkedett meg egymással és egy életre szóló barátságot kötöttek egymással, mely a mai napig tart. A jó hangulatú visszaemlékezésen a közönség is kérdezhetett tőlük.
Pataki Béla, a 80 év tanúi című kollégiumtörténeti könyv szerkesztője a 80 éves kollégium egykori diákjainak elbeszéléseit gyűjtötte össze. A könyv számos története közül az este vendégei is elmesélték kedvenc emlékeiket, melyek közül párat személyesen is megosztottak a jelen kor kollégistáival.

Göbölyös N. László így kezdte visszaemlékezését:

„Azt szoktam mondani, hogy három szülővárosom volt. Budapest, ahol ténylegesen a világra jöttem, aztán Róma, ahol 10-től 14 éves koromig éltem, hála édesapám diplomáciai küldetésének. (Ez az 1966 és 1970 közötti időszak rendkívül izgalmas volt.) A harmadik pedig Hódmezővásárhely, ahol kiteljesedett gyermek- és kamaszkorom, megerősítettem általános műveltségem alapjait, megismertem az igaz szerelmet, barátságot, a közösségi létet, és olyan emberi élményeket szereztem tanáraimtól, nevelőimtől, barátaimtól és kedveseimtől,
amelyek, nem túlzás ezt mondani, egész életemben végig kísérnek.”

Bakos László és Gergely László, a két jó barát a következőképp fejezték be a beszélgetést:

A négy év kollégiumi élet mindkettőnk számára meghatározó élmény, a sok kaland, poén, vicces sztorik, sportversenyek, szereplések, műsorok, de nem csak az emlékek, hanem az életre szóló barátság miatt is.”

Így emlékeztek a Cseresnyés kollégiumra 2

Horváthné Ruzsa Anita, az est háziasszonya elmondta a jelenlévőknek, hogy a Cseresnyés emlékezet programsorozat következő részében ugyanennek a korszaknak az egykori lány kollégistáit hívja meg a szervező, Pataki Béla.